• DOLAR 32.331
  • EURO 35.058
  • ALTIN 2283.067
  • ...
HÜDA PAR`dan 6-7 Ekim olayları raporu
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Son olaylarda da Hüda Par`a karşı Suriye Kürdistanı`nda bulunan bir Kürd kenti olan Kobani`ye yönelik IŞİD (Irak – Şam İslam Devleti) saldırıları üzerinden bir karalama kampanyası yürütüldüğü belirtilen raporda, parti organları tarafından bu iddiaların reddedilmesine rağmen PKK/HDP`nin HÜDA PAR`a  yönelik yürütülen bu iftira propagandasının son bulmadığına dikkat çekildi.

06 – 07 Ekim olaylarının temelinde Abdullah Öcalan`ın kardeşi Mehmet Öcalan üzerinden gönderdiği “Kobane'deki insanlarımız sonuna kadar direnecekler. IŞİD'in olduğu yerde ve Kürtler`in yaşadığı bölgede nerede bir IŞİD varsa sonuna kadar direnilecek”  mesajı ile KCK`nin “Kuzey halkımız IŞİD çetelerine, uzantılarına ve destekçilerine hiçbir yerde yaşam şansı tanımamalıdır” çağrısının etkili olduğu belirtilen raporda bu çağrılar sonrasında Kürd coğrafyasında sokakların hiç olmadığı kadar gerginleştiği ve saldırıların arttığı ifade edildi.

Hür  Dava Partisi`ne yönelik yürütülen propaganda ve karalama faaliyetlerinden sonra, 06 ve 07 Ekim tarihlerinde örgütün verdiği talimatlar doğrultusunda partilerine ve partilerine yakın STK`lara yönelik saldırıların başladığı belirtilen raporda, “Söz konusu saldırılar PKK`ye müzahir internet siteleri, haber ajansları, televizyon kanalları ve sosyal medya hesapları üzerinden yapılan kışkırtıcı ve hedef gösterici yayınlar sebebiyle her yerde eş zamanlı olarak ve planlı bir şekilde gerçekleştirilmiştir. Daha önceden planlandığı anlaşılan yoğun saldırılar neticesinde Hür Dava Partisi üyesi ve seveni 8 kişi yaşamını yitirirken, onlarca kişi yaralanmış, parti binaları, dernekler, ev, işyerleri ve birçok araç zarar görmüştür.” İfadelerine yer verildi.

Olaylar karşısında hükümetin aciz kaldığı belirtilen raporda, hükümetin çareyi, birçok ilde 8 Ekim 2014 tarihi itibariyle sokağa çıkma yasağı ilan etmekte bulduğuna dikkat çekildi. Askerlerin sahaya inmesine rağmen 10 Ekim 2014 tarihine kadar eylemlerin yer yer devam ettiği belirtilen raporda, Kobani bahanesiyle Hür Dava Partisi ve yakın STK üye ve binalarına gerçekleştirilen saldırılara yer verildi.

HÜDA PAR`ın hazırladığı raporda Eylül – Ekim 2014`te Kobani bahanesiyle gerçekleşen saldırılar:

28 Eylül 2014 – Mersin`de Mustazaflar Cemiyeti`ne Saldırı: Mersin merkez Toroslar İlçesi Kurdali Mahallesinde Hakan Okan Merzeci Bulvarı üzerinde bulunan Mustazaflar Cemiyeti Mersin Şubesi önüne gelen 15-20 kişilik yüzü maskeli PKK`li bir grup, 2. katta bulunan derneğin balkonuna ses bombası ve Molotoflar fırlatmış, balkonun korunaklı olduğu ızgaraya çarpıp yere düşen ses bombası patlarken, molotofların neden olduğu alevler, çevre sakinlerine korkulu anlar yaşatmıştır.

Saldırıdan sonra basına konuşan Mustazaflar Cemiyeti Mersin Şube Başkanı Veysi Yumlu polisin olay yerine yarım saat sonra geldiğini ve bugüne kadar cemiyet binalarına yönelik 10`a yakın saldırı gerçekleştirildiğini ve hiçbirinin aydınlatılmadığını söylemiştir.

