• DOLAR 32.335
  • EURO 35.062
  • ALTIN 2308.378
  • ...
Suriyeli Mülteciler Almanya yolunda
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Avusturya, Macaristan`dan gelen 4 bin sığınmacıya kapılarını açtı. Budapeşte`den tren ve otobüslerle hareket eden sığınmacılar, Cumartesi sabahı başkent Viyana`ya girdi. Avusturya polisi saat 11.00 civarında, “Şimdiye kadar 4 bin kişi saydık. Bitecekmiş gibi görünmüyor. Sayıları ikiye katlanabilir” açıklamasını yaptı.
Avusturya İçişleri Bakanlığı, bu seferde 10 bine yakın sığınmacı kabul edeceklerini söyledi. Macaristan`dan yarım saatte bir kalkan 400 yolcu kapasiteli tren ve ring sefer yapan 20 çift katlı otobüsle sığınmacılar taşınıyor. Sığınmacıların birçoğu bu ülkede kalmayarak Almanya`ya ve Avrupa`nın kuzey ülkelerine doğru yolculuklarına devam ediyor.

Macaristan'dan Almanya'ya tepki
Avrupa Birliği kanunlarına göre sığınmacıların girdiği ilk Avrupa ülkesinde kalmaları gerekiyor. Ancak Almanya, diğer ülkelerin yükünü hafifletebilmek için bu kuralı esneterek 800 bin Suriyeli sığınmacı alacağını açıkladı.

Sığınmacı akınının bu nedenle daha da arttığını söyleyen Macar hükümeti bu açıklamaya tepki gösterdi. Hükümet sözcüsü Zoltan Kovacs, “Bu yaşananların tekrarlanmaması herkesin iyiliği içindir. O nedenle Avrupalı liderlerin sözlerine dikkat etmesi gerekir” dedi. Bu sene 140 bin sığınmacının girdiği Macaristan, Sırbistan`la güney sınırına 3,5 metre yüksekliğinde duvar örmesiyle tepki çekmişti.

Sırbistan sınırındaki kamplarda çok kötü koşullarda tutulduklarını söyleyen sığınmacılardan bazıları, yaya olarak Macaristan'dan Avusturya'ya yürümeye başlamış, yaşanabilecek kazaları göz önüne alan Macar hükümeti de otobüs ve tren seferlerini başlatma kararı almıştı.

Finlandiya Başbakanı evini açtı
Finlandiya Başbakanı Juha Sipila, evini mültecilere açabileceğini söyledi; vatandaşlarına mültecilerle dayanışma gösterme çağrısı yaptı.

Ülkenin kuzeyindeki Kempele kentinde bulunan ve bu sıralar az kullandığını söylediği evini yılbaşından itibaren iltica talebinde bulunanlara açabileceğini söyleyen Sipila, “Hepimizin aynaya bakıp nasıl yardım edebileceğimizi sorması gerekir” dedi.

Finlandiya hükümeti Cuma günü yıl sonuna kadar kendilerinden iltica talebinde bulunacak kişi sayısına dair tahminini ikiye katlamış ve 30 bin olarak güncellemişti.

Real Madrid'den 1 milyon Euro
Almanya'nın Bayern Münih ve İskoçya'nın Celtic takımlarından sonra İspanyol ekibi Real Madrid de Avrupa'daki sığınmacı krizine yardım elini uzattı. Kulübün internet sitesinde yapılan açıklamada, "Kulüp bu kararı, savaştan ve ölümden kaçmak için evlerini terk eden kadın, erkek ve çocuklara destek olmak için aldı dedi.

Kulübün başkanı Florentino Perez, İspanya Başbakanı Mariano Rajoy ile telefonda konuşarak İspanya'daki sığınmacılara yapabilecekleri diğer yardımlar hakkında konuştu.

Bu haberler de ilginizi çekebilir