• DOLAR 32.33
  • EURO 35.091
  • ALTIN 2299.224
  • ...

Memurlar gibi banka promosyonu almak isteyen emeklilerin gözü kulağı Sosyal Güvenlik Kurumu'nda... Maaşlarının yattığı bankaların kendilerine promosyon ödemesini isteyen emekliler, artık bu işin sonuçlanmasını beklerken; önemli bir gelişme ortaya çıktı. Sosyal Güvenlik Kurumu'nun (SGK) bankalarla görüşme trafiği hızlandırılacak.

GÖRÜŞMELER SÜRÜYOR

Yaklaşık 10.9 milyon emeklinin promosyon talebi, Çalışma Bakanlığı'nı harekete geçirmişti. SGK, ilk olarak kamu bankalarıyla, ardından da özel bankalarla masaya oturmuştu. Ancak görüşmelerden herhangi bir sonuç çıkmadığı gibi, bankalar emeklilerin beklentilerini karşılamaktan uzak rakamlar teklif etmişti. Böyle olunca, emeklilerin umutları tükenmiş ve konunun rafa kalktığı düşünülmüştü. Ancak konu kapanmadı, bankalarla pazarlık devam ediyor. Geçtiğimiz hafta sonuçlanan toplu sözleşme görüşmelerinde de promosyon masaya yatırıldı. Edinilen bilgiye göre; SGK, promosyonda artık sonuç sağlanması için bankalarla görüşme trafiğini hızlandıracak. Kısa süre içerisinde bankalarla anlaşmanın sağlanması hedefleniyor.

2 FORMÜL VAR

romosyon konusunda 2 formül konuşuluyor. İlk formüle göre; emekliler maaşlarını en yüksek promosyonu veren bankalardan alacak. Diğer formüle göre ise memur emeklilerine kamu bankaları, SSK ve Bağ- Kur emeklilerine ise özel bankalar promosyon verecek. Öte yandan bankalar emeklilerin maaşlarını şubelerine taşımaları için kampanya üstüne kampanya yapıyor. Bankalar; altın, hediye puan, para gibi imkanlar sunarak birbirleriyle yarışıyor. Bu da promosyonda anlaşma umutlarını güçlü tutuyor. Ayrıca promosyon için açılan bir dava da bulunuyor.

MEMUR NE KADAR ALIYOR?

Bankalar, maaş ödemesini yaptıkları kamu personeli için kurum ve kuruluşlara belli oranlarda ödeme yapıyor. Tutar, kurumlarla bankalar arasındaki anlaşmalarla belirlense de; genel olarak anlaşılan dönem için (1-3 yıl) brüt maaşın yüzde 60'ı ödeniyor. Emekliler de memurlar kadar promosyon almak istiyor. Emekli için de aynı anlaşma yapılırsa, bin 500 lira maaşı olan bir kişi, 900 lira promosyon alacak.