• DOLAR 32.505
  • EURO 34.854
  • ALTIN 2441.215
  • ...
LEŞ KARGALARI  TOPLANIYOR
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

MUSTAFA KARAKAŞ - DOĞRUHABER
Suriye`deki iç savaşa müdahale eden ve DAEŞ`i vuruyorum söylemleri üzerinden Türkiye`nin desteklediği Suriye muhalefetini ve Bayırbucak Türkmenlerini bombalayan Rus savaş uçağı 24 Kasım`da Türkiye`nin sınırlarını ihlal edince düşürülmüş ve bu olay iki ülke arasında büyük bir krize neden olmuştu. Türkiye düşürülen uçağın kime ait olduğunu bilmediğini ifade etmesine ve ‘Rusya`ya ait olduğunu bilseydik başka türlü davranırdık` açıklamasında bulunmasına rağmen Rusya, krizi tırmandırma yolunu seçti.

Türkiye sınırlarını ihlal eden uçağın düşürülmesinden sonra Rusya`nın Türkiye vatandaşlarına ülke girişinde zorluklar çıkardığı, bu ülkede iş yapan iş adamlarına yönelik polisiye yöntemler uyguladığı görüldü. Ruslar, Türkiye şirketlerine yasak ve kısıtlamalar getirmekten tutun yaş sebze ve meyve alımının durdurulmasına; vize muafiyeti uygulamasının askıya alınmasından, turizm acentelerinin rezervasyonlarının iptal edilmesine kadar bir dizi yaptırımlarda bulundu. Türkiye`nin, gerilimi düşürücü tüm açıklamaları ve Paris`te liderler düzeyinde düzenlenen Birleşmiş Milletler İklim Değişikliği konferansı öncesi, “Konferansta görüşelim” talebi görmezden gelindi ve Putin, Cumhurbaşkanı Erdoğan ile görüşmedi.

LEŞ KARGALARI TOPLANIYOR
Türkiye ve Rusya arasında oluşan krizin yumuşaması gerektiği konusunda açıklamalarda bulunan NATO ise fırsatçılık peşinde koşuyor. Suriye`de 5 yıldır süren vahşete kör ve sağır kesilen NATO üyesi ülkeler, Suriye krizine müdahil olmak için IŞİD kartına sarıldı. NATO Dışişleri Bakanları Toplantısı`nın ardından gazetecilere açıklamalarda bulunan NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg Kuzey Afrika ve Orta Doğu`daki gelişmelere ilişkin çok geniş tartışmalar yaptıklarını ve IŞİD`e karşı küresel koalisyonun elde ettiği ilerlemeyi ele aldıklarını söyledi. Öte yandan NATO üyesi olan Almanya ve Fransa da IŞİD`e operasyon adı altında Suriye`deki işgali derinleştirmenin hesaplarını yapıyor. Alman Bakanlar Kurulu Suriye`de IŞİD`e karşı yapılacak operasyonlara askerî destek verme planını kabul etti.

Almanya`nın planına göre, Tornado keşif uçakları, yakıt ikmal uçağı, bir fırkateyn ve bin 200`e yakın askerî personel bölgeye sevk edilecek. IŞİD ile savaşıyor adı altında Irak ve ABD`ye de destek verilecek. Suriye`ye gönderilecek misyon için yapılacak harcamaların 134 milyon Euro tutacağı hesaplandı. Fransa ise Suriye topraklarında sürdürdüğü işgali ve saldırıları arttırmak için yeni müttefikler bulma arayışında. Putin ile görüşen Fransa Cumhurbaşkanı Hollande, IŞİD`e karşı etkinliklerinin devam edeceğini ifade etti. Suriye`de yüzbinlerce sivilin ölmesi adına ya da mültecilerin daha insani bir yaşam sürebilmesi adına kılını kıpırdatmayan batılı ülkelerin IŞİD bahanesi üzerinden Suriye`ye yerleşme çabaları ‘leş kargaları toplanıyor` şeklinde değerlendirildi.

NATO AKDENİZE GELİYOR
Rusya ile yaşanan krizde Türkiye`nin yanında görünen NATO üyesi ülkelerin dış işleri bakanları Salı günü Brüksel`de toplandı ve Türkiye`nin güvenliği için bölgeye uçak, savaş gemisi ve hava savunma sistemleri gönderme kararı aldı. NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, Rusya`nın Doğu Akdeniz`de yaptığı yığınaklarla başka askeri güçlerin yaklaşmasına engel olacak kapasiteler geliştirdiğini söyleyerek, “Daha iddialı bir Rusya`ya karşı askeri kapasitemizi ve caydırıcılığımızı güçlendirmeye devam ediyoruz.” dedi.

Rus yayılmacılığını önleme kapsamında İngiltere Türkiye`ye uçak, Almanya ve Danimarka da Akdeniz`e taktik komuta gemileri sevk edecek. Adana`daki İncirlik Hava Üssü`ne daha fazla NATO uçağı yerleştirilecek. Gelecek uçaklar arasında AWACS radar uçaklarının da olacağı, Adana`daki İspanyol Patriot füze bataryalarına ek olarak Suriye sınırına yeni füze bataryaları konuşlandırılacağı bildirildi

RUSLAR SURİYE`DE BOŞ DURMUYOR
Türkiye`ye yönelik yıpratma politikasından geri adım atmayan Rusya da boş durmuyor. Türkmenlere yönelik saldırılarını sürdüren Rusların Suriye`deki askeri varlığını tahkim ettiği iddia edildi. İngiliz Times gazetesinin haberine göre Akdeniz kıyısındaki liman kenti Lazkiye`deki üssünün yanı sıra Humus yakınlarındaki El Şayrat hava üssü de Rusya`nın kullanımına açıldı. Rusya, uçağının düşürülmesinin ardından bölgeye elindeki en gelişmiş hava savunma sistemi olan S-400 ve S-300 füzeleri ile takviye savaş gemisi ve jetler göndermişti.

BİZİ KURTARMAYA(!) GELİYORLAR
Tarih boyunca İslam coğrafyasına akınlar düzenleyen batılıların hep ‘kurtarmak` için geldikleri, ancak yüzbinlerin kanına girdikleri şüphe götürmez bir gerçek. Son birkaç yılda Suriye ve Irak`ta yaşanan katliamların, batılıların etkisiyle olduğu ve ölen yüzbinlerin yanında milyonların yurtlarını terk etmek durumunda kaldığı görüldü. Suriye üzerinden müdahaleyle alakalı alınan yeni kararlar, ‘leş kargalarının yeniden toplandığı` yorumlarını beraberinde getirdi.

SURİYE HALKI YOK EDİLİYOR
Bir yandan Esed rejimi ve destekçilerinin bir yandan çeşitli grupların eliyle katledilen Suriye halkını son yıllarda başını ABD`nin çektiği haçlı koalisyonu da bombalıyor. Ekim ayından bu yana Rusya`nın da bombalamaya başladığı Suriye`de, Suriye İnsan Hakları İzleme Örgütü`nün son raporuna göre son 5 yıl içinde 18 bin 858`i çocuk 380 bini aşkın insan hayatını kaybetti. Milyonlarca Suriyeli ise kendi ülkelerinin dışında mülteci hayatı yaşıyor. Suriyelilerin bir kısmı ise Avrupa`ya ulaşma hayalleri ile Akdeniz`de medeni(!) dünyanın gözleri önünde can veriyor.

 

 

Bu haberler de ilginizi çekebilir