• DOLAR 32.602
  • EURO 34.879
  • ALTIN 2498.367
  • ...
`Göz Rahatsızlıkları Bir Çok Hastalığın Belirtisidir`
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Ekim ayının 2'nci haftası Dünya Görme Günü olarak kutlanıyor. Konuyla ilgili İlke Haber Ajansı'na (İLKHA) açıklama yapan Dr. Hakan Yücel, göz sağlığının çok önemli olduğunu ve ihmale gelemediğini vurguladı.

Dünya Görme Günü`nün Dünya Sağlık Örgütü tarafından 2000 yılında ilan edildiğini hatırlatan Dr. Yücel, bu günde görme azlığı, körlük gibi hastalıkların önlenebilmesi, minimum seviyeye indirilmesi için programların yapıldığını söyledi.

Düzenli muayenenin önemi

Az görme ve körlüğün engellenebildiği sürede önemli etkilerinin olacağını söyleyen Dr. Hakan Yücel, "Dünyaya baktığımız zaman özellikle az gelişmiş ülkelerde sağlık sisteminde sıkıntılar olduğu için aslında giderilebilecek körlükler, az görmeler, maalesef tedavi edilemediği için, birçok insan kör veya az görme durumunda bulunuyor. Bu durumdan dolayı Dünya Sağlık Örgütü konu üzerinden duruyor. Görmeyi de iki aşamada düşünebiliriz: Çocukluk aşaması ve erişkinlik aşaması. Çocukluk çağında kontrol ve muayeneler düzenli olarak yapılırsa ileride önlenilmeyecek bir problem kalmayacaktır. Bunlara örnek; doğumsal kataraklar, göz tansiyonları, şaşılıklar, yüksek kırma kusurları, göz tembelliği dediğimiz durumlar bu yaş grubunda gördüğümüz durumlar. Birçok rahatsızlık düzeltilebilir ve aynı zamanda yaşlılarda gördüğümüz birçok hastalık da önlenebilir." dedi.

Dr. Yücel, 40 yaşından sonra göz tansiyonu ve katarak için düzenli muayeneye gidilmesi gerektiğini belirterek, çocukların ise doğumundan itibaren 1, 2 buçuk, 3 yaşlarında ve okul öncesi, okul çağı sırasında tarama ve muayenelere götürülmesi gerektiğini söyledi.

Teknolojik ürünlerin kullanımı

Teknolojik ürünlerin kullanımında uyarılarda bulunan Dr. Hakan Yücel, "Led ekranlı telefonlar, yüksek çözünürlüklü ekranlar, bilgisayarların hepsi belli bir süre sonra bir takım rahatsızlıklar, kuruluk, batma, yanma gibi rahatsızlıklara ve görmede sıkıntı çıkarabiliyor. Zaten bilgisayar dediğimiz şeyde belli bir oranda radyasyon yaymakta. Bundan dolayı çok yoğun olarak ekran karşısında kalmayıp aralarda gözü dinlendirmekte fayda var. Sürekli ekran karşısında durulmamalı. Bu durum belli bir süre sonra baş ağrısı da yapabilir. Mümkün olduğunca, yorgunluk olduğu gibi gözleri, hemen ara verip dinlendirmek gerekiyor." şeklinde konuştu.

Göz rahatsızlığının birçok hastalığın belirtisi olduğuna dikkat çeken Dr. Yücel, son olarak şunları söyledi: "Birçok hastalık göze etki edebiliyor. Gözde tutulum yapabiliyor. Bundan dolayı da hasta ilk kez göz muayenesine gelmiş olsa bile detaylı muayenemizde rastladığımız hastalılar ile ilgili hastalığın ilgilendiği branşlara, hastalarımızı yönlendirip gerekli tetkikleri yaptırıyoruz. Gözde yoğun bir damarsal, sinirsel yapı var. Bundan dolayı birçok rahatsızlık göze etki edebiliyor. Toplumda en sık rastladığımız tansiyon, şeker gibi hastalıklar gözde damarsal, sinirsel yapılara etki edebiliyor. Keza hormonal rahatsızlıklar, tiroit gibi göze etki edebiliyor. Yine bağ dokusu dediğimiz romatizmal, kan hastalıkları dediğimiz hastalıkların hepsinin,  gözde belirli yerlerde tutulmalar oluyor. Vatandaşların bu durumlara önem vermesi gerekiyor." (Ömer Adıgüzel - İLKHA)












 

Bu haberler de ilginizi çekebilir