• DOLAR 32.504
  • EURO 34.783
  • ALTIN 2499.528
  • ...
Kombi ve soba felaketimiz olmasın
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Isınma amaçlı kullanılan kombi ve sobalardan sızan gazların hayati tehlike oluşturduğuna dikkat çeken Fadıloğlu, bilinçsiz soba ve kombi kullanımının ölüm sayısının artmasında en önemli etken olduğunu belirtti.

Alınacak basit önlemlerle kombi ve sobadan çıkan gazların neden olduğu ölümlerin minimuma indirilebileceğini belirten Fadıloğlu, ısınma amaçlı kullanılan yakıtların çıkarttığı gazların hayati tehlike oluşturduğunu bu konuda herkesin bilinçli olması gerektiğini ifade etti.

Kombi ve sobadan çıkan gazlardan kaynaklı yaşanabilecek zehirlenmelere karşı alınması gereken hayati önlemlere değinen Fadıloğlu, “Odanın havalandırması uygun, bacanız açık olsa da kesinlikle rüzgarlı havalarda sobanızı yakmayın. Şofbeninizi kullanmayın. Bacalı kombi veya şofben ile aspiratör aynı bacada olmamalıdır. Baca içine baca boruları kanalı kapatacak veya borunun ağzı kapanacak şekilde girmemelidir. Havalandırma menfezlerini toz, soğuk giriyor diye kapatmayın. Karbonmonoksit detektörleriniz her zaman çalışır vaziyette olsun.” dedi.

Fadıloğlu, “Sobanın yandığı odada üşüyor olsanız bile uyumayın. Soba borularını en kısa mesafeden bacaya bağlayın. Eskimiş, yamulmuş, kırılmış baca borularını kullanmayınız. Borunun baca girişinden itibaren baca yüksekliği en az 4 metre olmalıdır. Bacalar açık bile olsa, bacaların periyodik olarak düzenli temizliğini yaptırın. Boruların birleşme yerlerine alüminyum folyo yapıştırıcı bantlarla kaplayın.” uyarılarında bulundu.

İnsan sağlığını her şeyin üstünde tuttuklarını belirten Fadıloğlu, “Her yıl olduğu gibi bu yıl da halk arasında ‘soba zehirlenmesi’ olarak nitelendirilen karbonmonoksit zehirlenmelerine karşı gaz dedektörü dağıtıyoruz. Sessiz ölüm olarak da bilinen karbonmonoksit zehirlenmelerinin önüne geçmek istiyoruz. Şehitkamil Belediyesi, bünyesinde bulunan 35 aile merkezinde gaz detektörünü ücretsiz dağıtımı devam ediyor.” açıklamasında bulundu. (İLKHA)



Bu haberler de ilginizi çekebilir