• DOLAR 32.592
  • EURO 34.809
  • ALTIN 2497.805
  • ...
Bursa'nın Topkapı'sı Muradiye Külliyesi  ziyarete açıldı
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Restorasyon çalışmaları tamamlanarak orijinal kimliğine kavuşan Muradiye Külliyesi, görkemli bir törenle ziyarete açıldı.

Bursa Büyükşehir Belediyesi tarafından restorasyonu tamamlanarak özgün kimliğiyle buluşan Muradiye Külliyesi, muhteşem mimarisiiyle ziyaretçilerine kapılarını açtı.

Külliyenin açılış kurdelesini,  İçişleri Eski Bakanı Efkan Ala, Bursa Valisi Münir Karaloğlu, Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe ile Osmanlı Hanedanı’ndan II. Abdülhamid Han’ın 5. kuşaktan torunları Nilhan Sultan Osmanoğlu ve Yavuz Selim Osmanoğlu  tarafından  birlikte kesildi.

“Osmanlı’nın başkenti Bursa, bir evrensel değer…”

Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe törende yaptığı  konuşmasında, “Muradiye Külliyesi, Bursa’nın Topkapı’sı… Osmanlı saray efradı burada 12 ayrı türbede yatıyor. Sultan II Murat ve Fatih’in çocuklarından torunlarına kadar, tüm akrabalarının kabirleri Muradiye’de… Fatih Sultan Mehmet’in iki oğlu, II. Beyazıt’ın iki oğlu, Cem Sultan ve Şehzade Mustafa da Cem Sultan Türbesi’nde... Muradiye Külliyesi, Bursa’da tarihi eser açısından en zengin külliye. Cami, imaret, medrese ve hamamın yanında 12 ayrı türbe de bulunuyor.” dedi.

Bursa’nın çok önemli bir eserinin daha ilk günkü orijinal haliyle ayağa kaldırıldığını belirten Başkan Altepe, külliyedeki duvarların üzerine yapılan kaplamalardan orijinal kalem işlerine kadar her köşede titizlikle çalışıldığını söyledi.

Bakan Ala: “Onur duyuyorum”

Törene katılan İçişleri Eski Bakanı Efkan Ala da konuşmasında, insanlığa büyük uygarlık hediye etmiş olan ecdada layık olmanın gerekliliğine dikkati çekerek, “Muradiye Külliyesi, sadece bir külliyenin merkezi değil, büyük bir devletin başkentinin göbeğinde, o devletin kurucularının yattığı yerdir. Onları rahmetle, hürmetle anıyoruz. Çünkü onlar insanlığa adaletin ne olduğunu öğrettiler. 600 yıl adaletle hükmettiler. Ecdada yakışır çalışma içerisinde olmak, bizim için büyük sorumluluktur. Burada ihtişamla tevazunun, iç içe geçmişliğinin somut örneği olan bu eserlerimizin restorasyonuna emeği geçen herkese yürekten teşekkür ediyorum. Burada yapılanlar, bir yapının restorasyonu değil, bir kültürün restorasyonudur, bizi biz yapan değerlerin yeniden üretilmesidir, hatırlatılmasıdır” diye konuştu.

Nilhan Sultan: “Ecdadın vicdanı sızlamayacak”

Osmanlı Hanedanı’ndan II. Abdülhamid Han’ın 5. kuşaktan torunu Nilhan Sultan Osmanoğlu’nun duygusal anlar yaşadığı ve Osmanlı’nın köklü geçmişine atıfta bulunduğu konuşmasında, “Muradiye Külliyesi’ne büyük önem veren Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe’yi tebrik ediyorum. Bu topraklarda bir daha ecdadın vicdanı sızlamayacak. Bundan sonra Muradiye Külliyesi’nin daha çok ziyaret edilmesi için üzerimize düşen sorumluluğu yerine getirmeliyiz.” dedi.

Konuşmaların ardından Muradiye Külliyesi’nin ziyarete açılış kurdelesini hep birlikte kesen protokol üyeleri, külliyeyi gezerek, restorasyon çalışmalarını yerinde inceledi.

Açılışın ardından, törene katılan konuklara şerbet ve lokma ikramı yapıldı, Nilhan Sultan Osmanoğlu’nun Muradiye Külliyesi için hazırladığı özel koku hediye edildi. (Zeki Aras –İLKHA)





















Bu haberler de ilginizi çekebilir