28 Eylül 2014 – Şanlıurfa Hilvan İlçe Binasına Saldırı: Şanlıurfa`nın Hilvan ilçesinde gece saat 00.30 sularında Hür Dava Partisiilçe binasına taşlı saldırı gerçekleşmiş, sabah saatlerinde olay polise bildirilmiş, olay yerine gelen polispartinin güvenlik kamerası ve çevredeki esnafların kamera kayıtlarına bakıp saldırıyı gerçekleştiren şahsı kısa sürede tespit etmiş, bir gün içerisinde İ.T. adlı zanlı yakalanmıştır. Zanlının BDP Hilvan Gençlik Kolları Başkanı Y.T'nin kardeşi olduğu öğrenilmiştir.

02 Ekim 2014 – Diyarbakır`da Yusufi Der`e Saldırı Girişimi: Diyarbakır`ın Bağlar ilçesi 5 Nisan Mahallesi'nde Kobani bahanesiyle protesto yapan grup Hür Dava Partisi`ne yakınlığıyla bilinen Yusufi Der`e saldırı girişiminde bulunmuş, saldırı sonrası çıkan kavgada Nihat Kutlu, Bişar Durgut, Beritan Canözer, Sarya Gözüoğlu ve 13 yaşındaki ismi öğrenilemeyen bir çocuğun yaralandığı iddia edilmiştir.

04 Ekim 2014 – Kurban Bayramında Mersin Tarsus`ta Saldırı: Mersin`in Tarsus ilçesi Tozkoparan Zahit Mahallesi`nde yasal izinle kurban derisi toplayan Mustazaflar Cemiyeti üye ve gönüllüleri ile PKK yandaşları arasında başlayan sözlü tartışmanın ardından PKK yandaşları taşlı ve sopalı saldırıda bulunmuş, meydana gelen kavga sonrası her iki taraftan 6 kişi yaralanırken, olay yerinde bulunan polisin geç müdahale etmesi dikkat çekmiştir.

06 Ekim 2014 – Mardin Kızıltepe`de Parti Binasına Taşlı Saldırı: Mardin Kızıltepe`de saat 16.00 dolaylarında Hür Dava Partisi ilçe binasına PKK yandaşları taşlı saldırıda bulunmuş, parti camları kırılmış, parti yetkililerinin göstericilerle konuşması üzerine kalabalık dağılmıştır.

06 Ekim 2014 – Batman`da Bir Şahsın Bıçaklanması: Batman`da sakallı olduğu gerekçesiyle Yakup Çelik adlı Sasonlu bir çoban PKK yandaşları tarafından 15 yerinden bıçaklanmıştır.

07 Ekim 2014 – Batman İl Binasına Saldırı: Batman`da gece saat 24.30 sıralarında Turgut Özal bulvarında yürüyüş yapan PKK`li bir grup Hür Dava Partisi il binası önünden geçerken, il binasına taş atarak fiili saldırıda bulunmuş, bina önünde bulunan parti üyeleri karşılık vermiş, yaşanan arbededen sonra saldırganlar olay yerinden kaçmıştır. Olaylar sırasında Hür Dava Partisi il başkanlığı önünde bulunan biri parti üyelerinden birine ait olmak üzere toplam 7 araç göstericiler tarafından yakılmıştır.

Aynı gece HDP il binasına taşlı saldırıda bulunulmuş ve parti binasının altında bulunan Çömçe Et Lokantası dağıtılmıştır.

Hür Dava Partisi Batman İl Binası`na yönelik taşlı, sopalı ve silahlı saldırılar gün boyu da devam etmiş, saldırılarda birçok parti üyesi atılan taş ve Molotoflarla, bir kişi de silahla yaralanmıştır. Saatlerce süren saldırılar sırasında Emniyet güçlerinin saldırganlara geç müdahale etmesi dikkatlerden kaçmamıştır.

07 Ekim 2014 – Adana`da Mustazaflar Cemiyeti`ne Saldırı: Adana`nın Gülbahçesi mahallesinde bulunan Mustazaflar Cemiyeti Adana Şubesine gece 03.00`a kadar PKK`liler tarafından molotof ve silahlı saldırı düzenlenmiş, binada maddi hasar meydana gelmiş, saldırılara müdahale etmesi için ısrarla çağrılan kolluk güçleri ise olay mahalline gelmemiştir.

07 Ekim 2014 – Adana`da Dernek Başkanı`nın Evine Molotoflu Saldırı: Kobani bahanesiyle yapılan gösteriler kapsamında Hür Dava Partisi`ne yakınlığıyla bilinen Adana Umut Der Başkanı Selahattin Yeniay`ın evine molotoflu saldırıda bulunulmuş, evde maddi hasar meydana gelmiştir.

