• DOLAR 32.516
  • EURO 34.841
  • ALTIN 2494.103
  • ...
Tüp Bebek hakkında bilinmesi gerekenler
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Tüp Bebek uzmanları, ne kadar erken yaşta tüp bebek tedavi yöntemine başlanırsa, başarı oranının da o denli artığına dikkat çekerek, genç çiftlere uyarıda bulundular.

Uzmanlar en önemli uyarının, genç çiftler eğer çocuk sahibi olamıyorlarsa mutlaka bir uzman hekim ile görüşüp bu durumun neden olduğu konusunda araştırma yapılması gerektiğini söylediler.

Tüp bebeğin çeşitli tedavi yöntemleriyle gebe kalamayanlara` laboratuvar ortamında yumurtalıkları spermle döllendirip tekrar rahmin içine enjekte etme işlemi` olarak tanımlayan uzmanlar,  bu işlemin kısaca yardımcı üreme tekniği olduğunu söylediler.

Genelde tüp bebek yönteminin, kanalları tıkalı olduğu için sperm ve yumurtalıkların birleşemediği, ileri yaş nedeniyle yumurtlama problemi yaşayan kadınlarda uygulanıyor. Ayrıca açıklanamayan kısırlığı, çikolata kisti ve bazı genetik hastalığı olan kadınlara da uygulanabilir.

Erkek kısırlıklarında tüp bebek yöntemi bayağı bir yol kat etmiş durumda.  Sperm yokluğu olan erkek hastaların testislerinden ince iğne aspirasyonuyla alınan spermlerden elde edilen hücreler, direk rahme enjekte edilip, kadının gebe kalması sağlanabilir.

Tüp Bebek Uzmanı Op. Dr. Uğur Değer, tüp bebek ile ilgili bilinmeyenler hakkında şunları söyledi:

“Önce tedavi, sonra tüp bebek”

Bir kadının gebe kalması için on beş milyon sperme ihtiyaç olduğunu ifade eden Tüp Bebek Uzmanı Op. Dr. Değer,  “Bu rakam beş milyonun altında olduğu zamanlarda direk tüp bebek önerilir. Bir de açıklanamayan kısırlık vardır. Çocuk sahibi olmayıp gelen çiftlere yapılan tetkiklerde herhangi bir neden bulunamıyor. Neden bulunamadığı gibi, yine de çocuk sahibi olamıyor bu çiftler. Bu durumda yapılacak ilk şey, üç kez üst üste aşılama, yine sonuç alınamadığında, bu kez tüp bebek yöntemine geçiliyor.” dedi.

“Genç hastalarda başarı oranı artıyor”

Tüp bebek yönteminde başarı oranının kişiden kişiye değiştiğini ifade eden Değer, “Daha doğrusu başarı, yaşla ve yumurta kalitesiyle ilintili olan bir durumdur. Genç hastaların yumurtalıklarında yumurta sayısı fazla olduğu için tüp bebek tedavisinde başarı oranı artmaktadır. 35 yaş sonrası yaş arttıkça başarı oranı da azalmaktadır. Bu yüzden ne kadar erken yaşta tüp bebek tedavi yöntemi başlanırsa başarı oranı da o denli artmaktadır. Genç çiftlere en önemli uyarı eğer çocuk sahibi olamıyorlarsa, mutlaka bir uzman hekim ile görüşüp bu durumun neden olduğu konusunda araştırma yapılmasını sağlamaktır. Zaten sonrasında tüp bebek gerekli görülürse hekim tarafından önerilir. İleri yaş grubunda bulunan kadınların yumurtalıklarında yumurta rezervi yeteri kadar depolanmadığı için, kadın erken menopoza girerek yumurtlama problemiyle karşı karşıya kalır. Bu durumda da 3 aylık bir tedaviye başlanır ancak hala sonuç alınamıyorsa tüp bebek aşamasına geçilebilir.” İfadelerine yer verdi.

“Doğal bir gebelik sürecidir”

Tüp bebek tedavi yöntemiyle gebe kalanların normal bir gebelik süreci yaşadığını sözlerine ekleyen Değer, “Yapılan sadece cinsel ilişki sırasında kadının kanalları tıkalı olduğu için karşılaşamayan sperm ve yumurtaları laboratuar ortamında karşılaştırmak. Dini inançlara da aykırı bir durum söz konusu olmayıp çiftlerin kendi spermi ve kendi yumurtalarıyla yapılan bir işlemdir. Kısaca doğal olan süreci, insan eliyle yürütmek diyebiliriz.” şeklinde bilgilendirmesinde bulundu.

“Başarısız bir denemenin ardından tekrar başlanabilir”

Tüp bebek tedavisi sırasında bazı komplikasyonların gelişebildiğini ifade eden Değer, “Çok nadir olsa da ilaçların etkisi sonucu yumurtalar aşırı büyüyebiliyor, bazen hiç büyümüyor veya yumurtalar arasında dengesizlik oluşuyor. Yani bir yumurta büyürken, diğeri aynı boyutta kalıyor. Bu durumları da başarısız bir deneme olarak kabul edip tedaviyi iptal etmek gerekir. Yaklaşık 3 ay aradan sonra tekrar tüp bebek denenebilir.”  dedi.

“Tedavi sırasında hasta günlük yaşamına devam ediyor”

Değer, eskiden tüp bebek yönteminin daha ağır bir işlem olduğunu, ancak günümüzde teknolojinin gelişimine paralel olarak çok kolay bir hal aldığını belirtti.

Değer son olarak, “Tüp bebek tedavisi gören bir bayan, günlük hayatında nasıl yaşıyorsa öyle devam ediyor. Sadece transfer gününden sonra bir gün dinlenmesi yeterli oluyor. Ayrıca tüp bebek tedavisi sırasında hastanın stres yaşamaması, kendini rahat hissetmesi oldukça önemlidir. Tüp bebek tedavisini yaptırdığı merkez ne kadar yakın olursa, o kadar iyi olur. Çünkü hasta doktoruyla daha yakın temas kurarak, kendini güvende hisseder.” İfadelerini kulllandı. (İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir