• DOLAR 32.382
  • EURO 35.077
  • ALTIN 2326.17
  • ...

Ziraat Mühendisleri Odası Diyarbakır Şube Başkanı Jihat Şengal, çiftçilerin çalışma koşullarını değerlendirerek, çiftçinin destekleme ücretlerinin azlığından dolayı kazandıkları paranın giderlerini karşılamaya yetmediğini söyledi.

Diyarbakır’da çiftçinin üretimde yüzünün gülmediğini kaydeden Şengal, İlke Haber Ajans’ına (İLKHA) açıklamalarda bulunarak bu durumun çiftçiye yapılan destekleme ücretlerinin az olmasından kaynaklandığını ifade etti.

“Diyarbakır’da 625 bin hektar alan tarıma elverişli”

Diyarbakır’da tarım alanları hakkında bilgilendirmede bulunan Şengal, Türkiye’nin en çok mercimek ekilen tarım bölgesi olduğuna dikkat çekerek, 460 bin dekar kırmızı mercimek, 500 bin dekar arpa, 4 milyon dekara yakın buğday, 420 bin dekar pamuk, 200 bin dekar alan mısır olmak üzere toplam 625 bin hektar tarım arazisi olduğunu belirtti.

Destekleme ücretlerinin az olduğunu dile getiren Şengal, “Destekleme ücretleri çok düşük olduğu için çiftçiler sürekli problem yaşıyor. Çiftçinin en büyük sorunu giderlerinin çok olmasıdır. Çiftçi tarlayı her sürüşünde mazot tüketiyor. Sulamada elektrik giderleri de aynı şekilde oluyor. Gübre dolara endeksli olduğu için dövizin artması ile birlikte ve petrol fiyatlarının da yükselmesi çiftçiye yansıyor.” dedi.

“Çiftçi sürekli cepten yiyor”

Son 10 yıl içerisinde çiftçinin giderlerinde yüzde 400’e kadar bir artışın olduğunu ifade eden Şengal, 8 yıl önceki gübre desteğinin 5 lira bugün ise 7,5 lira olduğunu belirterek buna karşın gübre fiyatlarının yüzde 400 arttığını söyledi.  Şengal, "Çiftçi sürekli cepten yiyor ama hizmeti yapıyor. Kazandığı para yaşamını idame anlamında o da az bir orandır.” diye konuştu. (M. Sıddık Bilge/Emrah Deniz – İLKHA)