07 Ekim 2014 – Adana`da Ev, İşyeri Ve Araçlara Muhtelif Saldırılar: Adana`nın Küçükdikili mahallesinde 7 işyeri ateşe verilmiş, evi ve iki aracı ateşe verilen bir şahsın saldırganlara karşı nefs-i müdafaada bulunması sonucu, bir saldırgan yaralanmıştır. İşyerlerine atmak üzere hazırladığı molotof bombası elinde patlayan bir saldırgan ise ağır yaralanmış, diğer taraftan göstericilerin saldırıları sırasında, nereden geldiği tespit edilemeyen bir kurşunun saldırganlardan birine isabet etmesi sonucu bir saldırgan ölmüştür.

07 Ekim 2014 – Mustazaflar Cemiyeti Adana Şubesine Silahlı Saldırı: Adana Seyhan ilçesine bağlı Gülbahçesi Mahallesi Kıbrıs Caddesinde bulunan ve Hür Dava Partisi`ne yakınlığıyla bilinen Mustazaflar Cemiyeti Adana Şubesine 22.00`da silahlı saldırıda bulunulmuş, saldırıya karşılık verilmesiyle saldırganlar araçlarıyla kaçmışlardır.

07 Ekim 2014 – Şanlıurfa`nın Ceylanpınar İlçesinde Parti Binasına Saldırı: Şanlıurfa`nın Ceylanpınar İlçesinde bulunan Hür Dava Partisi`ne saldıran YDG-H`li bir grup parti tabelasını söküp tahrip etmiş, saldırıya ilişkin fotoğrafları sosyal medyada paylaşmıştır.

07 Ekim 2014 – Siirt İl Binasına saldırı: Kobani`de yaşanan durum sebebiyle Siirt Cumhuriyet meydanında bir grup oturma eylemi yapmış, bu sırada mahalle arasından çıkan bir grup bir binanın dördüncü katında bulunan Hür Dava Partisi`ne saldırmış, içeri giremeyen provokatörler çevredeki araçları rastgele yakmaya yönelmiş, en az 3 aracı ateşe vermişlerdir.

Yakılan araçlardan birinin Siirt belediye meclis üyelerinden birine ait olduğu, gösterici grubun bu nedenle kendi aralarında bir arbede yaşadığı, polisin olaylara müdahale etmediği iddia edilmiştir.

07 Ekim 2014 – Van Muradiye İlçe Binasına Saldırı: PKK yandaşları Van Muradiye`de gündüz 11.00 dolaylarında Hür Dava Partisi ilçe binasına taşlı saldırıda bulunmuş, saldırı sonrası binanın camları zarar görmüştür.

07 Ekim 2014 – Van`da İşyerine Saldırı: Van merkezde bulunan Hür Dava Partisi üyesi bir kişiye ait Tahtakale Ucuzluk Merkezi taşlı saldırıya uğramıştır.

07 Ekim 2014 – Van Erciş`te İşyerine Saldırı: Van Erciş`te bulunan Hür Dava Partisi üyesine ait Tahtakale Ucuzluk Merkezine taşlı saldırıda bulunulmuştur.

07 Ekim 2014 – Diyarbakır`da Köy Der`e Saldırı: Diyarbakır`da faaliyet gösteren ve Hür Dava Partisi`ne yakınlığıyla bilinen Köy Der`e 17.00 dolaylarında pompalı silahlarla saldırı gerçekleştirilmiş, dernek bir süre kuşatma altında tutulmuş, saldırı sonucu 5 kişi yaşamını yitirmiş, onlarca kişi yaralanmıştır.

Saldırıda dernek binasında bulunan Parti üyesi ve Büyükşehir Belediye Meclis Adayı Turan YAVAŞ katledilmiş, kaçan dernek üyelerinden Hasan GÖKGUZ, Riyad GÜNEŞ, Hüseyin Ahmet DAKAK ve Yasin BÖRÜ adlı kişiler ise sığındıkları bir apartman dairesinde bulunarak katledilmişlerdir. Bu kişiler saldırıdan korunmak için girdikleri binanın üçüncü katından aşağı atılmışlardır. Yasin BÖRÜ`nün bedeninin üzerinden arabayla geçilmiş, başı taşlarla ezilmiş, en son benzin dökülerek yakılıp vahşice katledilmiştir. Yusuf ER adlı arkadaşları ise bu saldırıdan yaralı kurtulmuştur.

