• DOLAR 32.369
  • EURO 34.971
  • ALTIN 2325.405
  • ...
Sobacılık mesleği yok olmaya doğru gidiyor
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Soba imalatçıları kış için hazırlıklarını tamamlarken, Yaz`ın imal ettikleri odun ve kömür sobaları vitrinlerde müşterilerini bekliyor. Doğalgazın yaygınlaşmasıyla sobaların eskisi gibi rağbet görmediğini belirten sobacılar, sobaların genelde köyde oturanlar tarafından tercih edildiğini dile getirdi.

Sobacı esnaflarından 55 yaşındaki Cemil Akbaş, doğalgazın yaygınlaşmasıyla sobalara olan ilginin azaldığını söyleyerek, böyle devam ederse 40 yıllık mesleğini bırakacağını belirtti. 

Bu mesleği sürdürerek geçimini sağladığını belirten Akbaş, “Özellikle ilimize doğalgazın gelmesi, işlerimizin azalmasına sebep oldu. Yaz`ın imal ettiğimiz odun ve kömür sobalarını, kış aylarında satışa sunuyoruz. Batmanlı vatandaşlar odun ve kömür sobalarını eskisi gibi rağbet göstermiyor. Genelde imkânları kısıtlı olan şehir dışındaki kırsal alanda bulunan vatandaşlarımız alıyor.” dedi.

Akbaş, “Yaz`ın satışlar pek fazla olmadığı için sobaları imal edip depoluyoruz. Kış`ın ise bu sobaları sipariş üzerine şehir dışında kırsal alanlara gönderiyoruz. Kömür ve odunun bir arada yakacağı sobaları daha çok köylerde oturanlar tercih ediyor.” diye konuştu.

Böyle giderse 40 yıllık mesleğini bırakacağını ifade eden Akbaş, “Günde her şeyiyle beraber 2-3 soba üretimini yapıyorum. Ürünlerimizin ham maddesinde zam var, yoksa fiyatlarımız aynıdır. Yaklaşık beş seneden beri ürettiğimiz sobaların fiyatları 40 TL ile 100 TL arasıdır. Yıllardır yaptığım işim çok kötüye gittiğinden en fazla 2-3 sene sonra bu işi bırakırım.” ifadelerini kullandı. (M. Sait Çelik – İLKHA)




















 

Bu haberler de ilginizi çekebilir