• DOLAR 32.455
  • EURO 34.829
  • ALTIN 2438.673
  • ...
İslâm  dünyasında soğuk savaş şartları
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Hüseyin Kaya / Doğruhaber

Soğuk savaş dönemi, eskiler için malum da yenilerin de arşivlere bakıp öğrenecekleri bir dönemdir. Her ne kadar “Bağlantısızlar Hareketi”nden söz edilse de iki kutuplu bir dünya vardı “Soğuk savaş dönemi”nde.

Bir tarafta Amerika`nın başını çektiği Nato, diğer tarafta Sovyetler Birliği (Rusya) öncülüğündeki Varşova Paktı…

Dünyanın bir kısmı Amerika`nın yanındaydı, bir kısmı Rusya`nın yanında.

Karşılıklı olarak silahlanır, birbirlerini tehdit ederler, sonra da oturur silahsızlanma ya da nükleer silahların azaltılması konusunu görüşürlerdi.

Amerika tarafından tehdit edilenler, Rusya`ya sığınır, Rusya tarafından tehdit edilenler Amerika`ya sığınırdı.

Birbirleriyle doğrudan savaşmazlar; ama mesela Vietnam ya da Afganistan`da vekâlet savaşı yürütürlerdi.

Rusya, Afganistan`ı işgal eder, Amerika tarafından kınanır, Amerika, Lübnan`a girer Rusya tarafından kınanırdı.

Sonra seksenli yılların sonunda komünizmin çöküşüyle birlikte Varşova Paktı dağıldı, birçok ülke Sovyetler Birliğinden ayrılıp bağımsızlık ilan etti.

Glasnost ve Perestroyka adı verilen açılımlar ile Gorbaçov, Sovyetlerin sonunu getirdi.

Rusya yaklaşık on yıllık sıkıntılı bir süreçten sonra yeniden toplandı, eski Sovyet ülkelerinin çoğunu yine etrafında topladı. Çin ile beraber her platformda Amerika ve Avrupa bloğuna karşı durdu.

Çekişmeler ve sıkıntılar hep oldu; ama ilk defa Ukrayna iç savaşıyla birlikte Rusya ve Batı fiili olarak karşı karşıya geldi.

Karşılıklı güç gösterisi Suriye`de net olarak alanda da kendini gösterdi.

Ama Suriye iç savaşına müdahil olan bu iki şeytani güç birbirlerine diş gösterirken aslında dolaylı olarak ittifaka girmişlerdi.

Amerika, Işid ile mücadele adı altında Suriye`ye girmiş, Pkk`nin Suriye kolu olan Pyd ile ittifak kurmuştu. Suriye rejimine karşı olduğunu söyleyen Amerika, Işid`e karşı harekât yapıyorum derken Baas muhalifi İslâmi unsurları bombaladı ve bombalamaya devam ediyor.

Rusya ise Baas`ın en büyük destekçisi ve o da Işid adı altında diğer muhalif unsurları vuruyor. Işid`e yönelik gerçekleştirilen 3 bombardımana karşılık Rusya, diğer muhalif unsurlara 50`den fazla saldırı gerçekleştirmiş.

Amerika`nın müttefiki olan Pyd ile Rusya`nın müttefiki olan Baas`ın müttefik olduğunu ve dolayısıyla Amerika ve Rusya`nın Suriye`de aynı amaca hizmet ettiğini söyleyebiliriz.

Bu arada Amerika`nın müttefikleri olan Türkiye ve Suudi`nin desteklediği grupların hem Amerika hem de Rusya tarafından hedef alındığını da bir tarafa not edelim.

Böylece Suriye`de devam eden vekâlet savaşıyla 25 yıl aradan sonra İslâm dünyasında “Soğuk Savaş” projesinin devreye sokulduğunu görüyoruz.

Herkes kendi kazanımlarının derdine düşmüş ve şeytanın yaklaşımlarını sadece kısmi olarak görüyor.

Evet, unutmayalım ki, ‘şeytan kişiye önünden, arkasından, sağından ve solundan yaklaşır.` (A`raf/16,17)

İmtihan dünyasında kimse bundan muaf değil ve hep beraber şeytanın şerrinden Allah`a sığınmalıyız.

Bu haberler de ilginizi çekebilir