• DOLAR 32.51
  • EURO 34.783
  • ALTIN 2498.11
  • ...
Çocuklar kış döneminde enfeksiyon riski altında!
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Diyarbakır Çocuk Hastalıkları Hastanesi Çocuk Enfeksiyon Yandal Uzmanı Doktor Muhammet Köşker, kış aylarında çocuklarda görülen enfeksiyonla ilgili uyarı ve tavsiyelerde bulundu.

Kış döneminde çocukların enfeksiyon açısından daha fazla risk altında olduğunu söyleyen Köşker, bu dönemde en fazla, solunum yolu enfeksiyonlarının görüldüğünü belirtti.

Nezle ve gribin çocukluk çağında en sık görülen hastalıkların başında geldiğini aktaran Köşker, “Solunum yolu enfeksiyonları alt ve üst olarak ikiye ayrılır. En sık gördüğümüz üst solunum yolu enfeksiyonlarını nezle, grip, bademcik iltihabı (tonsillit), sinüzit, kulak iltihabı (otit), krup (larenjit) olarak sıralayabiliriz. Alt solunum yolu enfeksiyonu deyince aklımıza gırtlak ve altında kalan solunum yolları gelir. Bronşit, bronşiolit ve pnömoni alt solunum yolları hastalığıdır. Nezle ve grip, çocukluk çağının en sık görülen enfeksiyonudur.” dedi.

“Burun akıntısı ve burun tıkanıklığı gece uykuya dalmayı engeller”

Nezle etkenli virüsün çocuklara ebeveynden, okuldan veya kalabalık ortamlardan bulaştığını kaydeden Köşker, şu ifadeleri kullandı:

“Ayrıca kalabalık alışveriş merkezleri, çocuk oyun alanları, kalabalık misafirlikler de bulaşma için uygun yerlerdir. Virüs çocuğa bulaşınca önce bir miktar halsizlik, huzursuzluk, iştah kaybı ve burun akıntısı, arkasından ciddi burun tıkanıklığı, ateş yüksekliği ve öksürük gelişir. Hatta kusma, bulantı ve ciddi beslenme reddi olabilir. Burun akıntısı, burun tıkanıklığı ve buna bağlı geniz akıntısı ile gelişen öksürük gece uykuya dalmayı engeller. En iyi tedavi ise bol miktarda sıvı vermek, burunlarını yıkamak, açıcı burun damlası kullanmak ve doktor kontrolünde yaşına uygun nezle ilacı almaktır.”

“Çocukların hijyen kuralları konusunda eğitilmesi önemlidir”

Enfeksiyona yakalanmamak için bu dönemde çocukların beslenmesine dikkat edilmesi gerektiğini dile getiren Köşker, “Dengeli ve sağlıklı beslenme, bol sıvı tüketimi hastalıklardan korunmamızı sağlar. Ayrıca hijyen kurallarına da uyulması gerekiyor. Kreşlerde, okullarda gerekli temizlik önlemlerinin alınması, oyuncakların, yüzeylerin uygun şekilde temizlenmesi ve her şeyden önce çocukların küçüklükten itibaren hijyen kuralları konusunda eğitilmesi önemlidir. El temizliğine özellikle dikkat edilmeli. Çocuklara ellerini uygun sürede su ve sabun kullanarak yıkamaları gerektiği öğretilmelidir.” diye konuştu. (İLKHA)




 

Bu haberler de ilginizi çekebilir