• DOLAR 32.345
  • EURO 35.088
  • ALTIN 2321.082
  • ...
Rus Saldırılarını Türkmen Komutanlar Anlattı
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 


Türkmen komutan, Rusya'nın Türkiye hava sahasını ihlalinin kendilerine yönelik bir saldırı sırasında gerçekleştiğini söylüyor. [Fotoğraf: AJT]

Yayladağı sınırının Suriye tarafındaki Türkmen komutanlara göre, hava sahası ihlâli, Rus uçaklarının kendilerine yönelik bir saldırısı sırasında gerçekleşti.
Dört yıldan beri Suriye`de savaşan Özel Şeyho taburu Komutanı Muhammed Abdullah, Rusya`nın vurduğu karargâhlarının Türkiye`nin Beysun hudut karakoluna 600 metre uzaklıkta olduğunu belirtti. Abdullah, Rus uçaklarının Türkiye hava sahası üzerinden kendilerine saldırdığını söylüyor:


Türkmen grubun karargahının vurulduğu an

“4 Ekim`in akşamında yaklaşık saat 21:00`de 14 askerimiz sınırın sıfır noktasındaki nöbetten dönüyordu. Diğer grup ise hazırlık yapıyordu. Tam nöbet değişim sırasıydı. Türkiye üzerinden gelen Rus uçakları, önce karargâhı vurdu. Sonra da çevresini vurdu. Tam 6 füzeyle birden vurdu. Saldırı, askerimizin nöbet değişimi sırasında gerçekleştiği için kaybımız olmadı sadece 3 askerimiz yaralandı.

Rejimin uçakları Türkiye'nin angajman kuralları nedeni ile bu noktayı vuramazdı. Vurduğu diğer mevzileri de sadece tek füzeyle vururdu. 5 yıldan bu yana ilk defa bu şekilde bir bombardıman gördük. Tamamen bir noktayı çevresiyle beraber imha etme biçimi. Bu uçakların bizi 6 füzeyle vurması ve Türkiye hava sahasından Suriye sınırına girmesi ve sonra bizi vurması... Bütün bunlar, onların Rus uçakları olduklarını kesinleştirdi.

Şöyle ki, bizim birliğimizin bulunduğu yerin coğrafi koşulları, Suriye'nin iç kesimlerinden gelen uçak saldırılarına izin vermez. Çünkü, Suriye tarafında, yani arka tarafımızda tepeler, dağlar var ve biz bunların eteklerindeyiz. Ancak, Türkiye üzerinden gelen uçak saldırıları karşısında açık hedef durumundayız. Rus uçakları bu nedenle Türkiye üzerinden gelip bizi vurabildi.”


Rus saldırısında yıkılan bir ev [Fotoğraf: YAl Jazeera Türk]

Türkmen komutanın verdiği bilgiye göre, bölgede Rus uçakları tarafından vurulan yerler arasında Kalaba, Çumeyran, Yamadi, Cib Toros, Sallır, Karamanlı, Ağcabayır, Kepir, Gebelli, Çukurcak, Hancoz, Kasap, Nisibin, Dervişe, Kelez, Murtlu ve Çardaklı`nın da içinde olduğu toplam 50`den mevzi var.

Pazartesi gecesinden itibaren rejim güçlerinin karadan saldırı başlattığını ve sabaha kadar çatışmaların devam ettiğini anlatan komutan, başarılı olamayıp çekilmek zorunda kaldıklarını ifade etti. Komutana göre, gelişmeler Rus uçaklarının saldırılarının rejimin kara saldırısına bir ön hazırlık niteliğinde olduğunu gösteriyor.
‘Türkiye`ye büyük göç ihtimali`


Türkmen Dağı bölgesinde Rus uçakları tarafından vurulan ev. [Fotoğraf: AJT]

Bölgedeki siviller de, Rusya`nın havadan yaptığı ve bununla eş zamanlı olarak rejimin karadan yaptığı top bombardımanının devam etmesi halinde 30 binin üzerinde Türkmen'in Yayladağı sınır hattına göç etmek zorunda kalacağını ifade ediyor. Bazı siviller, bombardımanın başladığı Çarşamba gününden bu yana, ‘güvenli olduğunu` düşündükleri Kızılçat, Afralı ve Pulluyazı hudut karakollarının sıfır noktasında geceyi geçirip gündüz köylerine geri dönüyor.

Bölge kaynaklarından alınana bilgilere göre, Bayırbucak bölgesinde Türkmen Meclisi`ne ait ofis ve Yamadi bölgesinde daha çok sivillere hizmet veren sahra hastanesi de hedef alındı. Bu nedenle hastanede hizmetler askıya alındı.

Al Jazeera

 

Bu haberler de ilginizi çekebilir