• DOLAR 32.58
  • EURO 34.852
  • ALTIN 2493.889
  • ...
Bitlis'te bin 400 aile doğum yardımı almak için başvurdu
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Doğum yardımından yararlanmak isteyen vatandaşlar, Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlüklerine başvuruda bulunuyor. Bitlis’te yasa kapsamında 3 ay içerisinde bin 407 aile doğum yardımı almak için başvuruda bulundu.

15 Mayıs 2015 tarihi itibariyle doğum yapan aileler, başvurması halinde doğum yardımından faydalanmaya başlamıştı. Konu hakkında İlke Haber Ajansı’na (İLKHA) açıklamada bulunan Bitlis Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürü Mehmet Emin Çakan, 3 ay gibi kısa bir sürede bin 407 kişinin doğum yardımından faydalanmak için kurumlarına başvurduğunu belirtti.

Çakan, doğum cüzdanıyla birlikte başvuranların bu haktan yararlandığını belirterek, “Çıkarılan kanun kapsamında her Türkiye vatandaşına canlı doğan birinci çocuk için 300 TL, ikinci çocuğu için 400 TL, üçüncü ve sonraki çocukları için ise 600 TL tutarında doğum yardımını yapıyoruz.” dedi.

Doğum yardımı annenin sağ ve Türkiye vatandaşı olması durumunda öncelikle anneye verileceği, Bakanlıkça belirlenen zorunlu hallerde babaya da ödenebileceğini kaydeden Çakan, “Ödemede ‘Kimlik Paylaşım Sisteminde’ yer alan nüfus kayıtları esas alınıyor. Doğum yardımı, hiçbir vergi ve kesintiye tabi tutulmaksızın ödeniyor. Eğer gerçek dışı beyanda bulunup, yersiz ödemeye sebebiyet verenler tespit edilirse aldıkları gün ile tahsilatın verileceği güne kadar hesaplamalar yapılarak faiziyle beraber iadesi alınır.” diye konuştu.   

7 Nisan 2015’te Resmi  Gazete’de yayımlanan “Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığının Teşkilat ve Görevleri Hakkındaki 633 sayılı Kanun Hükmünde Kararnamesi”ne yeni bir madde eklenerek ‘Doğum Yardımı’ uygulaması yasalaşmıştı.    (Şükrü Tontaş - İLKHA)







Bu haberler de ilginizi çekebilir