• DOLAR 32.385
  • EURO 35.056
  • ALTIN 2325.822
  • ...
Ukrayna Batı`nın Rusya`ya döşediği mayındır
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

RİYAD MAKAEV – DOĞRUHABER / ANALİZ

Rusya tarihin en büyük ekonomik krizini yaşarken, Batı`ya karşı son derecede ciddi bir savaşa hazırlık yapıyor. Rusya`yı dize getirip kontrol altına alabilmek için Batı elindeki tüm siyasi ve ekonomik mekanizmalarını devreye soktu. Rus rublesi tarihin en büyük düşüşünü yaşayarak dolar karşısında hiç kaybetmediği kadar değer kaybetti. Biz “Rusya`da ekonomik kriz var ve turizm sektörümüz bundan epey etkilendi” diye geçiyoruz. Ancak Rusya`da sıkıntılar çok ciddi. İntihar eden insanlar… Ülkeyi terk edip kaçanlar, iflas edenlerin sayısı her gün artmaktadır. Özellikle gıda sektöründe yüzde 70 civarında fiyat artışı yaşandı.

RUSYA ÖNCE HAREKETE GEÇER SONRA DÜŞÜNÜR

Rusya buna rağmen Ukrayna sınırına ciddi sayıda askeri birliklerini ve ağır silahlarını sevk etmeye başladı. Litvanya, Rus sınırında bir duvar inşa etmeye başladı. Ukrayna, Batı`nın doğu sınırlarının koruyucusu kılıfına girerek Batı`dan faydalanmak istemişti. Bu girişim Rusya tarafından ciddi biçimde karşılık gördü. Rusya hiç düşünmeden saldırıya geçti. Rusya önce harekete geçer sonra düşünür. Çünkü böyle bir savaşta her zaman ilk hamleyi yapan kazanır. Belki Rusya ekonomi bakımından kaybetmiştir. Ama uzun vadeli düşünüldüğü zaman Rusya yavaş-yavaş ülkesine tehdit olmaya başlayan Batı`yı bu hamle ile durdurmuş oldu. Batı, Rusya`nın bu şekilde karşılık vereceğini hiç düşünmemiş olmalı ki, şaşırıp kaldı.  

Ukrayna aynen Gürcistan`ın pozisyonuna düştü. Gürcistan ABD`ye ve Batı`ya güvenerek harekete geçmişti ve ülkenin bir parçasını kaybetti. Aynı şekilde Ukrayna ABD ve AB ittifakına sonsuza kadar inanmıştı. Ancak Batı, Rusya karşısında aceleci davranmayı bıraktı. Çünkü nereden bakarsan bak Rusya nükleer silahlara sahip bir ülke.

Ukrayna`nın durumu gittikçe zorlaşıyor. Batı Ukrayna üzerinden iki defa Minsk`te Rusya ile bir araya gelerek anlaşılması çok zor olan bir anlaşmaya imza attırarak kenara çekilmiş gibi gözüküyor. Batı her zaman işini siyasi manevralarla bitirmek ister. Ancak, Ukrayna Kırımı kaybettikten sonra birden iki bölge daha kaybetmeye yaklaştı. Rusya önümüzdeki dönemde Ukrayna`dan ayrılmak isteyen Lugansk ve Donetsk bölgelerindeki vatandaşlara kimseyi takmadan kendi vatandaşlık pasaportlarını vermeye hazırlanıyor. 

UKRAYNA`NIN EKONOMİSİ YAKINDA YUNANİSTAN`IN DURUMUNA DÜŞECEK

Ukrayna`da iktidara gelen işadamı Petro Proşenko son günlerde Rusya`nın açık bir şekilde ülkesine tehdit oluşturmaya başladığını söylemeye başladı. ABD, Ukrayna Silahlı Kuvvetleri`ne eğitim vererek daha fazla Ukrayna`nın umduğu şekilde modern silahlarla Ukrayna ordusunu donatmayı bıraktı. Ukrayna`nın ekonomisi Rus ekonomisinden daha büyük bir darbe aldı. IMF tarafından yardım gören Proşenko bir dönem için harcanacak para bulmuşsa da önümüzdeki dönemlerde Yunanistan`ın durumuna düşecek. Çünkü dünya tarihinde IMF`den yardım alarak düzelen hiçbir ülke görülmemiştir.

Minsk-2 görüşmelerinde sınırdan ağır silahlarını ve askeri birliklerini çekecek şekilde anlaştıkları halde taraflar arasında çatışmalar yeniden başladı ve her iki taraf sınıra ağır silahlar sevk etmeye başladı. Ukrayna elinden geldiği şekilde Rusya`ya karşı direnmeye çalışsa da gücü bir yere kadardır. Batı ise artık Ukrayna konusunda pasif davranmaya başladı. Pazartesi günü Almanya`da bir araya gelip Doğu-Ukrayna meselesini görüşen Ukrayna Başkanı Proşenko, Almanya Başbakanı ve Fransa Başkanı Rusya`yı görüşmelere çağırmadı. 

UKRAYNA BATI`NIN RUSYA`YA DÖŞEDİĞİ UZUN ZAMANLI BİR MAYIN

Almanya Başbakanı Minsk-2 görüşmelerinde imzalanan protokollere riayet edilmesi gerektiğini söylerken Proşenko ise Rusya`nın bölgeye anlaşmalara rağmen ağır silahlarını ve askeri birliklerini sevk ettiklerini söyledi. 

Batı`da artık Ukrayna sorunu ikinci gündeme düştü. Batı`nın Ukrayna`dan daha önemli kendince problemleri var. Rusya`yı görüşmelere çağırmamanın sebebi ise Ukrayna Başkanını sakinleştirmek ve Rusya konusundaki planını Proşenko`ya anlatıp onu biraz olsun rahatlatmak olmuştur. Batı şu anda israili kurtarmak için DAEŞ ile meşgul. Ayrıca, dünyaya açılan İran`da yeni oyunlar kurabilmek için daha sakin bir ortam istemekteler. Ancak, Rusya Ukrayna konusunda geri adım atmadığı gibi harekete geçmeyi düşünüyor. Ukrayna sadece Batı`nın Rusya`ya döşediği uzun zamanlı bir mayındır.

Bu haberler de ilginizi çekebilir