• DOLAR 32.333
  • EURO 35.056
  • ALTIN 2282.641
  • ...
Köyün içinden geçen açık lağım suyuna tepki
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Diyarbakır merkez Hani ilçesine bağlı yaklaşık bin 500 nüfuslu Abacılar (Nerip Çilağo) köyü sakinleri, kendi imkânlarıyla kanalizasyon sorununu çözmeye çalışıyorlar.   Lağım suyunun açıktan köyün içinden geçtiğine dikkat çeken köylüler, bundan dolayı çocukların ve hayvanların hastalandığını söylediler.

Köy sakinleri İlke Haber Ajans’ına sıkıntılarını anlatarak, köyün elektrik, altyapı, taşımalı eğitim, sağlık ve yol sorunu olduğunu belirterek, ne Büyükşehir Belediyesi ne ilçe belediyesi dahil hiçbir kurum  ya da yetkiliden hizmet görmediklerini ifade ettiler.

Köy muhtarı Abdülaziz Demir, köyün en büyük sorunun altyapı yetersizliği olduğunu  belirterek, “Birçok ev  tuvalet giderlerini köyün  içinden geçen bir dereye veriyor.  Bu pislikler ortada olduğu için, bundan çocuklar rahatsızlanıyor. Ayrıca köye  kötü koku saçıyor. Bu noktada girişimlerde bulunduk. Gerek  belediyeye ve  gerekse kaymakamlığa   yazılı ve sözlü olarak başvurduk.   Buna rağmen bir iyileştirme olmadı. Olacak gibi de gözükmüyor.” dedi

“Köyün sorunlarıyla yalnız başımıza kalıyoruz”

Hani ilçe belediyesinin görevini yapmadığını belirten Demir, “Bizim istihkakımızı alıp yiyor mu başka yerlere mi gönderiyor, ne yapıyorsa bilmiyorum ama, köye yönelik belediyenin hiçbir hizmeti yok. Milletvekilleri adayları seçimlerinde gelip partilerine oy istiyor. Bize söz veriyorlar. Seçimler bittiği gibi köyü unutuyorlar. Köyün sorunlarıyla yalnız başımıza kalıyoruz.” diyerek tepkisini dile getirdi.

Bayram Kurşunlukaya adlı köy sakini de,çocukların pis su içinde oynadığını, bundan dolayı hastalandığını ifade ederek, “Çocuklarımız bu pis su içinde oyun oynuyor. Hasta oluyorlar. Bütün hayvanlarımız da bu lağım suyunu içiyor sonra hastalık kapıyorlar. Buradan geçerek bağa gidiyoruz.  Her gün buradan geçmek zorunda kalıyoruz. Kendi imkânlarımızla para topladık, birkaç kere yaptık yine bozuldu. Yine para toplamak zorunda kaldık ama, kimse yardımcı olmuyor. Belediyeye başvuruda bulunduk. Yapacaklarını söylediler ama yapmadılar.” ifadelerine yer verdi.

“Kanalizasyon işini kendimiz yapamıyoruz”

Remzi Kurşunlukaya adlı başka bir köylü ise, “Altyapı yetersizliğinden dolayı köyün pis suyu açık olarak akıyor. Kanalizasyon işini kendimiz yapamıyoruz. Kendi aramızda yapmaya çalışıyoruz. Belediye sınırları içinde olduğumuz için onlar yardımcı olsun,  bize hizmet etsin. Bizim de elimizden ne gelse yaparız.   Bu pislikten dolayı yolda bile yürüyemiyoruz. Çocuklarımız bilmeden oyun oynuyorlar, bu da hastalık kapmalarına neden oluyor. Kimse bize el uzatmıyor. Yetkililer kanalizasyon yapsa memnun oluruz. Muhtar ilgileniyor ama, tek elden ses çıkmıyor.” İfadelerini kullandı. (Emrah Deniz/M. Hüseyin Temel-İLKHA)

















Bu haberler de ilginizi çekebilir