• DOLAR 32.371
  • EURO 35.039
  • ALTIN 2325.83
  • ...
Şırnak`ta bu yıl 600 ton bal üretildi
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Şırnak`ta Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü, Şırnak Arıcılar Birliği ve Gap Bölge Kalkınma İdaresi`nin birlikte desteklediği Şırnaklı arı üreticileri, 65 bin kovanda bir yılda 600 ton bal üretti.

Şırnak'ta "GAP ile aydınlandık projesi" kapsamında 125 arıcıya  çadır, bal süzme makinesi, arıcı seti ile elektrik üreten güneş panellerinin dağıtımı yapıldı.

GAP İdaresi ile Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığınca yürütülen ve arıcıların modern şartlarda üretimi yapmasının sağlanması amacıyla hayata geçirilen proje kapsamında Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü bahçesinde çadır, bal süzme makinesi, arıcı seti ile elektrik üreten güneş panellerinin dağıtımı için tören düzenlendi.

Vali Ali İhsan Su, törende yaptığı konuşmada, Şırnak'ta alt yapıdan kültür ve ekonomiye kadar her alandaki hizmetlerin PKK'nin engellemelerine rağmen devam ettirildiğini söyledi.

Arıcılık alanında önemli bir projeyi hayata geçirdiklerini aktaran Vali Su, "2015 yılında arıcılıkta 5 projeyi hayata geçirdik. Bu projelerin yüzde 70'i devlet destekli, yüzde 30'u vatandaş katkılı projeleridir. Bu yıl içerisinde 320 üreticimize 8 bin 850 adet arılı kovan dağıtımı gerçekleşmiştir. GAP İdaresi ile ortak yaptığımız 590 bin liralık proje ile de, 125 arıcımıza modern arıcılık yapma ile ilgili malzeme dağıtımını yapıyoruz." dedi.

Vali Su, kent genelindeki 700 arıcının 65 bin kovanda bu yıl 600 ton bal ürettiğini dile getirdi.

“16 bin çiftçiye 50 milyon hibe desteği verildi”

Şırnak'ta 16 bin çiftçiye 50 milyon lira destek ödemesi yapıldığını anlatan Vali Su, devletin ve hükümetin sağladığı desteklerle çiftçilerin tarımda ve hayvancılıkta kendilerini geliştirmelerini istediklerini dile getirdi.

Gıda Tarım ve Hayvancılık İl  Müdürü Bekir Kılıç ise Bakanlığın merkezden yürüttüğü,  üreticilere yapılan desteklemelerin yanında, 2015 yılı içinde  il ve ilçe müdürlükleri ile beraber, GAP İdaresi, İl Özel İdaresi ve Dicle Kalkınma Ajansı katkısıyla toplam 8 milyon 387 bin 814 lira bütçeli 13 proje yürüttüklerini belirtti. Kılıç, projelerin hepsini 2016`ın ilkbahar aylarına kadar tamamlayacaklarını aktardı.

Şırnak Arı Yetiştiricileri Birliği Başkanı Habip Aşan, kentte arıcılığın artık bir meslek ve gelir kapısı haline geldiğini söyledi.

Konuşmaların ardından 125 arıcıya çadır, bal süzme makinesi, arıcı seti ile elektrik üreten güneş panellerinin dağıtımı yapıldı.

Projeden yaralananlar arasında bir kadın çiftçinin olması ise dikkati çekti.

Kadın arıcı Gülbahar Dereli, devletin sağladığı destekle üretimlerinin 2 katına çıkacağını beklediklerini ifade ederek, "Böylece dar gelirli insanlar için yeni gelir kapısı açılacak." dedi.

Törene ayrıca Şırnak Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mehmet Nuri Nas, Vali Yardımcısı Serkan Şeker, Emniyet Müdürü Celal Sel ile il ve ilçelerden gelen çok sayıda arıcı katıldı. (İLKHA)










 

Bu haberler de ilginizi çekebilir