07 Ekim 2014 – Diyarbakır`da Cami Der Adlı Derneğin Yakılması: Diyarbakır merkez Sur ilçesinde bulunan ve Hür Dava Partisi`ne yakınlığıyla bilinen Cami-Der`e saldıran PKK yandaşları, akşam saatlerinde derneğin kapısını kırarak derneği yakmış, binalardan halka ateş açılmıştır.

07 Ekim 2014 – Diyarbakır Silvan`da Parti Teşkilat Binasına Taşlı Saldırı: Gece yarısından sonra gösteri yapan gruplar esnafı ve Hür Dava Partisi ilçe binasını taşlamışlardır.

07 Ekim 2014 – Mardin Kızıltepe`de Parti Binasına Taşlı Saldırı: Mardin Kızıltepe ilçesinde Hür Dava Partisi binasına defalarca taşlı saldırılar gerçekleştirilmiş, saat 14.30 dolaylarında ise gerçekleştirilen silahlı saldırı sonucu iki parti üyesi silahla, ondan fazla kişi ise diğer saldırı araçlarıyla yaralanmış, polisin saldırılara müdahil olmaması nedeniyle yaralılar uzun süre hastaneye kaldırılamamıştır.

07 Ekim 2014 – Mersin Tarsus`ta Parti Üyelerine Silahlı Saldırı: Kobani bahanesiyle yapılan gösteriler kapsamında Mersin`in Tarsus ilçesinde Hür Dava Partisi üyelerine yönelik taşlı-sopalı saldırıda bulunulmuş, saldırılarda 10 kişi yaralanmıştır.

07 Ekim 2014 – Mersin Tarsus`ta Dernek Üyelerinin Ev Ve Arabalarının Yakılması: Mersin`in Tarsus ilçesinde göstericiler tarafından Hür Dava Partisi`ne yakınlığıyla bilinen dernek üyelerinden birinin evi ateşe verilirken, birinin de aracı yakılarak kullanılamaz hale getirilmiştir.

07 Ekim 2014 – Adana`da Kitapevlerini Yakma Girişimi: Kobani bahanesiyle yapılan eylemler kapsamında akşam saatlerinde Nurefşan ve Ensar kitapevleri atılan Molotoflarla yakılmak istenmiştir.

07 Ekim 2014 – Mardin Dargeçit`te Parti Üyesinin Araç ve İşyerine Saldırı: Mardin`in Dargeçit ilçesinde Hür Dava Partisi üyesi Kadri Şengül`ün aracı ve işyeri öğleden sonra saldırganlar tarafından kundaklanmıştır.

07 Ekim 2014 – Diyarbakır İl Başkanlığına Silahlı Saldırı: Hür Dava Partisi Diyarbakır İl Başkanlığına 18.00 ve 20.30 dolaylarında iki kez silahlı saldırıda bulunulmuş, saldırganlara karşılık verilmesi üzerine kaçmışlardır.

07 Ekim 2014 – Ağrı Diyadin`de İlçe Binasına Taşlı-Molotoflu Saldırı: Ağrı`nın Diyadin ilçesindeki Hür Dava Partisi teşkilat binasına 22.00 dolaylarında taşlı-molotoflu-bombalı saldırı gerçekleştirilmiş, binada maddi hasar meydana gelmiştir. Sonraki gün gündüz 11.00 dolaylarında da bir saldırı gerçekleştirilmiştir.

07 Ekim 2014 – Diyarbakır`da Özel Hastaneye Saldırı ve Bir Kişinin Katledilmesi: Olayların yoğunlaştığı 7 Ekim günü Hür Dava Partisi üye ve yakın kimselerin tedavi için götürüldüğü Diyarbakır merkezdeki Özel Sultan Hastanesi`ne saat 22.00 dolaylarında her taraftan saldırı düzenlemiş, bu saldırılarda Cumali GÜNEŞ adlı parti üyesi açılan ateşle hayatını kaybetmiştir.

07 Ekim 2014 – Bitlis Tatvan`da İlçe Başkan Yardımcısının İşyerinin Taşlanması: Hür Dava Partisi Bitlis Tatvan ilçe başkan yardımcısının işyeri taşlı saldırıya uğramıştır. Taşlı saldırılar ayın 8 ve 9`unda da devam etmiştir.

08 Ekim 2014 – Mersin Tarsus`ta 3 Evin Kundaklanması: Gösteriler kapsamında Mersin`in Tarsus ilçesinde Hür Dava Partisi`ne yakınlığıyla bilinen 3 ev kundaklanmıştır.

