• DOLAR 32.579
  • EURO 34.998
  • ALTIN 2462.58
  • ...
Gaziantep`te bir kentin nüfusuna yetecek kadar bayat ekmek toplanıyor
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Bayat Ekmek Toplama projesiyle sadece Gaziantep`in Şehitkamil ilçesinde ayda ortalama 35 ton bayat ekmek toplanırken, proje kapsamında 2015 yılının ilk 8 ayında ise yaklaşık 335 ton bayat ekmek toplanması israfın ne derece yaygın olduğunu gözler önüne seriyor.

Araçlarla mahalleleri gezip topladıkları bayat ekmekleri, sokak hayvanlarına yem olarak dağıtan ekipler, apartmanlara dağıtılan bayat ekmek kutuları sayesinde ekmeklerin çöpe gitmesini engelliyor.

22 mahallede bulunan 4 bin 598 bayat ekmek konteynırı 4 ekip ile düzenli olarak toplanırken,  konteynırlarla ayda yaklaşık 35 ton bayat ekmek toplanıyor. Verilere göre 2015 yılının Ocak ayından Ağustos ayına kadar yaklaşık 335 ton bayat ekmek toplandı.

Kent geneli ve ilçede bulunan diğer mahalleler hesaba katıldığında ise bu rakamın daha fazla olacağı tahmin edilirken, yetkililer vatandaşların israf noktasında daha duyarlı davranması gerektiğini belirtiyor.

“Bayat ekmek konusunda çok duyarsız davranıyoruz”

Bayat ekmek projesinin ekonomi ve çevreye çok büyük katkılar sağladığını belirten vatandaşlar; “Bayat ekmek konusunda çok duyarsız davranıyoruz. Bir günlük ekmeklerimizi bayat diye atıp tazesini alıyoruz. Keşke ekmek konusunda daha duyarlı olabilsek, bunun başlıca sebebi de paranın çok olmasıdır. İnsanlar bayat ekmekle de geçinebileceğini bilmeliler. Fakir ve aç kalan insanların da olduğunu düşünmeliyiz. Komşusu aç iken tok yatan bizden değildir, diyen bir dinin mensuplarıyız. Fakat bizler bunu düşünmeden evlerimizde rahatlıkla uyuyabiliyoruz. Kenar semtlerdeki mahallelerde yaşayan bazı insanların evlerinde aç yattıklarını düşünerek hareket etmeliyiz. Aç yatan insanların olduğunu düşünürsek aslında bu kadar çok ekmekleri israf etmeyiz.” şeklinde konuştular.

Bayat ekmek ve yemeklerin israf edilmemesi noktasında daha duyarlı olunması gerektiğini ifade eden vatandaşlar, “Diğer illerde bu kadar çok pide ve somun fabrikaları yok. Bu kadar çok taze ekmek alacak yerimiz olduğu için rahatlıkla israf edebiliyoruz. Tabi israf konusu bir de imkanlarla doğrultulu. Bayat ekmek ve yemeklerimizi israf ederken, biraz daha düşünerek hareket etmeliyiz. Acaba bu kadar çok israfla neleri kaybediyoruz diye düşünmemiz gerekir. Özellikle bayanların yemek yaparken, yemek miktarını iyi ayarlamaları gerekiyor. Fazla yapmak yerine biraz daha az yemek yaparak israfın önüne geçebiliriz.” dediler.    (İbrahim Koçyiğit - İLKHA)






 

Bu haberler de ilginizi çekebilir