• DOLAR 32.34
  • EURO 35.127
  • ALTIN 2307.248
  • ...
Filistin`de İntifada  yol kat ediyor
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

HAMZA ÇETİN / DOĞRUHABER

Filistin`de Ekim ayında başlayan ve halen devam eden 3. İntifada ya da diğer ismiyle Bıçak İntifadası, Batı Şeria başta olmak üzere Filistin`in bütününde etkisini gösteriyor. Filistin halkına karşı saldırılarını sürdüren ve yargısız infazlara devam eden işgal güçleri Kudüs`ün Babu`l-Amud Kapısı bölgesinde işgal askerlerine bıçaklı eylemde bulunduğu iddiasıyla Kudüslü iki genci şehit etti.

Yerel kaynaklar vurularak şehit edilen bir gencin Kudüs`ün Eski Belde semtinde yer alan Babu`l-Hıtta Mahallesi sakinlerinden olduğunu belirttiler. Diğer yandan yine aynı saatlerde işgal altındaki Kudüs`ün kuzeyinde yer alan Beyt Hanin Beldesine yakın Pisgat Ze`ev Yahudi yerleşkesinde işgal güçleri metro güvenlikçilerinden birine saldırıp yaraladıkları iddiasıyla 12 ve 13 yaşlarında olan iki çocuğa silahla saldırdı. Saldırıdan sonra biri ağır yaralanan iki çocuk, işgal güçleri tarafından tutuklandı. Filistinli genç kan kaybederken, işgalci güçleri ilk yardım ekiplerinin müdahale etmesini engellediği için ağır yaralı olan genç şehit oldu.

Filistinli gençlerin bıçaklı operasyonları karşısında sarsılan ve psikolojileri bozulan işgal askerleri kendi gölgelerinden korkmaya başladılar. Panikleyen işgal askerleri şüphelendikleri her Filistinliye eylem yapacağı korkusuyla ateş açıyor. Mescid-i Aksa için, Kudüs için başlatılan intifadanın en belirgin özelliklerinden biri de işte budur. Filistinli gençlerin başlattığı direniş karşısında çılgına dönen ve adeta kuduran işgal güçleriyle siyonist çeteler bıçaklanma korkusuyla şüphelendikleri Filistinli gençleri sokak ortasında vurmakta, hatta bazen kendilerinden olan kişileri bile vurmaktadırlar. Bundan dolayı yapılan açıklamalarda,  siyonist işgalcinin Filistinli gençlere karşı yürüttüğü infazların Kudüs İntifadasını durduramayacağını, aksine daha da alevlendireceği belirtiliyor.

İŞGALÇİLER GENÇLERE SALDIRDI

Diğer taraftan, Filistin`in Ramallah kentinde israil işgal askerlerinin, Filistinli gençlere yönelik müdahalesinde 13 kişinin yaralandığı bildirildi.  Filistin Sağlık Bakanlığından yapılan yazılı açıklamaya göre, kentteki Kalendiya Mülteci Kampına baskın düzenleyen israil askerleri ve Filistinli gençler arasında arbede yaşandı. israil askerlerinin, gençlere gerçek mermi kullanarak müdahale etmesi sonucu 13 kişi vücudunun çeşitli yerlerinden yaralandı.

Öte yandan görgü tanıkları, kampa girerek birçok eve baskın düzenleyen israil askerlerinin, gerçek ve plastik mermiyle göz yaşartıcı gaz kullandığı gençlerin de taş atarak karşılık verdiğini, olaylarda bir Filistinli gencin de gözaltına alındığını kaydetti.

FİLİSTİNLİLERİ ŞEHİT EDİP, ORGANLARINI ÇALIYOR

Ayrıca Filistinlileri dünyanın gözü önünde acımasızca katleden israil`in bir yandan da organ hırsızlığı yaptığı ortaya çıktı. Filistin`in Birleşmiş Milletler (BM) Temsilcisi Riyad Mansur, israil`in öldürdüğü Filistinlilerin cenazelerini “organları çalınmış” halde teslim ettiğini belirtti.

El-Arabi el-Cedid gazetesinin verdiği haberde, BM Güvenlik Konseyi başkanı İngiltere`nin BM Daimi Temsilcisi Matthew Rycroft`a mektup yazan Mansur, “Ekim ayı boyunca işgal güçleri tarafından öldürülen Filistinlilerin cenazeleri geri verildiğinde yapılan tıbbi incelemeler, cesetlerin kornealar ve bazı organlar eksik halde teslim edildiğini gösterdi” ifadelerini kullandı. İsrailin BM Temsilcisi Danny Danon ise, Mansur`un suçlamalarının “açık bir anti-semitizm” olduğunu iddia ederek skandalı Yahudi karşıtlığı söylemiyle örtmeye çalıştı.

TESLİM EDİLMEYEN CENAZELER

israil işgal güçleri, Ekim ayında Doğu Kudüs, Batı Şeria ve Gazze`deki saldırılarında en az 70 Filistinliyi katletmiş, bunların birçoğunu da “bıçakla saldırı girişiminde bulundukları” iddiasıyla katlettiklerini savunmuştu.

israil yönetimi, geçtiğimiz ay cenaze törenlerinin gösterilere dönüşmesine engel olmak gerekçesiyle, Filistinlilerin cenazelerini ailelerine teslim etmeyerek askeri mezarlıklara defnetme kararı alırken, Riyad Mansur`un “organ hırsızlığı”na yönelik açıklamaları, öldürdüğü Filistinlilerin cenazelerini uzun süre ailelerine vermeyen Tel Avivin gözlerden uzakta ne gibi bir planı olduğuna dair de ipucu veriyor.

FİLİSTİN`DE 2 BİN 100 SİVİL İŞGAL KONUTU DAHA

Diğer taraftan siyonistler, işgal altında tuttuğu Batı Şeria`daki Yahudi yerleşim yerlerini genişletme kararı aldı, Filistin Dışişleri Bakanlığı, karara tepki gösterdi. Tüm tepkilere rağmen işgal altında tuttuğu Batı Şeria`da 2 bin 100 yeni konut inşa etme kararı aldı.

israil`in Haaretz gazetesinin haberinde, yeni yerleşim birimlerinin Batı Şeria`daki mevcut Yahudi yerleşim yerine ek olarak yapılacağı belirtildi. Haberde bunun henüz “ilk karar olduğu ve kesin onay çıkmadan değişikliğe uğrayabileceği” belirtildi. Bu kararın uygulanmaya konulması durumunda Batı Şeria`ya binlerce yeni Yahudi yerleşimci daha gelmiş olacak.

Filistin Dışişleri Bakanlığı, siyonistlerin Batı Şeria`da 2 bin 100 yeni konut inşa etme kararını kınadı. Bakanlıktan yapılan yazılı açıklamada, “İsrail`in, Filistin halkına karşı kuşatıcı düşmanlığının tırmanması bağlamında alınan bu karar, aynı zamanda uluslararası toplumun iradesine ve uluslararası meşru kararlara açıkça bir meydan okumadır” denildi.

Bu haberler de ilginizi çekebilir