08 Ekim 2014 – Mardin Derik İlçe Binasının Molotoflu-bombalı Saldırıyla Yakılması: İlçe teşkilatının bulunduğu binada gece geç saatlerde gerçekleşen taşlı-molotoflu-bombalı saldırı sonucunda ilçe teşkilat binası yakılarak kullanılamaz hale getirilmiştir. Parti tabelası sökülerek tahrip edilmiştir.

08 Ekim 2014 – Mardin Nusaybin İlçe Binasının Yakılması ve Üyelerin Evlerine Saldırılar: Hür Dava Partisi Mardin Nusaybin ilçe teşkilatı ateşe verilerek yakılmış, parti üyelerinin evlerine taşlı ve silahlı saldırılar gerçekleştirilmiştir.

08 Ekim 2014 – Mardin Nusaybin`de Düşünce Der`e Taşlı Saldırı: Mardin`in Nusaybin ilçesinde Hür Dava Partisi`ne yakınlığıyla bilinen Düşünce Der`e taşlı saldırıda bulunulmuştur.

08 Ekim 2014 – Van Erciş`te Parti Üyelerinin İşyerlerine Saldırılar: Van`ın Erciş ilçesinde Hür Dava Partisi üyeleri ve partiye yakın bazı kimselerin işyerlerine saldırılar gerçekleştirilmiş, saldırılar sonucu bazı işyerleri ateşe verilmiştir. İlçe başkan yardımcısına ait lokanta 13.30 civarında yakılmıştır.

08 Ekim 2014 – Van İl Binası`na Saldırı Girişimi: Gösteriler kapsamında Van il binasına saldırı girişiminde bulunulmuştur.

08 Ekim 2014 – Diyarbakır Eğil`de Parti Temsilciliğine Molotoflu Saldırı: Diyarbakır`ın Eğil ilçesinde Hür Dava Partisi temsilciliğine molotoflu saldırı gerçekleştirilmiş, saldırıda maddi hasar meydana gelmiştir.

08 Ekim 2014 – Diyarbakır Ergani`de Parti Üyelerinin İşyerlerine Saldırılar: Diyarbakır`ın Ergani ilçesinde parti üyelerinin işyerlerine taşlı ve molotoflu saldırılar gerçekleştirilmiş, işyerleri yakılmak istenmiştir.

08 Ekim 2014 – Diyarbakır Merkez`de Parti Üyelerinin İşyerlerine Saldırılar: Gösteri ve saldırılar kapsamında Diyarbakır merkezde bulunan bazı parti üyelerinin işyerlerine çeşitli saldırılar gerçekleştirilmiştir.

08 Ekim 2014 – Şanlıurfa Viranşehir`de İlçe Teşkilat Binasına Taşlı Saldırı: Şanlıurfa`nın Viranşehir ilçesinde Hür Dava Partisi ilçe teşkilat binası akşam saatlerinde taşlı saldırıya uğramıştır.

08 Ekim 2014 – Şanlıurfa`nın Birecik İlçesinde İlçe Teşkilat Binasına Taşlı Saldırı: Şanlıurfa`nın Birecik ilçesindeki parti teşkilat binasına ve bazı parti üyelerinin işyerlerine akşam saatlerinde taşlı saldırıda bulunulmuştur.

08 Ekim 2014 – Adana Ceyhan`da Parti Üyelerinin Ev Ve Araçlarına Saldırılar: Adana`nın Ceyhan ilçesinde bazı parti üyelerinin evlerine taşlı saldırılar gerçekleştirilmiş, bir parti üyesinin aracı ateşe verilerek yakılmıştır.

08 Ekim 2014 – Bingöl`ün Genç İlçesinde Teşkilat Binasına Taşlı Saldırı: Bingöl`ün Genç ilçesinde parti teşkilat binasına taşlı saldırıda bulunulmuştur.

08 Ekim 2014 – Bingöl`ün Karlıova İlçesinde Teşkilat Binasına Taşlı Saldırı: Bingöl`ün Karlıova ilçesinde parti teşkilat binasına taşlı saldırıda bulunulmuştur.

08 Ekim 2014 – Şırnak`ta 3 Parti Üyesinin Aracına Saldırı: Şırnak merkezde 3 parti üyesinin araçlarına yönelik saldırılar gerçekleştirilerek araçlar tahrip edilmiştir.

