• DOLAR 32.381
  • EURO 35
  • ALTIN 2326.131
  • ...
Mardin tarihi ipek kumaşa nakşediliyor
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Mardin merkez Kızıltepe ilçesi Yeni mahallede bulunan Aile Destek Merkezi (ADEM) bünyesinde açılan el sanatları nakış kursunda Mardin`in tarihi mekânlarının motifleri ipek ipliklerle ipek kumaşlara nakşediliyor.

Kendilerine tahsis edilen sınıfta nakış kursuna devam eden 11 kursiyer, Mardin`e has ipek kumaş üzerine kentin tarihi motiflerini işliyor.

Mardin tarihi ulu cami minaresinde bulunan Hz. Muhammed (sav)`in ismi ile 4 halifenin isminin üzerine işlendiği damla motifler ve tarihi motifler ildeki iş adamları tarafından büyük rağbet görürken, şahmeran motifli çalışmalar ise daha çok İstanbul ve Amerika`ya gönderiliyor.

Malzemelerinin kurs hocaları tarafından karşılandığı öğrenilen kursun gelirinin ise öğrencilere bağışlandığı öğrenildi.

 “Mardin`in tarihini nakşediyoruz”

Has Mardin kumaşı üzerine Mardin tarihini işlediklerini belirten el sanatları hocası Meltem Özmen, açtıkları kursta işi bilen 11 öğrenci çalıştırdıklarını belirterek, “Mardin tarihi ulu cami minaresinde bulunan ayetli damlayı sipariş üzerine yapıyoruz. Ayrıca Mardin duvarları üzerinde bulunan tarihi ayet işlemeli figürleri de kumaşlara işliyoruz.” diye belirtti.

 “Öğrenciler hem öğreniyor hem de ailelerine katkı sağlıyor”

Duvarlardaki Tarihi figürleri Mardin`e şahmeranları ise Amerika ile İstanbul`a pazarladıklarını söyleyen Özmen, “Her bir öğrenci hafta da bir Şahmeran yapıyor. Şahmeranları sipariş üzerine yapıyoruz. Genel olarak Amerika ve İstanbul`a gidiyor. Tanesi 100-150-200 TL civarı satılıyor. Damlalar ise 2 günde bir tane yapılıyor. İsteyenlere çerçeveli olarak ta yapıyoruz. Bunların maliyeti ise 100-150-200 TL civarı değişiyor. öğrencilerimize katkıda bulunuyoruz.  Öğrencilerimiz bu şekilde para kazanıp hem öğreniyorlar hem de ailelerine destek veriyorlar.”dedi. (Mehmet Aslan-İLKHA)




























 

Bu haberler de ilginizi çekebilir