• DOLAR 32.567
  • EURO 34.711
  • ALTIN 2408.046
  • ...
Rusya`yı Arkasına Alan Esed Kara Harekatına Başladı
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Rusya'nın saldırılarını yoğunlaştırdığı Hama kentinin kuzey kırsalında Esed rejimine bağlı güçler karadan operasyon başlattı. Hama'nın kuzey kırsalındaki Özgür Suriye Ordusu (OSÖ) güçlerinden Şam Cephesi (Cebhetüş Şam) saha komutanı Ahmet Cabir, Rus uçaklarının sabahın erken saatlerinde başlayan hava saldırılarının devam ettiğini belirtti. Bununla eş zamanlı olarak Esed güçlerinin kara operasyonuna başladığını ifade eden Cabir, şiddetli çatışmaların devam ettiğini, rejim güçlerinin ilerleme sağlayamadığını söyledi.

Cabir, Hama'nın kuzeyindeki ÖSO güçlerinin Ahrar-u Şam grubuyla ortak operasyon odası kurdukları kaydetti.

Yerel kaynaklar, rejim güçlerinin Hama'nın kuzey kırsalında Morek, Ma'an ve Tecemul Masafne bölgelerinden ilerlemeye çalıştığını bildiriyor. Rejim güçlerinin hedefinde ilk etapta, muhaliflerin Kefer Nebude, Kefer Zeta ve Latamna bölgeleri var.

Suriye Yerel Koordinasyon Komitesi de rejim güçlerinin saldırısında muhaliflerin cephe hattında 6 tank ve 5 zırhlı personel taşıyıcıyı imha ettiğini duyurdu. Komite, yoğun hava saldırıları ve çatışmalar nedeniyle bölge sivillerinin kuzeye İdlib yönüne göç etmeye başladığı kaydetti.

Rusya'nın 1 Ekim'deki hava saldırılarının Hama ve Humus'un kuzeyinde yoğunlaşması nedeniyle yerel halkta, rejim güçlerinin yakında kara operasyonuna başlayacağı konusunda endişeleri vardı. Bu nedenle binlerce kişi kuzeye göç etmeye başlamıştı.

Hama ve Humus'un önemi
Rusya'nın hava saldırıları 1 Ekim'den bu yana Humus'un kuzey kesiminde Telbise ve Rastan bölgelerinin yanı sıra Mukramiye ve Zafaraniye bölgeleri ile Hama'nın kuzeyi kırsalında yoğunlaşmıştı. 

Suriye'nin batı kesimlerine sıkışan Esed rejimi, kuzeyde Halep'in merkeziyle kuzeybatı kıyılarındaki Lazkiye'den ülkenin güneybatısında Şam'a uzanan hattı kontrol ediyor. Doğuda ise Deyr Ez Zor ve Haseke kentlerinde yalnızca merkezlerinde tutunabilmiş durumda.

Lazkiye'nin kuzeydoğusundaki İdlib'e hâkim muhalif Fetih Ordusu, güneye doğru bu vilayet üzerine baskı yapıyor. Beşşar Esed'in memleketi Lazkiye'yi güvenceye alması, buranın güneybatısından Şam'a ulaşan Hama-Humus bölgesini de tam olarak kontrol edebilmesine bağlı.

Putin: Saha operasyonuna katılmayacağız
Rusya lideri Putin, BM Genel Kurulu toplantılarına katılmak için gittiği New York`ta Rus askerlerinin Suriye'de saha operasyonlarına katılmayacağını söylemişti. Putin, Rusya'dan Suriye'ye savaşmaya gidenlerin geri dönmemesi için Esed rejimine yardım ettiklerini belirtmişti.

Rusya`nın ne Suriye`de ne de başka bir ülkede saha operasyonuna katılmayacağını söyleyen Putin, “En azından şu anda öyle bir planımız yok. Ancak hem Esed hem de diğer ülkelerdeki ortaklarımızla çalışmalarımızı yoğunlaştırmayı düşünüyoruz” ifadesini kullanmıştı.

Kaynak: AA ve Al Jazeera

Bu haberler de ilginizi çekebilir