• DOLAR 32.35
  • EURO 35.137
  • ALTIN 2311.131
  • ...
Suudi Arabistan`dan Rus uçağı açıklaması
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Suudi Arabistan'ın başkenti Riyad'da Avusturyalı mevkidaşı Sebastian Kurz ile yaptığı görüşmenin ardından düzenlenen basın toplantısında konuşan Cubeyr, ülkesinin Suriye krizine yaklaşımınıyineleyerek "Rejim lideri Beşşar Esed'in Suriye'nin geleceğinde yeri yoktur" ve "Suriye'ye yönelik askeri müdahale seçeneği halen masadadır" ifadelerini kullandı.

Hava sahası ihlali nedeniyle Türkiye'nin Rus savaş uçağını düşürmesinin Suriye krizinin çözümüne ilişkin Viyana'da yürütülen görüşmelerin seyrini nasıl etkileyeceğine dair soru üzerine Cubeyr, "İster Viyana'da ister başka bir yerde yapılsın, bu görüşmeler barışçıl bir çözüm için uluslararası toplumun bir arada olmasını sağlaması itibarıyla önem arzetmektedir ve muhtemelen devam edecektir" şeklinde konuştu.

Viyana görüşmelerinin Türkiye ile Rusya arasında yaşanan olayla değil Suriye'deki krizle alakalı olduğunu dolayısıyla bu olayın görüşmeleri etkilemeyeceğini dile getiren Cubeyr, "Türkiye ve Rusya'nın bu olaydan sonra sağduyulu ve dengeli bir tutum sergileyeceğini umuyor ve inanıyoruz" dedi.

Yaşanan olayın Suriye'deki durumu negatif yönde etkilememesini ve yaşanan gerginliği arttırmamasını temenni ettiklerini ifade eden Cubeyr, Avusturyalı mevkidaşı ile Suriye krizinde siyasi süreci ve Suriye muhalefetinin Riyad'da yapacağı toplantı için atılacak adımları konuştuklarını aktardı.

Cubeyr, Riyad'daki Suriye muhalefetine ilişkin, çeşitli taraflarla bağlantı halinde olduklarına, bunlara yeni katılımlarla daha geniş toplum kitlelerini temsil imkanı ortaya çıkarmaya çalıştıklarına değindi. Cubeyr, çeşitli ülkelerden muhalefette yer almak isteyen adaylar hakkında listeler hazırlandığına ancak sonuçta Suriye halkının kendi meşru temsilcilerini belirleyeceğine işaret etti.

Adil el-Cubeyr, "Cenevre 1" temelinde yapılacak toplantının Suriyeli muhalifleri birleştirmeyi amaçladığını kaydetti.

 

 

 

Bu haberler de ilginizi çekebilir