• DOLAR 32.377
  • EURO 35.06
  • ALTIN 2325.351
  • ...

Kömürde yeni sezon için fiyatların belirlendiğini belirten Gaziantep Mahrukatçılar Odası Başkanı Müslüm Keklik, kömür tüketicilerini uyararak doların her geçen gün yükseldiğine dikkat çekerek, vatandaşın fiyatlar daha fazla yükselmeden kömür ihtiyacını karşılamasını istedi.

2015-2016 kış sezonu için kömür fiyatlarının belirlendiğini bildiren Keklik, İlke Haber Ajansına (İLKHA) yaptığı açıklamada, geçen yıl Antep`te 280 bin ton kömür tüketildiğini kaydetti.

Antep`te ciddi anlamda kömür tüketimi var

Gaziantep`in bir metropol şehir olduğunu fakat Metropol şehir olmasına rağmen, kırsal alanlar başta olmak üzere kentte soba kullanımının yaygın olduğunu belirten Keklik, “Her kadar Antep`e doğalgaz geldi ise de,  konutlarda yüzde elliye varan bir doğalgaz dönüşümü var. Gaziantep`in genel çoğunluğu yani kırsal mahallelerde soba kullanan evler olduğu için, bu mahallelerde hala kömür tüketimi devam etmektedir. Bu anlamda Antep`te ciddi anlamda bir kömür tüketimi var. Geçen yıl Antep`te 280 bin ton kömür tüketimi oldu. Bu yıl da Suriye`den göç eden Suriyelileri hesapladığımız zaman, bu yılda da rakamlarda bir düşüş olmayacağını sanıyorum.”dedi.

“Vatandaşlarımızın birinci kalite kömürü kullanmalarını öneriyoruz”

Ucuz kömürün tüketilmemesi konusunda tavsiyede bulunan Keklik, “Doların artmasından dolayı fiyatlarda bir yükseliş söz konusudur. Şu anda piyasada birinci ve ikinci kalite olmak üzere iki farklı kömür türü var. İkinci kalite kömür, küçük olmasından dolayı biraz ucuz. Birinci kalite kömürün peşin fiyatı 600 lira, ikinci kalitenin de 520 ile 550 liradır. Biz vatandaşlarımızın birinci kalite kömürü kullanmalarını öneriyoruz. Vatandaşlarımız kesinlikle fiyatlara aldırmasınlar.” ifadelerini kullandı.

Geçen yıla göre bu sene fiyatlar biraz yüksek

Bu yılki kömür fiyatlarının yükselişinin dolardan kaynaklandığını ifade eden Keklik, “Bu kömürler bize ithal olarak geldiği için, dolar dalgalamasından dolayı kömür fiyatlarında bir artış var. Geçen yıla göre bu sene fiyatlar biraz yüksek. Bu da dolardan kaynaklanan bir maliyetten dolayı yükseliştir. Kömür tüketicileri bir an evvel kömür ve kışlık ihtiyaçlarını alsınlar. Çünkü dolar yükseldikçe fiyat da artıyor. Çünkü vatandaşlarımız bekledikçe hem dolar yükseliyor, hem de kışın sevkiyatta sıkıntı oluyor. Şu anda kömür fiyatları 600 TL`den başlıyor. Bu rakam daha da yükselir. Onun için vatandaşımız kömür ihtiyacını karşılasın.”şeklinde konuştu.

Kaçak ve korsan kömür satış noktalarından kömür almasınlar

Vatandaşları kaçak ve korsan kömür satıcılarına karşı da uyaran Keklik, vatandaşların Mahrukatçılar Odası`nın logosunun bulunduğu yerlerden kömür almasının sağlıklı olduğunu belirterek şu ifadeleri kullandı:

“Vatandaşlar, şehir içerisindeki satış yerlerinden kömür alırken, Mahrukatçılar Odası`nın logosunun bulunduğu yerlerden kömür almaya özen göstersinler. Kömür fiyatı pahalı olunca piyasaya kalitesiz kömürler giriyor. Bu kalitesiz kömürlerin piyasaya girmesine izin vermeyeceğiz, sürekli olarak takipçisi olacağız. Bu noktada da vatandaşların da ucuz diye kalitesiz kömür almaması lazımdır. Bunun için vatandaşların dikkat etmesi gerekir. Vatandaş ucuz kömüre rağbet etmemelidir. Şehir içerisinde bizim irtibat bürolarımız var. Vatandaşlar irtibat bürolarımızdan alış veriş yaparken, mutlaka Mahrukatçılar odasına kayıtlı olan belgeler vardır. Bu belgelerin olduğu kömür satış noktalarından kömür almalarını ve bu belgenin olmadığı araç ve satış noktalarından kömür almasınlar. Kaçak ve korsan kömür satış noktalarından kömür almasınlar.” (İbrahim Koçyiğit-İLKHA)