• DOLAR 32.331
  • EURO 35.061
  • ALTIN 2282.613
  • ...
Rusya, Suriye`de  2. “Afganistan vakası”  yaşayacak`
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Mehmet Özcan Doğruhaber - Söyleşi

Suriye`de devam eden iç savaşa Rusya`nın da müdahalesiyle birlikte devam eden savaş daha bir karmaşık ve bir o kadar da içinden çıkılamaz hale gelmiş durumda. Esad rejimine hava saldırılarıyla destek veren Rusya, Suriye savaşına Işid bahanesiyle girdiğini açıkladı ancak şu ana kadar Işid`den çok muhalif grupları ve sivilleri bombalıyor. Suriye İnsan Hakları Gözlemevi (SOHR), Suriye`de 500`den fazla sorti gerçekleştiren Rusya`nın hava saldırılarında 120`si sivil 370 kişinin hayatını kaybettiğini duyurdu. BM, Halep`teki çatışmalar sebebiyle birkaç gün içinde 35 bin kişinin şehirden kaçtığını açıkladı. Rus uçaklarının hava bombardımanıyla birlikte İran ve Hizbullah`ın desteklediği Suriye ordusu da karadan saldırıyor. Ülkenin değişik bölgelerinde ise şiddetli çatışmalar yaşanıyor. Çatışma yaşanan bölgelerdeki halktan fırsatını bulanlar, başta Türkiye olmak üzere Avrupa ülkelerine göç etmek zorunda kalıyor. Ancak evini yurdunu terk etmek zorunda kalarak iyi bir yaşam için batıya akın eden bu mültecilerin zorlu göçü bazen denizlerde boğularak son bulabiliyor.

Suriye`nin geleceği ve Rusya`nın Suriye`ye müdahalesini konuştuğumuz Suriye İhvan 11. Lideri Riyad Şukfa, önemli açıklamalarda bulundu. 7. İslam Ülkeleri Kanaat Önderleri Forumunda karşılaştığımız Şukfa ile ayaküstü yaptığımız kısa söyleşide, Rusya`nın Suriye`ye müdahalesinin dengeleri değiştirip değiştirmeyeceğini sorduk.

Şukfa, Rus müdahalesinin dengeleri değiştiremeyeceğini, müdahalenin bir hata olduğunu ve bu müdahalenin Rusya`ya 2. Afganistan vakasını yaşatacağını ifade etti. İşte Suriye İhvan yöneticisi Riyad Şukfa`nın sorularımıza verdiği cevaplar…

RUS MÜDAHALESİ EN ÇOK SİVİLLERE ZARAR VERİYOR

Sayın Muhammed Şukfa, öncelikle Rus müdahalesini nasıl değerlendiriyorsunuz?

Rus müdahalesi doğrudan muhalefeti hedef alıyor. Bunu herkes biliyor. Rus müdahalesi muhalif direnişçileri değil daha çok sivillere ve alt yapıya zarar veriyor.

SADECE ESAD`A BİRAZ DAHA ZAMAN KAZANDIRIR

Rusya`nın müdahalesi dengeleri değiştirmeye yetecek mi?

Hayır. Rus müdahalesi dengeleri değiştiremeyecektir. Belki bu biraz zaman alır, Esad`a biraz daha zaman kazandırır. Ama en nihayet Rusya kaybedecektir. Bundan hiç şüphem yok.

MORALLERİ BOZUK

Şu an Esad rejiminin durumu nedir, Rusya`nın müdahalesi psikolojik bir rahatlama sağladı mı?

Hayır, tam aksine maneviyatları çökmüş durumda. Rusya`yı çağırmak zorunda kalmaları morallerinin bozulduğuna işarettir.

RUS MÜDAHALESİ DİRENİŞ GRUPLARINI BİRLEŞTİRDİ

Rusya`nın müdahalesi muhalefeti nasıl etkiledi?

Rusya`nın müdahalesi şu ana kadar direnişçilere ciddi bir zarar veremedi. Sadece siviller zarar gördü. Ayrıca Rus müdahalesi direniş gruplarını birleştirdi ve onlara büyük bir motivasyon sağladı. Rusya`nın Suriye`ye müdahalesi büyük bir hatadır. Suriye onlar için 2. Afganistan olacaktır.

İHVAN`IN SAVAŞÇI BİR GRUBU YOK

İhvan`ın Suriye`de şu an için durumu nasıl ve rolü nedir?

İhvan`ın imkânları kısıtlıdır. Fakat İhvan açık bir şekilde tavrını ve yöntemini belirlemiştir. İhvan`ın savaşçı bir grubu yok. Fakat İhvan`ın her grup içerisinde savaşçısı var.

AMA HER GRUBUN İÇİNDE SAVAŞÇILARI VAR

Yani İhvan Suriye`de savaşıyor değil mi?

Evet, İhvan Suriye`de savaşıyor. Tavrı açıktır. Kendisine ait savaşan bir grubu yok ama her grubun içinde savaşçıları var.

SURİYE HALKI BU SAVAŞI KAZANACAK

Suriye`nin geleceğini nasıl görüyorsunuz?

Elbette zorlu bir süreçteyiz. Ama Suriye halkı bu savaşı kazanacak. Rusya kaybedecektir.

Sayın Riyad Şukfa, zaman ayırarak kısa da olsa sorularımızı yanıtladığınız için teşekkür ediyoruz.

Ben teşekkür ederim.

Bu haberler de ilginizi çekebilir