• DOLAR 32.601
  • EURO 34.855
  • ALTIN 2496.07
  • ...
Seyit Bilal Türbesi restore edilmeyi bekliyor
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Her yıl Eylül ayının ikinci haftasında on binlerce kişinin ziyaretçi akınına uğrayan Batman'ın Gercüş ilçesine bağlı Becirman (Vergili) köyünde bulunan Seyit Bilal Türbesi`nin restore edilip, çevre düzenlemesinin yapılması bekleniyor.

Konuyla ilgili açıklamada bulunan Seyit Bilal ve Becirmanlılar Vakfı Genel Sekreteri Emin Bulut, “Seyit Bilal Hazretleri, Hz. Hüseyin`in soyundan geliyor. Seyit Bilal dedemiz, Becirman (Vergili) köyünün kurucusudur. Biz de 1989 yılında kurduğumuz Seyit Bilal ve Becirmanlılar Vakfı ile birlikte hem köyün, hem türbenin yaşatılması için çaba sarf ediyoruz. Her yıl on binlerce insan burayı ziyarete geliyor, dua edip dileklerde bulunuyor. Bu anlamda on binlerce insanın geldiği köyün ve türbenin maalesef çevre düzenlemesinde ciddi sıkıntılarımız var. Özellikle bahar ve yaz aylarında türbe nedeniyle köyde çok ciddi bir kalabalık oluşuyor.” dedi.

Seyit Bilal Türbesi`nin yaklaşık 55 yıldır yapıldığı gibi durduğunu ve şu ana kadar türbeyle ilgili bir çalışma yapılmadığını belirten Bulut, “Türbe, daha 1960`lı yıllarda betondan yapılmış bir türbedir. Her yağmur yağdığında türbenin içi su ile doluyor. Ziyaretçiler geldiği zaman diledikleri gibi ziyaretlerini yapamıyorlar. Buranın restorasyonun ve onarımının yapılması, yeniden tarihi dokusuna yakışır bir türbenin yapılmasını talep ediyoruz. Bununla ilgili Valiliğe, Kültür Bakanlığına, Vakıflar Genel Müdürlüğüne proje sunduk. Bu projenin bir an önce hayata geçirilmesini talep ediyoruz. Gerçektende bu türbe, Peygamberimizin torununun soyundan gelen mekâna yakışmayan bir yerdir.” açıklamasında bulundu.

Batman'a bağlı Gercüş ilçesine bağlı  (Becirman) köyünde bulunan Seyit Bilal Türbesi, her sene Eylül ayının ikinci haftasında adeta ziyaretçi akınına uğruyor. Seyit Bilal Türbesinin bulunduğu Becirmen köyüne akın eden aileler, kurban keserek dua ediyor. Hasta olanlar ise iyileşmesi için ellerini Rahman'a açıp dualar okuyor.

Seyit Bilal Tarihçesi

Seyid Bilal, Hz. Muhammed'in (sav) torunu olan Hz. Hüseyin'in (ra) 12. kuşak torunlarındandır. 1132'de Bağdat'ta doğmuş, babasının adı Seyid Harun'dur. Annesi Fatıma'dır. 1154 yılında dönemin ünlü Abbasi Halifesi Harun Reşit döneminde Bağdat'tan Becirman'a zorunlu göç eden Seyid Bilal, burada bölgenin ağası Mire Botan'ın bölgesi içinde yer alan Becirman'a gelmiştir. Rivayete göre, uzun bir yolculuktan sonra Seyid Bilal bugünkü Becirman köyüne nazır Grebej dedikleri mevkide konaklar. Araban mirekleri, av nedeniyle bu bölgeden geçtikleri esnada karşılarına yabani tavşan çıkar. Tazının kovaladığı tavşan o esnada namazda duran Seyid Bilal Hazretleri'ne sığınır. Tazı, tavşanı karşıda beklemeye başlar. Bunu gören Araban beyi çok etkilenir. Seyid Bilal'e hürmet gösterir, ona iltifat ve hediye olarak bugünkü Becirman köyünün sınırlarının tümünü parmağıyla çizerek çok geniş bir alanı kendisine sunar. Aynı zamanda biricik kız kardeşiyle de evlendirir.

İşte bu evlilik töreninden başlayarak 850 yıldır burada şenlikler düzenlenir, kurbanlar kesilir, çeşitli yöresel etkinlikler yapılır. (M.Fatih Akgül - İLKHA)








 

Bu haberler de ilginizi çekebilir