• DOLAR 32.587
  • EURO 34.689
  • ALTIN 2523.479
  • ...
Tarihte bugün (20.11.2015)
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

GÜNÜN AYETİ

“Mü'minlerden öyle erkekler var ki, Allah'a verdikleri sözde durdular (sadâkat gösterdiler)”
(Ahzab/23)

GÜNÜN HADİSİ
“Sıdk hayra, hayır da cennete götürür. Mü'min kişi, doğru söyler Allah katında doğru olarak yazılır. Yalan fısk ve fücura, fısk ve fücûr da cehenneme sürükler. Kişi yalan söyler. Dolayısıyla Allah katında yalancı olarak kaydedilir.” (Müslim, Buhârî)

GÜNÜN SÖZÜ
'Allah ile aranda doğruluğu halkla aranda yumuşaklığı koru!' (Ebu Bekir el-Verrak)


TARİHTE BUGÜN

1910   Meksika Devrimi başladı. 1876-1910 arasında Meksika'yı yöneten Porfirio Díaz`ın diktatörlüğünü devirmek amacıyla başlayan hareket ilk başta burjuvazi devrimi gibi görünse de sol görüşlü Zapata`nın da işin içine girmesiyle olay tersine döndü. Zabata belli bir başarı elde ettiyse de ülkede kontrolü tamamen ele geçiremedi ve burjuvazi güçleri tarafından mağlup edilip öldürüldü.

1936   İspanya İç Savaşı'nda faşist ayaklanmaya karşı Cumhuriyetçiler safında mücadele eden anarşist liderlerden Buenaventura Durruti öldürüldü.

1940    Macaristan, II. Dünya Savaşı`nda Almanya ve İtalya`nın yer aldığı Mihver Devletleri bloğuna katıldı.

1945    II. Dünya Savaşı'ndan sonra Nürnberg duruşmaları başladı. Nürnberg Uluslararası Askeri Ceza Mahkemesi Ekim 1945 'te, ABD, Birleşik Krallık, Fransa ve Sovyetler Birliği'nin açtığı ünlü dava. Almanya'nın Nürnberg şehrinde yapıldığı için bu isimle anılmıştır. Mahkemede Nazi Partisi "insanlık suçu, savaş suçları, dünya barışına karşı işlenen suçlar ve savaşa sebep olmak" suçlarından yargılandı. Dünya barışına karşı işlenen suçlar tanımından ilk kez bu davada söz edildi. Davalı 24 kişi ve 6 organizasyon ve davacılar da yukarıdaki ülkelerdi. Yargılanan 24 kişi beraat ve 10 yıl hapis cezasından idam cezasına kadar değişen cezalar aldılar. Çoğu idam edildi.

1961   Türkiye'de ilk koalisyon hükümeti, Başbakan İsmet İnönü tarafından Adalet Partisi ve Cumhuriyet Halk Partisi'ne mensup bakanlarla kuruldu.

1962   Amerika Birleşik Devletleri, Sovyetler Birliği`ne ait nükleer silah tesislerinin varlığından dolayı Küba`ya uyguladığı askeri ablukaya son verdi.  ABD ve Sovyetler nükleer tesisler konusunda anlaşmaya vardıklarını açıkladılar.

1967 : Kıbrıs sorunu nedeniyle Türkiye-Yunanistan gerginliği tırmanmaya devam ediyor. ABD Başkanı Johnson gönderdiği bir mektupla, NATO'ya ait silah ve teçhizatı kullanmayın uyarısında bulundu.  Yunanistan Ada'ya asker yığmaya devam ediyor. Türkiye'nin her yerinde mitingler düzenleniyor. Türk Silahlı Kuvvetlerinin göze çarpan hazırlıkları var.

1989   Birleşmiş Milletler Çocuk Hakları Sözleşmesi kabul edildi. 41 maddelik bu sözleşme, her uluslararası anlaşmada olduğu gibi Avrupa ve batı toplumlarının dışındaki dünyada gereği gibi uygulanmamakta ve toplumlar arasında ayrımcılık yapılmaktadır.

1998     İtalya 12 Kasım'da Roma havaalanında yakalanan PKK lideri Abdullah Öcalan'ı serbest bıraktı. Türkiye`nin tüm uyarılarına rağmen İtalya, Öcalan`ı serbest bıraktı. Roma İstinaf Mahkemesi, Öcalan`ın zorunlu ikametine karar verdi. Türkiye`de İtalya`ya yönelik kimi gruplar  tepki gösterdi. İtalya`dan ithal edilen mallar sokaklarda çiğnendi, tüm İtalyan mallarına karşı sürdürülen boykot daha da sertleşti.

2002   NATO Devlet ve Hükümet Başkanları Doruk Toplantısı`na katılmak üzere Prag`a eşi Semra Sezer ile giden Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer`i, TBMM Başkanı Bülent Arınç ve başörtülü eşi Münevver Arınç uğurladı. Konu, laikçi çevrelerce başörtüsü üzerinden rejim tartışmalarına çekildi.

2003    İstanbul'da yine kamyonetli ikiz intihar saldırıları düzenlendi. Levent'teki HSBC Bankası Genel Müdürlüğü ve Beyoğlu'ndaki İngiltere Başkonsolosluğu'na yapılan saldırılarda Başkonsolos Roger Short'in de aralarında bulunduğu 33 kişi öldü, 450 kişi yaralandı. Bu eylemlerde de dünkü sinagog eylemlerinde olduğu gibi El-Kaide bağlantısı üzerinde duruluyor.

Bu haberler de ilginizi çekebilir