• DOLAR 32.345
  • EURO 35.131
  • ALTIN 2303.51
  • ...
Rusya Suriye`den DEFOL!
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

■ Riyad Makaev / Doğruhaber/Analiz

Rusya Suriye`de de savaşın hiçbir kuralını tanımıyor. Daha önceki yazılarımızda bunu defalarca belirttik. Rusya sadece şiddet politikasından anlar dedik. Suriye konusunda Rusya ile bugüne kadar yapılan diplomatik görüşmeler, toplantılar, teke-tek görüşmeler herhangi bir netice vermedi. Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin hiç kimseyi ciddiye almıyor. Son günlerde Rusya İran`a satılacak S-300 füzelerini yeniden gündeme getirdi. Hatta sevkiyatını başlattıklarını duyurdu. Daha önce PYD`ye silah desteği verebileceğini söyledi. Son olarak, DAEŞ`e karşı operasyon adı altında DAEŞ`in izinin bile olmadığı Bayırbucak Türkmenleri`nin olduğu bölgeye operasyon başlattılar. Türkiye haklı olarak sınırda Türkmenlere karşı operasyona karşı çıkarak defalarca Rusya`yı uyardı. Rusya`nın Ankara Büyükelçisi, Türkiye Dışişleri Bakanlığı tarafından çağırıldı ve Rusya`nın Türkmen bölgesinde yaptığı operasyondan duydukları endişe konusunda bilgilendirildi.

Daha önce Rus savaş uçakları tarafından yapılan sınır ihlalinden sonra Rusya uyarılmıştı. Rusya özür dilerek bu krizden çıkmıştı. Başbakan Ahmet Davutoğlu bu olaydan sonra açık bir dille herkesi uyarmıştı.

TÜRKİYE`NİN, TOPRAKLARINI VE HAVA SAHASINI SAVUNMA HAKKI VAR

Türkiye oluşan Yenidünya politikasında yer almak istiyorsa kararlı ve kendine güvenerek adımlar atmalı. Acele etmemeli ama her şeyi tartarak, es geçecek bir oyuncu olmadığını göstermeli. Rusya`nın ta uzaklardan gelip “kendi ülkemizi terörden savunuyoruz” diye başlattığı bombardımanlarla kendilerince haklı yönleri öne sürüyorsa, Türkiye`nin de kendi topraklarını ve hava sahasını savunma hakkı vardır. Şu anda zor bir süreçten geçtiği için çok stratejik hatalar yapmakta olan Rusya Hem dış hem de iç problemler ile uğraşmakta, Suriye üzerinden gündemini değiştirmek istemekte. Rusya Ortadoğu`da kaybettiği çıkarlarını geri elde etmek isterken ve ülkenin içinde oluşan olumsuz atmosferi Suriye üzerinden gündemi değiştirerek atlatmaya çalışırken, komşu ülkelere karşı saygılı davranmaya mecburdur. Türkiye`nin bir Çeçenistan, Gürcistan veya Ukrayna olmadığını anlaması gerekir. Türkiye hem NATO ülkesi hem de dünyanın en büyük ordularından birine sahip bir ülke. Ayrıca, Türkiye kendine göre demokratik bir ülke. Rusya gibi sözde demokratik, özde diktatörlük olan bir ülke değildir. Rusya ile Türkiye arasındaki ilişkiler her zaman çok hassas olmuştur. Ayrıca Türkiye ve Rusya arasındaki ticari ilişkiler es geçilecek boyutlarda değil. Türkiye, Rusya`dan doğalgaz almaktadır. Rusya Enerji Bakan Yardımcısı Anatoliy Yanovskiy, Rus uçağının düşürülmesi nedeniyle Türkiye`ye doğalgaz sevkiyatının kesilmediğini açıklamıştı. Ama bu açıklama “doğalgazını kesebiliriz, ayağını denk al” anlamına da gelebilir. Lâkin bundan zararlı çıkacak olan Türkiye değil, ekonomik yaptırımlar altında olan ve dünya piyasasında düşen petrol fiyatları ile zaten başı dertte olan Rusya`dır.

Türkiye doğalgazını zaten Kuzey Irak`tan alacak… Hatta Rusya`nın hem askeri hem ticari yönden hem de Suriye konusunda müttefiki olan İran bile seve-seve Türkiye`nin ihtiyacını karşılarım der. 

