• DOLAR 32.504
  • EURO 34.783
  • ALTIN 2499.528
  • ...
Cemaatle Namazda Nasıl Saf Tutulur?
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 
CEMAATLE NAMAZ KILACAK OLAN, BİR KİŞİ İSE, İmamın hizasına durur ve imamdan geri ve ileri durmaz. İmam Muhammed’e göre ayak parmakları imamın topuğu hizasına gelecek şekilde durur. İmamın soluna veya arkasına durmak mekruhtur. İmama uyan kişinin boyunun uzunluğu sebebiyle imamdan daha ileri secde etmesinin bir zararı yoktur. Şafiilere göre; Me’mum imamla aynı hizada namaz kılarsa namazı bozulmaz, ancak mekruh olup kendisine cemaatin sevabı hâsıl olmaz. İmamı geçip geçmemede ölçü topuklardır, parmak uçları değildir.

CEMAAT İKİ VEYA DAHA ÇOK OLURSA;
İmamın arkasına saf tutarlar. Birincisi imamın tam arkasına, ikincisi onun sağ tarafına üçüncüsü birincinin soluna, dördüncüsü, ikincisinin sağına, beşincisi üçüncünün soluna olmak üzere saf tutarlar. İmam daima ortada bulunur. Sağ taraf bir fazla olursa sonradan gelen kişi sol tarafa durur. İmamın birinci safın ortasında durması, cemaatin tamamen sağına ya da soluna durmaları isabettir.

CEMAAT İMAMIN NERESİNDE DURMALI?
Şafiilere göre; me’mumların imamın arkasında olmaları, imamla aralarındaki ve aynı zamanda tüm saflar arasındaki mesafenin 144 cm’den fazla olmaması sünnettir. Me’mum erkek ve bir kişi ise imamın sağında ve parmak uçları imamın topuğunun biraz gerisinde olacak şekilde durması sünnettir. Sonradan cemaate katılan kişi, imamın solunda durup niyet getirmeli sonra ikisi geri gidip imamın arkasında saf olmalıdırlar. Bu durumda imamın öne gitmesi de caizdir.

CEMAATE SONRADAN GELEN OLSA

Bir kişi imamın sağına durduktan sonra ikinci bir kişi gelirse imamın arkasına durur ve imamın sağına durmuş olanı kendi hizasına çeker. İmamın arkasında saf oluşmuş iken imamın yan tarafında durmak mekruhtur. Önce imamın arkasında erkekler, sonra çocuklar daha sonra da kadınlar saf olurlar.

SAFTA YER BULAMAYAN, BAŞKA BİRİSİNİ BEKLER
Birinci safta boşluk var iken ikinci saf dolmuş ise, sonradan gelen kimse ikinci safı yararak birinci safa durur. Birinci safı doldurmadıkları için onlara saygı göstermez. Ön saflar muntazam bir şekilde dolduktan sonra gelen kimse o saflarda boşluk bulamaz ise, namaza durmaz, bir başkasının gelmesini bekler. Şayet rekatı kaçıracağından endişe ederse namaz konularını bilen ve rahatsız olmayacak biri varsa onu saftan geriye çeker beraber arkaya dururlar.

KAMİL CEMAAT NAMAZDA BAŞTAN SONA İMAMA TABİ OLMAKLA GERÇEKLEŞİR

Şafiilere göre; Bir topluluk cemaatle namaz kılmak için hazır olduğunda, birinci cemaatin imamı da son rekâtın rükûundan kalkmışsa, birinci cemaat selam verinceye kadar ikinci topluluğun sabredip sonra cemaatle namaz kılmaları sünnettir. Çünkü kâmil cemaat, namazın başından sonuna kadar imama tabi olan cemaattir.
 
DOĞRUHABER
 

Bu haberler de ilginizi çekebilir