• DOLAR 32.531
  • EURO 35.017
  • ALTIN 2438.264
  • ...

Devlet ile PKK arasında devam eden çatışmalar bölgenin ekonomisini kötü yönde etkiledi. Çözüm sürecinin bitmesiyle başlayan çatışmalardan dolayı iş adamı, yatırımcılar ve esnafın büyük zararlara uğradığına dikkat çeken Müstakil Sanayiciler İş Adamları Derneği (MÜSİAD) Diyarbakır Şube Başkanı İsmail Özşanlı, son zamanlarda yaşanan çatışmalardan dolayı Diyarbakır`da yapılması planlanan yatırımların durma noktasına geldiğine dikkat çekti. 

Yaşanan çatışmalardan dolayı vatandaşların bölgeden göç ettiğini belirten MÜSİAD Diyarbakır Şube Başkanı Özşanlı, “Bölge olayları ekonomiyi büyük bir zarara uğratmaktadır. Endişelerimiz son zamanlarda 90`lı yıllara geri döneceğimizi gösteriyor. En son Silvan olaylarında göçler başladı.  Şuanda 2 bin kişinin göç ettiğini biliyoruz. Diğer ilçelerde de vatandaşların göçe hazırlandığını duymaktayız” dedi.

“Yatırımcılar, yatırımlarını durdurdular”

Diyarbakır`daki ekonomi yatırımları hemen hemen yüzde 40 durma noktasına geldiğinin altını çizen Özşanlı, “Yatırım yapacak iş adamlarımız yatırımlarını durdurdular. Örneğin; Kıbrıslı bir iş adamı bizim aracılığımızla burada büyük bir fabrika açmaya hazırlanıyordu.  Fabrika için valiyle görüştük yer tahsisi için bize yardımcı oldular ancak bölgedeki olaylardan dolayı yatırımları durdurdu. Lice ilçemizde bir iş adamı aracılığımızla üniversite, yurt, otel ve dershane yapılması için YÖK`le, ilçe kaymakamıyla, belediye başkanıyla görüşüp yer tahsisi yapıldı projeler çıktı. Bu proje Lice ekonomisi için yapılacaktı. Lice`ye 4 bin öğrenci geldiği zaman Lice esnafı, yatırımcısı hepsi faydalanacaktı ama yaşanan olaylardan dolayı iş adamı ‘Buraya yapacağım yatırım boş kalır,  burada öğrenci de bulamayız` diyerek yatırım yapmaktan vazgeçtiğini söyledi” ifadelerini kullandı.

“Huzur silah bırakmakla olur”

Huzurun ancak silah bırakmak ile geleceğine vurgu yapan Özşanlı devamla, “Siyasilerimizin üsluplarının seçime yönelik olacağını düşündük ama maalesef seçimden sonrada bu şiddet durmadı. Bölgemize bir huzur gelecekti, bu huzurunda ancak silahları bırakmakla olacaktı. Bunun örnekleri vardır İngiltere`de IRA İspanya`da ETA ‘da silahları bırakıp çözüm masasına oturmuşlardı” şeklinde konuştu.

Bölgeye yapılan yatırımların engellendiğini söyleyen Özşanlı, “HDP tarafına bir komisyonların oluşturulmasını istedik. Yol kesildiği zaman o komisyonun gidip yol kesenleri uyarmasını istedik ama kimse elini taşın altına koymadı. Bir yandan yatırımlar engellendi diğer yandan iş adamları engelledi. Kısmen de olsa bölgeye huzur gelmişti cenazeleri gelmiyordu ama diğer yandan iş adamları çok rahatsız ve tedirgindi. Yılların sorunu 2-3 yıl içerisinde çözülmeyeceğini herkes biliyordu, acele edilmemesi gerekiyordu.” İfadelerine yer verdi.  

Çözüm sürecinin başlamasıyla Diyarbakır`da yatırımlar yapılmaya başlandığını belirten Özşanlı son olarak, Diyarbakır`da bir tane 5 yıldızlı otel vardı. 3 yıl içerisinde 4 tane 5 yıldızlı otel yapıldı. Daha önce biz toplantılarımız için otellerde yer bulamazdık, yerli ve yabancı turistler gelip Diyarbakır`ı geziyorlardı. 5 yıldızlı otel sahibi bir üyemiz var şuanda yüzde 35 personel eksikliğine gitti” diyerek Diyarbakır`ın ekonomisinin düştüğünü söyledi. (Mustafa Kaynak / M.Hüseyin Temel – İLKHA)