• DOLAR 32.319
  • EURO 35.121
  • ALTIN 2295.429
  • ...

Dicle Elektrik Dağıtım A. Ş. (Dicle EDAŞ), Mardin merkez, ilçe ve mahallelerine 2015 yılı sonuna kadar 30 milyon 518 bin lira yatırım yapacak. Dicle EDAŞ, süren bu yatırımların tamamlanmasının ardından, müşterilerinin de üzerlerine düşeni yapması halinde enerji kalitesini yükseltmeyi ve kesintileri en aza indirmeyi hedefliyor.

Dicle EDAŞ`tan alınan bilgiye göre; özelleştirme öncesi ruhsatlı ve emniyet mesafesini ihlal eden yerlere yerleştirilen ancak can ve mal tehlikesine yol açtığı belirlenen elektrik direkleri, buralardan sökülecek. Sökülecek olan elektrik direkleri, daha uygun ve tehlike arz etmeyecek yerlere dikilecek. Bu arada, bir devlet kuruluşu olan Türkiye Elektrik İletim A.Ş. (TEİAŞ) tarafından yapılan Dikmen TM-2 ve Mardin TM-2 trafo merkezleri ise yıl içerisinde devreye alınacak. Söz konusu 2 trafo merkezinin devreye alınması ile de iletim hatlarında bulunan yük dengelenecek ve müşterilere daha sağlıklı elektrik enerjisi verilebilecek.

Kırsala 11 milyon liralık yatırım

Dicle EDAŞ, Mardin kırsalına dönük yatırım çalışmaları için de 11 milyon 600 bin liralık bir yatırım bütçesi ayırdı. Büyükşehir statüsüne geçtikten sonra yasa gereği tüm köyleri artık mahalle sayılan Mardin`de eskiyen ve yıpranan elektrik şebekeleri elden geçirilmeye başlandı. Bir yandan yenilenmesi gereken şebekeler yenilenirken, diğer yandan yıpranan ve yetersiz kalan şebekelerde ise onarım ve restorasyon çalışmaları devam ediyor. Bu çalışmalar kapsamında, enerji sağlayan trafo ve panoların da bakım ve onarımları yapılıyor.

Aydınlatma çalışmaları

Dicle EDAŞ, diğer tüm illerde olduğu gibi Mardin il merkezi, merkez ve diğer ilçelerin yanı sıra mahallelerde de cadde, sokak ve meydan aydınlatmalarına ağırlık veriyor. Işıl ışıl bir Mardin için sürdürülen bu çalışmalar için de Dicle EDAŞ 2 milyon liralık bütçe ayırdı.

Oluşturulan ekipler, il ve ilçe merkezlerindeki refüjlerde bulunan aydınlatma direkleri ve armatürleri ile ilgili eksikleri giderirken, bunların bakım ve onarımlarını da yapıyor. Mahallelerde ise sokak ve meydan aydınlatmalarının tamamlanması için çalışmalar aralıksız biçimde sürdürülüyor.

Yeni yerleşim birimlerine elektrik şebekesi

Yeni yerleşim birimlerine elektrik enerjisi vermeyi de ihmal etmeyen Dicle EDAŞ`ın yatırım listesinde Kızıltepe ilçesindeki yeni yerleşim alanlarına elektrik şebekesi döşenmesi de bulunuyor. Yeni yerleşim yerlerinde halkın elektrik enerjisine dönük talebini karşılamak için şebeke döşeme çalışması başlatan Dicle EDAŞ, bu çalışma sonunda bahse konu yerleşim birimlerinde gerilim seviyesini artırarak, kapasitenin etkin kullanılmasını sağlayacak.

Kesintiler en aza indirilecek

Dicle EDAŞ, 2015 sonuna kadar tamamlamayı planladığı yatırımları gerçekleştirirken, bölgenin öncelikleri ve ihtiyaçlarını göz önünde bulundurmaya gayret gösteriyor. Toplam 30 milyon 518 bin liralık yatırımlar tamamlandığında ve müşterilerinin de üzerlerine düşen kayıt dışı elektrik kullanmama, kullandıkları elektriğin bedelini düzenli ödeme ve elektriği israf etmeme gibi sorumlulukları yerine getirmesi halinde Dicle EDAŞ, enerji kalitesini yükseltmeyi ve buna bağlı olarak da arıza ve kesintileri en aza indirmeyi hedefliyor. (M. Salih Keskin – İLKHA)