• DOLAR 32.37
  • EURO 34.998
  • ALTIN 2325.477
  • ...
`Anız yakılmasına karşı denetimler arttırılsın`
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Adana`da yapılan tüm uyarılara rağmen anızların yakılmaya devam ettiğini vurgulayan Çevre Mühendisleri Odası (ÇMO) Adana Şube Başkanı Kenan Doğan, bunun önüne geçilmesi için denetimlerin arttırılmasını istedi.

Adana ve komşu illerde sıkça görülen anız yangınları sonucu yaşanan olumsuzluklara dikkat çeken Doğan, “Bu yıl da saatlerce süren yangınların oluşturduğu dumanlar hava kirliliğine neden olmuş, rüzgârla birlikte yerleşim alanlarına kadar ulaşarak, çevre ve insan sağlığını olumsuz etkilemiştir. Toprak yüzeyinde yüksek derecede sıcaklık meydana getiren yangınlar, toprağın içerisinde mikrobiyolojik canlıların azalarak doğal dengenin bozulmasına, toprağın fiziksel, kimyasal ve biyolojik olarak bozulan yapısı nedeniyle veriminin düşmesine, organik madde içeriği azalan toprağın su tutma kapasitesinin düşmesine, erozyona uğramasına ve kuraklığa sebebiyet vermektedir. Ayrıca anız yangınları ormanlık alanlara taşarak zaten yetersiz olan ormanlık alanların zarar görmesine neden olmuştur.”dedi.

Çevre Mühendisleri Odası olarak yaptıkları uyarılara rağmen bunun dikkate alınmadığını ifade eden Doğan, bu konuda denetimlerin ve cezaların arttırılması gerektiğini söyledi. Doğan “Anız yangınları konusunda izleme ve denetleme yetkisine sahip kurumların denetimlerini artırması gerekmektedir. Denetimlerin ve cezai işlemlerin anızların yakılmaması doğrultusunda uygulanması ve hat safhalara ulaşan doğanın tahribinin önüne geçilmelidir” ifadelerini kullandı. (İLKHA)


 

Bu haberler de ilginizi çekebilir