• DOLAR 32.662
  • EURO 34.803
  • ALTIN 2495.547
  • ...
“Silah ve şiddetle elde edilecek bir kazanımın bulunmadığını düşünmekteyiz”
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Bölgedeki 12 ilden 120 aşiret lideri ve kanaat önderi Şırnak`ın Uludere İlçesi`ne bağlı Şenoba Beldesi`nde bulunan Babat Aşireti Lideri Hazım Babat`ın evinde bir araya geldi.  Burada kendi aralarında toplantı yapan aşiret liderleri ve kanaat önderleri daha sonra bir basın açıklaması düzenledi.

Aşiret liderleri adına basın açıklamasını okuyan Babat Aşireti Lideri Hazım Babat, 1 Eylül Dünya Barış Günü münasebetiyle tarihi bir çağrıda bulunmak üzere toplandıklarını belirtti.

Son zamanlarda başlayan çatışmaların, anaların dökülen gözyaşlarının herkesin yüreğini yaktığını ifade eden Babat, “Geçmişte yaşadığımız tecrübe, silah ve şiddetle hiçbir yere varılamayacağını, kan dökmenin hiçbir sorunun çözümü olmayacağını bize defalarca gösterdi. Yaklaşık üç yıl önce başlayan ‘Çözüm Süreci`yle birlikte, 30 yıldır süren kardeş kavgasının, akan kanın, can kayıplarının önüne geçileceğine, barışın sağlanacağına dair umutlarımız büyüdü. Çözüm Süreci, silahın devre dışı bırakılarak sorunlarımızın siyaset zemininde çözümü için medeni bir toplumsal ortamın tesis edilmesini amaçlıyordu.” dedi.

“Yaşadığımız 30 yıllık tecrübe silahın miadını doldurduğunu bizlere gösterdi”

Babat, açıklamasının devamında şunları ifade etti: “Üç yıllık çözüm süreci boyunca bu süreçte silahların susması ve can kayıplarının yaşanmaması en önemli kazanımımız oldu. Bölgede hayat normalleşti, insanlarımız geleceğe güvenle bakmaya başladı. Birkaç ay öncesine kadar hepimizin büyük bir memnuniyetle karşıladığı bu demokratik ortamın ortadan kalkması için hiçbir haklı gerekçe yoktur. Yaşadığımız 30 yıllık tecrübe; silahın miadının doldurduğunu, silahın acı ve gözyaşından başka bir şey getirmediğini hepimize gösterdi. Son bir buçuk aydır içine sürüklendiğimiz çatışma ve terör ortamı, insanlarımızın umudunu kırmakta, barış ve demokrasi beklentisini zedelemektedir.”

“Siyaset dışında silah ve şiddetle elde edilecek bir kazanımın bulunmadığını düşünmekteyiz”

“7 Haziran seçimlerinin ortaya çıkardığı tabloyu, bölge insanının siyasete verdiği desteğin göstergesi olarak değerlendiriyoruz.” diyen Babat, “7 Haziran, Türkiye`de siyasetin önünü açmıştır. Ülkemizde, bireysel ve toplumsal her türlü talebin meşru siyaset zemininde, demokratik biçimde dile getirilmesi ve savunulması mümkündür. 7 Haziran sonrasında silahın yeniden devreye girmesinin makul bir izahı yoktur. Kardeş kavgasının sona ermesi ve barışın yeniden tesis edilmesi için silahlı örgüt mensuplarının şiddete son vermelerini ve ivedilikle ülkeyi terk etmelerini istiyoruz. Mevcut sorunlarımızın çözümünde silahın bir yöntem olmadığı, siyaset dışında silah ve şiddetle elde edilecek bir kazanımın bulunmadığını düşünmekteyiz.” ifadelerini kullandı.

Bölgenin ileri gelenleri olarak isteklerinin çatışmanın bir an önce son bulması, çözüm sürecinin kaldığı yerden devamı ve bunun için gerekli katkının kendileri tarafından sunulmaya hazır olduğunu söyleyen Babat, “Şiddetten, silahtan arınmış bir Türkiye hepimizin yararınadır. Çatışma ortamından hiç kimsenin elde edeceği bir kazanç yoktur. Bölgemizin silaha değil; huzura, barışa ve sağduyuya ihtiyacı vardır.” dedi.  (İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir