• DOLAR 32.386
  • EURO 35.088
  • ALTIN 2326.515
  • ...
Siirt`te Palyatif Servisi kuruluyor
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Son dönemlerde kanser görülme sıklığındaki artış, kanser hastalarına yapılan tedavilerle yaşam süresinin uzaması sonucu ihtiyaç duyulan Palyatif bakım servisi kuruldu.

Palyatif bakım hizmetinin amacı ağır hasta kişinin olabildiğince iyi yaşamasına yardımcı olmak, yaşamın son döneminde yapılan gereksiz ve agresif uygulamaların yapılmasının önüne geçmek, hastanın şikayetleri nedeniyle sık sık acil servise başvurma, yoğun bakıma ve hastaneye yatması ve sonrasında gereksiz yere yapılan tetkikleri ve invaziv girişimleri önlemektir. Sunulan hizmetle hastaların, ailelerinin ve bakıcılarının çeşitli gereksinimleri karşılanarak, yaşam kalitelerinin artırılması hedeflenmektedir. Bu tedavinin ana hatlarını; Bedensel (ağrı ve diğer belirtilerin tedavisi), duygusal, sosyal, kültürel, manevi tedavi oluşturmaktadır.

Yaşamı tehdit eden hastalıklardan kaynaklanan problemler ile karşılaşan hastaların ve hasta yakınlarının yaşam kalitesini, başta ağrı olmak üzere tüm fiziksel, psikososyal ve ruhsal problemlerin erken tespit edilerek ve etkili değerlendirmeler yapılarak önlenmesi veya giderilmesi yolları ile yaşam kalitesinin geliştirilmesinin amaçlanıyor.

Palyatif bakım servis ekibinde, hasta ve hasta yakını, hekim, hemşire, psikiyatrist, din alimleri, diyetisyen ve gönüllüler yer alıyor.

Palyatif bakımı nedir?

Palyatif Bakım: Dünya Sağlık Örgütünün yapmış olduğu tanıma göre, yaşamı tehdit eden hastalığa bağlı olarak ortaya çıkan problemlerle karşılaşan hasta ve ailede, ağrının ve diğer problemlerin, erken tanılama ve kusursuz bir değerlendirme ile belirlenmesi; fiziksel, psikososyal ve manevi gereksinimlerin karşılanması yoluyla acı çekmenin önlenmesi ve hafifletilmesine yönelik uygulamaların yer aldığı ve yaşam kalitesini geliştirmenin amaçlandığı bir yaklaşımdır.

Palyatif kelimesinin kökeni “manto, kaplama anlamlarına gelen Latince pallium” ve “pelerinle örtmek anlamındaki palliaire” kelimeleridir.  (Muhammed Dayan - İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir