• DOLAR 32.323
  • EURO 35.144
  • ALTIN 2294.34
  • ...
Yunan kuvvetleri, Uşak`ı işgal etti
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

GÜNÜN AYETİ
“Mü'minlerden öyle erkekler var ki, Allah'a verdikleri sözde durdular (sadâkat gösterdiler)”
(Ahzab/23)

GÜNÜN HADİSİ
“Sıdk hayra, hayır da cennete götürür. Mü'min kişi, doğru söyler Allah katında doğru olarak yazılır. Yalan fısk ve fücura, fısk ve fücûr da cehenneme sürükler. Kişi yalan söyler. Dolayısıyla Allah katında yalancı olarak kaydedilir.” (Müslim, Buhârî)

GÜNÜN SÖZÜ
'Allah ile aranda doğruluğu halkla aranda yumuşaklığı koru!' (Ebu Bekir el-Verrak)

TARİHTE BUGÜN

1499 - İnebahtı kalesi(bugünkü Naupaktos-Yunanistan) fethedildi. İnebahtı Kalesi, II.Beyazıt komutasındaki Osmanlı ordusu tarafından fethedildi.

1808 – Osmanlı`da Eyalet idarelerinin bozulması isyanların artması üzerine Sened-i İttifak imzalandı. Sened-i İttifak (29 Eylül 1808) Osmanlı Sadrazamı Alemdar Mustafa Paşa'nın Rumeli ve Anadolu ayanlarını İstanbul'da toplayarak yapmış olduğu anayasal bazı nitelikler içeren bir anlaşmadır. Anayasa hukukçuları Türkiye tarihindeki ilk anayasal belge olarak genellikle Sened-i İttifak`ı kabul ederler ve Türkiye`deki anayasacılık hareketlerini bununla başlatırlar. “Devlet iktidarını sınırlandırmayı amaçlayan bir girişim olarak” bu belgeyi İngiliz Magna Carta`sına benzetenler de vardır. Sened-i İttifak`ı bir belge olarak incelediğinde merkezi iktidarın yetkilerini sınırlayan, meşrutiyetçiliğe doğru atılan adımlar niteliğinde bazı hükümler taşıdığını görülmektedir. Sened`e göre ayanlar, Padişahın mutlak vekili olarak Sadrazam`dan gelen tüm emir ve yasaklara uyacaklardır. Ancak Sadrazamlık makamından kanuna aykırı rüşvet, yolsuzluk ve devlete zararlı işlemler çıkarsa, senedi imzalayanlar (asıl olarak ayanlar) ona karşı gelip engelleyeceklerdir.

1911 - Trablusgarp topraklarının İtalya'nın eline geçmesiyle sonuçlanan ve İtalya ile Osmanlı Devleti'ni karşı karşıya getiren Trablusgarp Savaşı başladı. Trablusgarp Savaşı, 1911-1912 yılları arasında Osmanlı İmparatorluğu ve İtalya Krallığı arasında geçen bir savaştır. Adı, "Trablusgarp Savaşı" olmasına rağmen çarpışmalar, Trablusgarp'ın dışında, Adriyatik Denizi, Ege Adaları, Çanakkale Boğazı ve Kızıldeniz gibi çeşitli bölgelerde de sürmüştür. Bu savaşı İtalya, diğer büyük devletlerin ve Balkan Savaşı'nın sayesinde kazanarak sömürgelerini artırmıştır

1920 Yunan kuvvetleri, Uşak`ı işgal etti.

1923 - Filistin'de İngiliz mandası resmen yürürlüğe girdi. İngilizler bundan sonra adım adım Siyonist bir yahudi devletinin kurulması planını uygulayacak ve dünyanın dörtbir yanından getirilen yahudilerle sayıları artırılarak 1947`de Siyonist temeller üzerine bir yahudi devleti kurdurup buradan çekilecektir.

1937 - Çin'de Japon tehdidine karşı güçler birleştiriliyor; milliyetçi general Çan Kay Şek ile komünist önder Mao Zedong birlikte davranma kararı aldılar.

1939 – II. Dünya Savaşı: Polonya askerleri geri çekildi, Varşova teslim oldu. Polonya Alman, hakimiyetine girdi.

1941 – II. Dünya Savaşı: Kiev'de Nazilerin Babi Yar katliamı başladı. İki günde 60.000 kişi öldürüldü.

1960: 27 Mayıs darbecileri Demokrat Parti`yi, mahkeme kararıyla kapattırdı.

1978 Roma Katolik Kilisesi`nin başına geçtikten bir ay sonra Papa Birinci John Paul Vatikan`daki evinde ölü bulundu.

1985— Demokrat Partililerin yargılandığı Yassıada'nın sertliği ile tanınan komutanı Tarık Güryay öldü.

1986— 1980 askeri darbesi sonrası, Necmettin Erbakan Gaziantep'te ilk kez  Refah Partisi (RP) kürsüsünde konuştu.

1993: Antalya`da, askeri uçak bir evin üstüne düştü. Pilot ile evde bulunanlardan 7 kişi öldü, 1 kişi yaralandı.

1994 - Eski Adalet Bakanı ANAP'lı Mehmet Topaç, Ankara'daki avukatlık bürosunda, Dev-Sol örgütü üyesi 4 kişinin silâhlı saldırısı sonucu öldü.

2005: Cezayirliler, 1992'den bu yana 150 binden fazla kişinin ölümüne yol açan siyasi içerikli iç savaşa son vermeyi amaçlayan “Ulusal Uzlaşma ve Barış Sözleşmesi”ni referandumla kabul etti.
Bu sözleşmeyle siyasi af getirilmiş ve demokratik haklar konusunda bir takım iyileştirmeler yapılmıştır.

2007 – Şırnak`ın Beytüşşebap ilçesine bağlı Beşağaç köyünde PKK tarafından gerçekleştirilen minibüs baskınında 13 kişi hayatını kaybetti.

2009 – Şeyh Said Efendi`nin torunlarından Abdülmelik Fırat, vefat etti. Abdülmelik Fırat, 1957`de Demokrat Parti 11. Dönem Erzurum Milletvekilliği ve 1991`de Doğruyol Partisi 19. Dönem Erzurum Milletvekilliği yapmıştır. 2002 yılında Hak ve Özgürlükler Partisini kurmuş ve Onursal Başkanlığını yapmıştır. Kürdçe ve Türkçe'nin yanı sıra Arapça, Farsça, İngilizce ve Fransızca da konuşan Fırat, TBMM'nin en çok yabancı dil bilen üyelerindendi. Diyarbakır Sosyal Bilimler Meslek Yüksek Okulu mezunudur. Babası Şeyh Şahabettin, Şeyh Said'in yeğeni aynı zamanda onun kızı Ayşan Hanım ile evliydi. 1925'deki Şeyh Said kıyamının ardından ailesinin pek çok ferdi idam edildi, hayatta kalanlar da sürgüne gönderildiler. Sürgüne gönderilenler, 1929'un Mart ayında Takrir-i Sükun Kanunu'nun kaldırılmasıyla memleketlerine geri dönebildi. Ancak topraklarına el konulmuştu. Bu arada Soyadı Kanunu çıkarılmış, Şeyh Said ailesinin bir kısmına sürgünde Fırat soyadı verilmişti. Ancak Aile 1935'de ikinci kez sürgüne tabi tutuldu. Çok partili dönemin başlaması ile TBMM,  Mecburî İskân Kanunu'nun bazı maddelerini değiştirmiş, bazı maddelerini de yürürlükten kaldırmıştı. Böylece Fırat ailesi bir kaç günlük yolculuğun ardından Hınıs'ın Kolhisar köyüne döndüler. İlk kez 1957'de yaşını 7 yıl büyüterek DP Erzurum milletvekili oldu. 27 Mayıs Darbesi'nde tutuklanan yaklaşık 500 kişinin içinde en genciydi. 1,5 yıla yakın Yassıada'da kaldı. Yargılama sonucu önce idam cezasına çarptırıldı, daha sonra cezası hapis cezasına çevrildi ve 1,5 sene de Kayseri cezaevinde hapis yattı.


 

Bu haberler de ilginizi çekebilir