• DOLAR 32.426
  • EURO 35.857
  • ALTIN 2325.988
  • ...
AB`ye vize serbestisi için 72 şart
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Türkiye ile Avrupa Birliği (AB) arasındaki sürecin planlandığı gibi gitmesi halinde Türkiye vatandaşlarının Schengen vizesinden muaf tutulması için AB Konseyi`nin yani hükümet veya devlet başkanlarından oluşan Liderler Zirvesi`nin karar alması gerekiyor.

Hürriyet'in haberine göre AB, bazıları öncelikli olmak üzere Türkiye`nin vizesiz seyahat için toplamda 72 kriteri yerine getirmesini bekliyor.

Şartlardan birisi de Türkiye Cumhuriyeti pasaportlarının AB ile tam uyumlu hale getirilmesi olacak. Türkiye`nin önünde 10 aylık bir süre var. Türkiye`nin öncelikli yapması gerekenlerden birisi, Aralık 2013`te AB ve Türkiye tarafından imzalanan Geri Kabul Anlaşması`ndaki yükümlülükleri yerine getirmesi olacak.

Ayrıca Türkiye kendisinin uyguladığı elektronik vize sisteminden vazgeçecek; AB`nin vize istediği, Türkiye`nin vize istemediği ülkelere de yeniden vize uygulamak zorunda.

Türkiye`nin tüm bu yükümlülüklerini Temmuz 2016`ya kadar yerine getirmesi bekleniyor. Üç ay süreyle Türkiye`yi izleyecek olan AB Konseyi, yükümlülüklerin yerine getirildiğine kanaat getirirse, Ekim 2016`da vize muafiyetine onay verecek.

Bu haberler de ilginizi çekebilir