• DOLAR 32.443
  • EURO 35.32
  • ALTIN 2326.446
  • ...

Geçen yıl 6-7 Ekim tarihlerinde meydana gelen katliamların bölge ekonomisi üzerindeki etkileri   ile ilgili İLKHA`ya değerlendirmelerde bulunan Hak Sanayici ve İş Adamları Derneği (HAKSİAD) Başkanı Ramazan Azboy, yatırımcıların 6-7 Ekim olaylarının ardından bölgedeki yatırımlarını durdurduğuna dikkat çekti.

Türkiye`nin ve özellikle bölgenin 6-7 Ekim olaylarında büyük bir travma yaşadığına vurgu yapan Azboy, “İş ve yatırımın olabilmesi için huzurun olması lazım, güvenin olması lazım. Ancak biz 6-7 Ekim'de ne devlet gördük, ne güvenlik gördük, ne huzur gördük ve ne de istikrar gördük. Güvenin ve istikrarın olmadığı yerde malumunuzdur ne iş, ne de işverenin olması mümkün değildir.” dedi.

“Bölgemizde hiç görülmemiş bir olay oldu”

Olaylardan 3 gün sonraya kadar işadamları ve esnafın ev  ve işyerlerine gidemediğini belirten Azboy, “Bu durumda bir iş adamının çalışmasını, iş yapmasını nasıl bekleyebilirsiniz? Devlet kendi kamu binalarında sıkışmış vatandaşın can ve mal güvenliğini sağlayamayacak bir duruma gelmişti. Vatandaşların dahi güvenliğini sağlayamayan devlet, işadamlarının güvenliğini nasıl sağlayacak? Şunu söyleyeyim, 6-7 Ekim`de bölgemizde hiç görülmemiş bir olay oldu.” ifadelerini kullandı.

“Milyonlarca dolar bu olaylardan dolayı zarar gördük”

Kobani bahane edilerek başlayan olaylar ile yatırımın bıçak gibi kesildiğini söyleyen Azboy, konuşmasına devamla, “ Bırakın yeni yatırımcıların bölgeye gelmesini, mevcut olan yatırımcılar dahi zor tutunuyor. Bölgeye gelen bir işadamının PKK`lilerce yolunun kesilmesinin ardından mağdur işadamı, bölgedeki bütün yatırımlarını çekti. Bunun gibi yüzlerce işadamı kağıt üzerinde Diyarbakır'da görünebilirler ama, fiili olarak dışarıdadır. Bu bölge için çok büyük kayıptır. Şunu biliyoruz ki, belki bu olaylardan dolayı milyonlarca dolar zarar gördük. Bölge olarak biz de kendi yatırımlarımızı yaparken bir istikrar olmasını bekliyoruz. ‘Belki 6-7 Ekim olaylarının ardından güven ortamı gelir` dedik, fakat maalesef gördük ki seçimden sonra da çatışmalar daha da arttı.” İfadelerinin altını çizdi.

Bölgeye yatırımcının gelebilmesi için huzur ortamının sağlanması gerektiğine dikkat çeken Azboy, masun insanların ve Müslümanların katledilmemesi için, her türlü çalışmanın yapılması gerektiğini vurguladı. (M.Hüseyin Temel / M.Sıddık Bilge – İLKHA)