08 Ekim 2014 – Şırnak`ın Cizre İlçesinde Teşkilat Binasına El Yapımı Bomba Atılması: Şırnak`ın Cizre ilçesinde bulunan parti teşkilat binasına el yapımı bomba atılmış, binada maddi hasar meydana gelmiştir.

08 Ekim 2014 – Şırnak`ın Cizre İlçesinde Parti Üyelerinin Evlerine Saldırılar: Şırnak`ın Cizre ilçesinde Hür Dava Partisi üyelerinin ve bazı mütedeyyin kimselerin evlerine saldırılar gerçekleştirilmiştir.

08 Ekim 2014 – Şırnak`ın Cizre İlçesinde Mustazaflar Cemiyeti`ne Bombalı Saldırı: Şırnak`ın Cizre ilçesinde bulunan Mustazaflar Cemiyeti Cizre Şubesi`ne el yapımı bomba atılmış, binada maddi hasar meydana gelmiştir.

08 Ekim 2014 – Bitlis`te Cami Yakılması: Bitlis merkez Dumlupınar Mahallesi`nde bulunan Kültür Camii saldırılar kapsamında yakılmıştır.

08 Ekim 2014 – Diyarbakır Bismil`de Parti Binasına Bombalı Saldırı: Diyarbakır`ın Bismil ilçesinde parti teşkilat binasına molotoflu-bombalı saldırı gerçekleştirilmiştir.

08 Ekim 2014 – Mardin`in Derik İlçesinde Üyelerin Evlerine Saldırılar: Mardin`in Derik ilçesinde bazı parti üyelerinin evlerine fiili saldırılar gerçekleştirilmiştir.

08 Ekim 2014 – Mardin`in Kızıltepe İlçesinde Üyelerin İşyerlerine Saldırılar: Mardin`in Kızıltepe ilçesinde Hür Dava Partisi üyelerine ait 14 işyeri yakılarak tahrip edilmiştir.

08 Ekim 2014 – Mardin Kızıltepe`de Mustazaflar Cemiyeti`nin Yakılması: Mardin`in Kızıltepe ilçesinde Mustazaflar Cemiyeti`nin şubesi ateşe verilerek yakılmıştır.

08 Ekim 2014 – Van`da Kur`an Kursuna Saldırı: Van il merkezinde faaliyet gösteren Said-i Nursi Külliyesine bağlı Kur`an Kursuna yönelik saldırı gerçekleştirilmiş, Kur`an kursuna yönelik saldırıyı önlemeye çalışan bir kişi silahla vurularak katledilmiştir.

08 Ekim 2014 – Şırnak`ta Parti Üyelerinin Araç ve Evlerine Yönelik Saldırılar: Şırnak merkezde bulunan 3 parti üyesinin aracı tahrip edilmiş, bir parti üyesinin evine taşlı saldırıda bulunulmuştur.

08 Ekim 2014 – Mardin Dargeçit`te Derneğe Saldırı: Mardin'in Dargeçit ilçesinde Hür Dava Partisi`ne yakınlığıyla bilinen Ravza Der`e saldıran çeteler, derneğe ait güvenlik kameraları ve bilgisayarlar başta olmak üzere birçok malzemeyi yağmalamış, daha sonra derneği yakmışlardır.

08 Ekim 2014 – İstanbul`da Derneğe Saldırı: İstanbul`da Hür Dava Partisi`ne yakınlığıyla bilinen Umut Der`in Gazi Mahallesi temsilciliği gece saatlerinde molotofla yakılmıştır.

08 Ekim 2014 – Van Çaldıran`da Parti Üyesinin İşyerine Taşlı Saldırı: Van Çaldıran`da Belediye Başkan adayı Mehmet Selim Çınarcı`nın dükkânına öğlen vakitlerinde taşlı saldırı gerçekleştirilmiştir.

08 Ekim 2014 – Mardin Kızıltepe İlçe Teşkilat Binasının Yakılması: Mardin`in Kızıltepe ilçesinde bulunan Hür Dava Partisi ilçe teşkilat binasına önceki gün yapılan saldırının ardından, saat 17.00 dolaylarında tekrar saldırıda bulunulmuş, saldırganlar tarafından parti binası ateşe verilmiştir. Çıkan yangının alt katta bulunan mescide sıçraması sonucu mescidin halıları yanmış, saldırıda can kaybı olmazken maddi hasar meydana gelmiştir.

