• DOLAR 32.561
  • EURO 34.919
  • ALTIN 2421.182
  • ...
Esnaflar olarak sorumluluklarımızın bilincinde olmalıyız
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Kredi kartı kullanımın toplumda oldukça yaygınlaştığını ve faizin toplumu adeta esir aldığı bir dönemin yaşandığını belirten Esnaf ve Sanatkârlar Derneği (ESDER) Gaziantep Şube Başkanı Abdullah Öztürk, böyle bir dönemde esnafların sorumlulukların bilincinde olunması gerektiğini söyleyerek, sırf kazanç elde etmek için harama bulaşılmaması uyarısında bulundu.

Böylesi bir durumda ve şartlarda esnafların, sorumluluklarını unutmaması gerektiğini belirten Öztürk, “Günümüzde manevi değerlerin yerini büyük ölçüde kâr ve çıkar hesapları almış durumda. Bundan dolayı esnaflar olarak kazancımıza dikkat etmeliyiz.” tavsiyesinde bulundu.

“Günümüzde esnaf olmak gerçekten çok zordur”

İslâmî ticaret ahlâkının en temel prensibi olan dürüstlüğün kesinlikle kaybedilmemesi gerektiğini belirten Öztürk, Türkiye`de kayıt altına alınan 1 milyon 586 bin esnafta pek azının esnaf olarak sorumluluklarına riayet ettiğinin altını çizdi.

Öztürk, “Günümüzde esnaf olmak gerçekten çok zordur. Faizciliğin, tefeciliğin kol gezdiği bir dönemde helal kazanç kazanıp evine helal ekmek götürmek zor bir meseledir. Hadisi şerifte belirtildiği gibi ‘Bizi aldatan bizden değildir` sırrınca esnafın müşterilerine karşı daha hassas olması lazım.” ifadelerini kullandı.

Küçük ve orta sınıf esnafın gelişmeler karşısında çok büyük zorluklar yaşadığının da altını çizen Öztürk, özellikle son yıllarda AVM`lerin çoğalması ile esnafın oldukça zor durumda kaldığını ve birçok esnafın kar etmek bir yana ayakta kalma mücadelesi verdiğini belirtti.

“Bizler dürüst olursak Allah (cc) bizim rızkımıza kefildir”

Sözünde ve işinde doğru olan tüccar, ahirette nebilerle, sıddıklarla ve şehitlerle beraber olacaktır.` Hadisini hatırlatan Öztürk sözlerini şöyle sürdürdü.

“Esnaf olarak özellikle dürüstlüğe çok dikkat etmememiz lazım. Piyasa şartları ne olurs olsun Müslüman bir esnaf olarak faizden uzak durulmalı. Eğer bizler dürüst olursak Allah (cc) bizim rızkımıza kefildir. Bundan dolayı esnaf olarak sorumluluklarımızın bilincinde olmalı ve dürüstlüğü hiçbir zaman kaybetmemeliyiz. Birkaç kuruş fazla kazanayım diye haramdan ve insanları aldatmaktan sakınalım.”

“Esnaf olarak bankacılığın mağduru oluyoruz”

Günümüzde yaygın olan bankacılık sistemi ve faiz dayatmalarının da kendilerini mağdur ettiğini belirten Esnaf Hurşit Aktaş ise, esnaflar olarak bankalar karşısında sıkıntı yaşadıklarını söyledi.

Aktaş, “Elimizden geldiği kadar günümüzde yaygın olan bankacılık sistemi ve faiz lobisinin insanlara dayatmış olduğu sistemi kabul etmemeye çalışıyoruz. Ama ne kadar sakınmaya çalışsak da ister istemez bir yerde bankalar ile çalışmak zorunda kalıyoruz.”dedi.

Piyasada kredi kartı kullanımının neredeyse mecburi bir hale geldiğini belirten Aktaş, “Bu gün fabrikada çalışan işçiye bile maaşı banka üzerinden veriliyor. Bundan dolayı herkes alış verişini kredi kartları ile yapıyor. Nerede ise elimiz hiç paraya değmiyor. Biz kredi kartı alıyoruz. Vatandaş kredi ile alış veriş yapıyor. Yani piyasada kredi kartı kullanımı mecburi bir hale geldi. Sistemin getirmiş olduğu bu bankacılık sisteminden kurtulamıyoruz. Bizler esnaf olarak bankacılığın mağduru oluyoruz.”ifadelerini kullandı.  (İbrahim Koçyiğit- İLKHA) 












 

Bu haberler de ilginizi çekebilir