• DOLAR 32.445
  • EURO 34.469
  • ALTIN 2472.773
  • ...
"KÜRT Sorunu`nda `Çözüm` Umudundan Çatışma Ortamına"
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Strateji Düşünce ve Analiz Merkezi (SDAM), Kürt Sorunu tarihi ve çözüm adına dikkat edilmesi gereken hususlar hakkında “Kürt Sorunu`nda  ‘Çözüm` Umudundan Çatışma Ortamına” başlık bir analiz yayımladı.

SDAM tarafından yayımlanan 26 sayfalık analizde; Çözüm Süreci”nin Gelişim Süreci, Çözüm Süreci`nin Tarafları ve Aktörleri, Çözüm Süreci`nin Taraflarının ve Çeşitli Toplumsal Kesimlerin Süreçten Beklentileri, Çözüm Süreci`nin “Yol Kazaları”, 2013 Sonrası “Çözüm”/Ateşkes Sürecinde Yaşananlar,  “Çözüm Süreci”nin Ölüm Sürecine Dönüşümü Ya Da “Nevroz Sihrinin” Sona Ermesi başlıkları altında önemli verilere ve değerlendirmelere yer veriliyor.

Kürt Sorunu konuşulurken tarihi süreçte yaşananların göz ardı edilemeyeceğinin vurgulandığı analizde, “Sorunun ortaya çıkışı, ideolojik arka planı ve bazen siyasi çıkışlarla kördüğüme dönüşmesi üzerinde durulmalıdır. Kürt sorununun kimi dönemlerde PKK`den dolayı silahlı çatışma ile birlikte zikredilmesi sorunun karmaşıklığını arttırmış, devletin içindeki kirli yapılanmalar “rutinin dışına çıkarak” sorunun büyümesine katkıda bulunmuşlardır.” tespiti yapılıyor.

Kürt Sorunu`nda inkârcı politikaların sonuç vermediğinin görülmesi gerektiğine dikkat çekilen analizde, “Otuz yılı aşkın bir süredir devam eden ve on binlerce kişinin hayatını kaybetmesine, büyük maddi kayıplara ve toplumsal travmalara neden olan silahlı çatışmanın durdurulması elbette ki öncelikli konudur. Bununla birlikte “Kürt sorunu” konusunda inkârcı politikaların sonuç vermediğinin artık görülmesi gerekmektedir.”  değerlendirmesi yapıldı.

“Kürt Sorununda  ‘Çözüm` Umudundan Çatışma Ortamına” başlıklı analizin başkaca şu paragrafları öne çıkıyor:

-Turgut Özal, cumhurbaşkanlığı döneminde “çözüm”den söz etmiş ancak görev süresini bitirmeden hayatını kaybetmiştir. Sonraki müdahaleler, derin devlet yapılanmalarının sorunu içinden çıkılmaz bir hâle getiren eylemlerinin yaşandığı bir döneme yol açmıştır. Ak Parti iktidarı ile birlikte sorunun çözümü ciddi bir şekilde gündeme alınmış ama sürecin şeffaf olmayışı ve yer yer tarafların farklı ajandalara sahip olması başarı şansını azaltmıştır. Hâlihazırda süreç dondurulmuş ve çatışmasızlık iki taraflı olarak bitirilmiştir.

-Çözüm için ortaya çıkan kişi ve kurumlar, soruna etnik temelli devlet zihniyetinden kurtulup “insani haklar” çerçevesinde yaklaşmadıklarında sadece sorunu ötelemiş ve yer yer görmezden gelerek kronik bir hâl almasına sebep olmuşlardır. Coğrafyamızdaki karmaşa, yerel ve bölgesel dönüşümlerin soruna etkileri, konunun taraflarının samimiyeti de çözümde mesafe alınmasını önleyen etkenler olarak belirlenmelidir.

-Yanlış ve doğrularıyla sorun ortaya konmalıdır. Çözüm için siyasi ve ekonomik rantiye peşinde olanların ve güç odaklarına hizmet eden tiplerin devreden çıkarılması hayati derecede önemlidir. Silahlı bir örgüt olan PKK"nin silahtan arındırılması görüşmelerine “Kürt Sorunu” ile ilgili konuların eklenmesinden ve insani hakların verilmesinin bu örgütün silahı bırakmaya endekslenmesinden vazgeçilmelidir.  

-Çözüm için halkları bir arada tutan İslamî değerlere daha sık vurgu yapılmalıdır.  

SDAM'ın hazırladığı “Kürt Sorununda ‘Çözüm` Umudundan Çatışma Ortamına” başlıklı analizin tamamına ulaşmak için tıklayın.  

(İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir