• DOLAR 32.504
  • EURO 34.783
  • ALTIN 2499.528
  • ...
Hz. Ebubekir İzmir`de anıldı
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Peygamber Sevdalıları Platformu`nun Kasım ayını “Sahabe Ayı” olarak ilan etmesi çerçevesinde İzmir`de Hz. Ebubekir`i anma ve anlama programı düzenlendi. Platformun İzmir Koordinatörlüğü tarafından gerçekleştirilen programa, Yusuf Tutak Hoca konuşmacı olarak katıldı.

Düzenlenen etkinlik Kur`an-ı Kerim tilavetiyle başladı. Ardından günün anlam ve önemine binaen Hacı Şani`nin okuduğu şiirle program devam etti.

Konuşmasına Hz. Ebubekir`in (ra) ibadetler konusunda gösterdiği hassasiyetlerden bahsederek başlayan Yusuf Tutak, şunları söyledi: “Özellikle siyer okuyan kardeşlerimiz yakinen bilirler ki, Mekke döneminde Hz. Ebubekir evinin avlusunda kendisine bir namazgâh yapmış ve orada namaz kılıyor. Fakat öyle bir namaz kılıyor ki, o kıldığı namaz müşriklerin tamamını etkiliyor. Çocukları, kadınları etkileniyor. En son dayanamıyor müşrikler ve Hz. Ebubekir`in yanına gelip Ona, ‘senin bu şekilde namaz kılmanı kabul etmiyoruz` diyorlar. Peki neden? Çünkü hıçkıra hıçkıra ağlayarak namaz kılıyor.  Peki, biz en son namaz kılarken ne zaman ağladık? Ya da hiç ağladık mı? Maalesef kalplerimiz taşlaşıyor. En son ne zaman ağladığımızı unuttuk bile. İşte öyle bir namaz kılıyor Hz. Ebubekir.”

Müslüman iman ettikten sonra o imanı gönüllere taşımak adına koşmalıdır

Hz. Ebubekir`in iman ettikten sonra yerine oturmadığını, aksine elde ettiği imanı başka insanlara da götürdüğünü belirten Tutak, “Hz. Ebubekir iman ettikten sonra yerine oturdu mu? Hayır. Bakınız, günümüz Müslümanlarının en büyük hastalığı oturmaktır. Ama o oturmuyor yerine. Hemen kalkıyor ve bu imanı gönüllere taşımak için hiç durmamalıyım diyor.  Muhakkak gidip başkalarına da anlatmalıyım diyor. Hemen gidiyor Sa`d bin Ebi Vakkas`ı görüyor. Onu alıyor Hz. Peygambere götürüyor. Sa`d orada iman ediyor. Aynı şekilde Hz. Osman bin Affan, Ebu Ubeyde bin Cerrah, Zübeyr bin Avvam, Talha bin Ubeydullah ve Abdurrahman bin Avf`ın da iman etmesine vesile oluyor. Dikkat ediniz, Hz. Ebubekir her gün birisini imana taşıyor. Ve bunların hepsi de daha hayatta iken cennetle müjdeleniyorlar.” diye konuştu.

Hz. Ebubekir`in çağın nesillerine iki anlamda ders verdiğini söyleyen Tutak, “Birincisi Müslüman iman ettikten sonra rahat bir şekilde oturamaz. O imanı gönüllere taşımak adına koşacak ve koşturacak. İkincisi ise Hz. Ebubekir ticaretinde doğru, dürüst, güvenilir ve yumuşak bir ahlaka sahip olması münasebetiyle insanların gönlüne imanı taşıdı.” dedi.

Daha sonra etkinli yapılan dua ile sona erdi. (Muhammed Yıldız – İLKHA)














 

Bu haberler de ilginizi çekebilir