• DOLAR 32.365
  • EURO 35.114
  • ALTIN 2323.403
  • ...
Suriye'de her gün 144 insan hayatını kaybediyor
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Suriye İslam Konseyi Başkanı Usame er-Rufai ve beraberindeki heyet İHH Genel Merkezi’nde Suriye’deki son gelişmelerin ardından uluslararası topluma en kapsamlı çağrıda bulundu. Toplantıya Konsey Başkanı er-Rufai’nin yanı sıra Başkan Yardımcısı Dr. Muhammed Muaz Elhin, mütevelli heyet üyeleri, Şeyh Faiz El-Salah, Şeyh Abdulkerim Bekker, Şeyh Memduh Cüneyt ve gazeteciler katıldı.

Konsey’in kamuoyuyla paylaştığı raporda Suriye’de yaşanan insanlık dramına dikkat çekiliyor. Kırk yıldan fazla bir dönem boyunca mahrum kalınan hak ve hürriyetlerin barışçıl yollarla talebi sonucu başlayan Suriye Devrimi’nin üzerinden dört yıl geçtiğine değinilen açıklamada, “Bu masum taleplere Suriye rejimi, ret, ölüm ve yıkım ile cevap verdi. Beşinci yılının ilk çeyreğini geride bırakan devrim, yüzyılın dramını, bölge halkları ve ülkelerinin yanı sıra hiçbir mazlumun hakkını geri almayan ve hiçbir zalime karşı duramayan, bunları izlemekle yetinen hatta bununla kalmayıp gizli ve açıktan zalimleri gözeten yenidünya düzeni başta olmak üzere tüm insanlığa taşıdığı uyarıyı beraberinde getirmiştir.” ifadeleri kullanıldı.

Suriye İslam Konseyi’nin açıkladığı rapordan önemli ayrıntılar:

Suriye’de her gün 144 insan hayatını kaybediyor

İsimleri belirtilen ölü sayısı 215 bini bulmuştur. Bazı kuruluşlar sayının 320 bini bulduğunu söylemektedir. Sayının bu rakamlardan çok daha fazla olduğu aşikardır. Yukarıdaki istatistiğe binaen düz ve basit bir hesapla şu verilere ulaşıyoruz: Suriye’de ortalama her ay 4 bin 300, her gün 144, her saat 6, yani her on dakikada bir kişi hayatını kaybediyor. Ölülerin yüzde 22’sini çocuk ve kadınlar oluşuyor. Kayıp sayısı yaklaşık 105 bin kişidir. Yaralıların sayısı hayatını kaybedenlerin iki veya üç katıdır. Konunun kritik olması hasebiyle tecavüz vakaları ile ilgili sağlıklı bir rakam söylenememekle beraber vahşetin binlerce kez meydana geldiği tahmin ediliyor. Tutukluların sayısı devrim başlangıcından itibaren en az 270 bin kişidir. Mülteci sayısı, Suriye içinde 14 milyon, Suriye dışında 4 milyon kişiye ulaştı. Yıkılan evlerin sayısı 2 milyon 900 bindir. Bunun yanında birçok köy ve mahalle bütünüyle haritadan silinmiştir. Tamamen veya kısmen yıkılan cami sayısı 2 bindir. Tamamen veya kısmen yıkılan kilise sayısı 40’dır. 5 bin 700 okul eğitim faaliyetini durdurmuş durumdadır. Bunların 3 bini tamamen veya kısmen yıkılmış, bin 200’ü rejim güçleri tarafından güvenlik güçlerinin, askerlerin ve şebbihaların toplanma yerlerine veya hapishanelere dönüştürülmüştür. Bin 200 okul ise mültecilerin sığındığı yerler olmuştur. Bütün bunların sonucu olarak, Suriye’de 2 milyon 400 bin, diğer ülkelerde yüz binlerce çocuk, eğitim hakkından mahrum bırakılmıştır. 300 tarihi eser yeri yağmalandı veya yıkıldı.

Suriye halkının ekonomik durumu çökmüş durumda. Dört yıl önce doların Suriye lirası kuru 50 Suriye lirası iken devrimden sonra altıda bir değer kaybederek 300 Suriye lirası olmuştur. Bu korkunç değişim, Suriye halkının günlük yaşantısında yıkım etkisi yarattı. Rejim güçlerinin toprak ve zirai arazileri hedef alması sonucu ülkenin zirai üretimi de gerilemiştir. Bunun yanında çoğu fabrika ve ticari faaliyetler darbe aldı. Bunun sonucu olarak da ülkedeki işsizlik oranı hızla arttı.   (M. Erkan Yavuz - İLKHA)







Bu haberler de ilginizi çekebilir