08 Ekim 2014 – Mardin Kızıltepe`de 8 İşyerinin Yakılması: Devam eden gösteri ve saldırılar kapsamında Mardin`in Kızıltepe ilçesinde Hür Dava Partisi üyelerine ait 14 işyeri saldırıya uğramış, bir kısmı tahrip edilirken, bir kısmı yakılmıştır.

09 Ekim 2014 – Bingöl Karlıova`da Bir Kişiye Silahlı Saldırı: Bingöl`ün Karlıova ilçesine bağlı Sepme (Altîra) Köyü`nde Hür Dava Partisi`ne yakınlığıyla bilinen Cengiz TİRYAKİ adlı kişi PKK`nin uzun namlulu silahlarla gerçekleştirdiği saldırıda ağır yaralanmış, 11 gün tedavi gördüğü Malatya Araştırma Hastanesi'nde 20 Ekim 2014 tarihinde yaşamını yitirmiştir.

09 Ekim 2014 – Diyarbakır Dicle`de Bir İşyerinin Yakılması: Diyarbakır`ın Dicle İlçesinde Hür Dava Partisine yakınlığıyla bilinen Ferhat Alparslan`a ait işyeri akşam saatlerinde PKK`li saldırganlarca yakılmış, emniyetin aranması üzerine “Biz olay yerine gelemeyiz, orada silahlı kişiler var, siz kendinizi koruyun” cevabını vermişlerdir.

09 Ekim 2014 – Diyarbakır Hani`de Dernek Binasına Silahlı Saldırı: Diyarbakır`ın Hani ilçesinde akşam 19.00`dan sonra gösterilere başlayan PKK yandaşları Hür Dava Partisi`ne yakınlığıyla bilinen İrşad Der`e saldırı gerçekleştirmiş, dernek üyelerinin içeride bulunduğu bir sırada dernek silahlarla taranmıştır.

09 Ekim 2014 – Mersin`de Okuma Salonunun Yakılması: Mersin merkez Akdeniz ilçesi Şevket Sümer Mahallesi`ndeki Burak Okuma Salonuna akşam saatlerinde yüzü maskeli PKK yandaşları tarafından molotoflu-bombalı saldırı düzenlenmiş, çıkan yangında okuma salonu yanmıştır.

09 Ekim 2014 – Mardin İl Binasına Taşlı Saldırı: Hür Dava Partisi Mardin Artuklu İlçesinden bulunan teşkilat binasına PKK yandaşları tarafından taşlı saldırı gerçekleştirilmiştir.

10 Ekim 2014 – Diyarbakır Hani`de İki İşyerinin Talan Edilip Yakılması: Diyarbakır`ın Hani İlçe merkezinde bulunan mütedeyyin iki şahsın dükkânı saat 00.10 sıralarında ses bombalarıyla kepenkleri kırılarak tahrip ve talan edilmiş, ardından işyerleri yakılmıştır. Olay esnasında çağrılmasına rağmen polisin olay yerine dükkânlar yakıldıktan yaklaşık 40 dakika sonra geldikleri görülmüştür.

10 Ekim 2014 – Adana Ceyhan`da Parti İlçe Başkanına Tehdit: Adana`nın Ceyhan DBP'li ilçe yöneticileri Hür Dava Partisi Ceyhan İlçe Başkanı Kenan Solak`a amcası aracılığıyla tehdit mesajı göndermiş, gönderilen mesajda, en kısa zamanda evini boşaltıp Ceyhan'ı terk etmesini, terk etmediği taktirde başına gelebilecek bir olaydan kendilerinin sorumlu olmayacakları belirtilmiştir.

10 Ekim 2014 – Bitlis Tatvan İlçe Başkan Yardımcısının Tehdit Edilmesi: Hür Dava Partisi Bitlis Tatvan ilçe başkan yardımcısı bombalı saldırıyla tehdit edilmiş, polise haber verildiği halde, imkânları olmadığı gerekçesiyle gelmemişlerdir.

10 Ekim 2014 – Şırnak`ın İdil İlçesinde Ev Taşlama: Şırnak`ın İdil ilçesinde bir Hür Dava Partisi üyesinin evine taşlı saldırı gerçekleştirilmiştir.

11 Ekim 2014 – Osmaniye İl Başkanının Evini Taciz: IŞİD`in Kobani`ye saldırması bahanesiyle HDP`nin çağrısıyla sokaklara çıkan PKK yandaşları, Hür Dava Partisi Osmaniye il başkanı Osman Aslan`ın evinde olmadığı sırada evinin önünde ateş yakıp, PKK lehine sloganlar atmış, polise haber verilmiş, kalabalık dağıldıktan sonra polis olay yerine gelmiştir.