RUSYA`NIN BUNDAN SONRAKİ TEHDİTLERİ DE YİNE ONA ZARAR VERECEKTİR

Rusya Savunma Bakanlığı tarafından, “Türk Hava Kuvvetleri`nin Rus jetine karşı attığı adımları dostane olmayan bir tutum olarak görüyoruz. Bu tür olaylara nasıl karşılık verileceği konusunda bir paket üzerinde çalışıyoruz” şeklinde yapılan açıklama, kendilerini haklı görerek yapılan bir açıklamadır. ABD`nin bugüne kadar cesaret edemediği, Batı`nın hep sakinleştirdiği Rusya, Türkiye`den bu denli sert ve radikal ve bu kadar kararlı bir karşılığı hiç beklemiyordu. Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan bugüne kadar Rusya Devlet Başkanına dost diyerek hitap etmişti. İlk sınır ihlalleri zamanında diplomatik bir dille gayet nazik bir şekilde Putin uyarılmıştı. Ama her şeyin bir haddi, bir sınırı var. Putin Türkiye`yi ciddiye almadığını ve Türkiye`nin dostu olmadığını Türkiye`nin çok önem verdiği Bayırbucak Türkmenleri`nin olduğu bölgeye operasyon yaparak kanıtlamış oldu.

Bundan sonra Rusya; Türkiye`yi doğalgazla, turizmle ve PKK-PYD üzerinden vurmaya çalışacaktır. Ancak bundan Türkiye değil Rusya zararlı çıkacaktır. NATO yine açıklamalarıyla yetinecek Rusya ile ciddi bir sorun istemeyecektir. Türkiye bu savaşta tek başınadır. Ancak, Türkiye haklı olduğu müddetçe ve mazlumların yanında yer aldığı müddetçe hem halk desteğini hem de Müslüman ümmetin desteğini alacaktır.

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, Ekim ayında bir Rus uçağının Türk hava sahasını ihlali hakkında, “NATO, müttefik ülkeleri herhangi bir tehdide karşı savunmaya hazır. Türkiye de bu ülkelerden biridir” demişti. NATO Genel Sekreteri Stoltenberg, Rus uçağının Türkiye hava sahasını ihlal etmesinden sonra düşürülmesine ilişkin olarak, “Elimizde olan bilgi diğer müttefikler ile uyumlu ve Türkiye`nin bilgilerinin doğru olduğunu gösteriyor, Rusya`nın saldırılarına baktığımızda DAEŞ`in olmadığı bölgelere de saldırı düzenlediğini görmekteyiz.” dedi. Kim bilir yarın NATO ne yapacak. Dolayısıyla Türkiye`yi NATO değil kendi ordusu savunmalı. Dün dost dediğin Rusya bugün nasıl düşmanın oluyorsa yarın da iş ciddiye binince NATO da düşmanın olabilir.

AMAÇ ESED REJİMİNİ AYAKTA TUTABİLMEK

Bayırbucak Türkmenleri`nin olduğu bölge DAEŞ`in olduğu bölge değildir. DAEŞ`i vuruyoruz diyerek Bayırbucak Türkmenler`i vuruluyor. Türkiye`nin derdi DAEŞ ile hiç bir bağlantısı olmayan Türkmenleri bombalatmamaktı. Rusya`nın Bayırbucak Türkmenlerine olan saldırılarının amacı Esed rejimini ayakta tutabilmektir.  Bunu Türkiye gibi diğerleri de gayet iyi bilmektedir. Rusya düşürülen uçağı bahane ederek Türkiye`yi Mısır gibi terör tehlikesi olan devlet olarak niteleyerek Türkiye`ye gitmemeleri konusunda vatandaşlarını uyardı. Rusya dikkat etmeli. Çeçen halkının duygularını temsil etmeyen Rus yanlısı Çeçen Başkan Kadirov`un yaptığı açıklamalar gibi tehdit içeren açıklamalardan kaçınmalı. Devletler kendi aralarında bunu diplomasiyle halletmeli. Bu olayı kışkırtarak Türkiye`nin ve Rusya`nın arasını bozmak isteyenler mutlaka olacaktır.

Bir gerçek var, herkes Rusya`dan rahatsız. Kimse Rusya`dan memnun değil. Bugün Rusya`nın gerçek anlamda ciddi hiç bir dost ülkesi yok. Suriye`de de en çok istenmeyen ülke Rusya`dır. Herkes Rusya`ya “Suriye`den defol” diyor ama Rusya`nın umurunda değil. Rusya şöyle yapar, bunu yapar, çok kötü oldu diyen mutlaka çıkacaktır. Rusya hiçbir şey yapamaz. O da Türkiye gibi sadece bir ülkedir. Rusya`dan korkmamak lazım. Nükleer silahları var diyebilirsiniz… Ama ne yazar, kullansın bakalım! Kullanamaz… Kullandığı takdirde kendine zarar verir. Rusya`nın Türkiye`ye karşı yapacak hiçbir şeyi yok. Eğer Türkiye böyle bir konuda pasif davranırsa işte o zaman Rusya cesaretlenir ve ezeli düşmanı olan Türkiye`ye yönelik iştahı kabarır. Sinirle acele hareket eden, gösteriş peşinde olan şeytanın kurduğu tuzağa düşecektir. Zalim Esed`ten sonra, onun ağabeyi olan zalim Putin bundan sonra nasıl adım atacak bekleyelim ve görelim…

Bu haberler de ilginizi çekebilir