16 Ekim 2014 – Bitlis Adilcevaz`da İlçe Başkanının Tehdit Edilmesi: Bitlis`in Adilcevaz ilçesinde Hür Dava Partisi ilçe başkanını ilçeyi terk etmesi istenmiş, aksi takdirde zarar göreceği söylenerek tehdit edilmiştir.

17 Ekim 2014 – Van`da M. Latif ŞENER`in Katledilmesi: Akşam saat 19.00 sıralarında Van Merkez Tuşba ilçesi İskele Caddesi Akaylar petrol mevkiinde bulunan evine giden Hür Dava Partisi sevenlerinden bilinen Muhammed Latif ŞENER (65) arkasında kendisine yanaşan ve PKK`li oldukları ifade edilen kişiler tarafından katledilmiş, Şener`in yakınları, kendisinin sürekli PKK ve HDP yandaşlarınca tehdit edildiğini söylemişlerdir.

20 Ekim 2014 – Mardin Kızıltepe`de Gıda Bankasına Saldırı: Mardin`in Kızıltepe ilçesinde yardım faaliyetlerinde bulunan Rahmet Gıda Bankası yüzü kapalı PKK yandaşları tarafından önce taşlanıp camları kırılmış, sonra da yakılmak istenmiş ancak mahallelinin engellemesi üzerine kaçmışlardır.

22 Ekim 2014 – Bingöl Karlıova`da Parti Üyesinin Katledilmesi: Bingöl`ün Karlıova ilçesindeki Kale mahallesinde bulunan evinden Karlıova merkeze gitmek için saat 08.30 sıralarında çıkan Hür Dava Partisi üyesi Fethi YALÇIN (35), plakası öğrenilemeyen bir araçtan açılan ateş sonucu ağır yaralanmış, Karlıova Devlet Hastanesi'ne kaldırılan Yalçın tüm müdahalelere rağmen kurtarılamamış, yaşamını yitirmiştir.

Raporda sonuç olarak; 07 Ekim 2014 tarihi başta olmak üzere Eylül ve Ekim ayları arasında, 14 gün içerisinde kendilerine yönelik en az 72 saldırı gerçekleştirildiği, kolluk güçlerinin saldırıları önleme ve güvenliği sağlama noktasında büyük bir zafiyet içerisinde olduğu dile getirildi.

Yaşanan saldırılar sonrasında Hür Dava Partisi üyesi onlarca kişi yaralandığı belirtilen raporda, üye ve gönüllülerinden, Turan Yavaş, Hasan Gökgöz, Riyad Güneş, Ahmet Dakak, Yasin Börü, Cengiz Tiryaki, Cumali Güneş, Fethi Yalçın ve Muhammed Latif Şener adlarındaki 9 kişinin ise hayatını kaybettiği belirtildi.

Olaylarda  katledilen Yasin Börü, Riyat Güneş ve Ahmet Dakak`ın yüksek balkondan atıldığı, bedenleri arabalarla ezildiği ve Hasan, Riyat ve Ahmet`in cesetlerinin üzerine benzin dökülüp yakılmak istendiğinin belirtildiği raporda “Hür Dava Partisi üyelerinin mağduriyeti katmerleşmeden, saldırılara karışan tüm fail ve azmettiricilerin bulunup adil yargılamalar sonucunda cezalandırılmaması durumunda bu tür saldırı ve cinayetlerin gelecekte de devam edeceği aşikârdır.” uyarısında bulunuldu.

Hür Dava Partisi ve yakın kişi ve kurumlara yönelik saldırılar sonucu şu şekilde bir bilançonun ortaya çıktığı görülmektedir:

Saldırıların Gerçekleştiği Gün Sayısı                                                : 14

Belli Başlı Saldırı Sayısı                                                                   : 72

Hayatını Kaybedenlerin Sayısı                                                          : 9

Yaralananların Sayısı                                                                      : Onlarca

Saldırıya Uğrayan Parti Teşkilatı Sayısı                                            : 21

Saldırıya Uğrayan Dernek/Cemiyet Sayısı                                         : 14

Saldırıya Uğrayan İşyeri Sayısı                                                        : 30 (en az)

Saldırıya Uğrayan Ev Sayısı                                                            : 12 (en az)

Kundaklanan Araç Sayısı                                                               : 8 (en az)

Bu haberler de ilginizi çekebilir