• DOLAR 32.57
  • EURO 35.003
  • ALTIN 2451.939
  • ...
Çatışmalar en çok nakliyecileri vurdu
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Son 1 aydır devlet ile PKK arasında yaşanan çatışmalardan dolayı en büyük mağduriyeti yine bölge halkı yaşıyor.

Yaşanan şiddet olaylarının ardından PKK’nin halkın malına ve canına yönelik saldırılarına tepki gösteren bölge halkı bölge ekonomisinin adeta çökme noktasına geldiğini söyledi.

Birçok fabrika ve işyerinin kapandığı bölgeye sevkiyat yapılamazken, yapılması düşünülen sevkiyatlar da yolların güvensiz olmasından dolayı yapılamıyor.

Bölgede yaşanan şiddet olayları, kapatılan yollar, yakılan araçlar; başta bölge halkı olmak üzere birçok kesimi olumsuz etkilediği gibi nakliyecileri de olumsuz etkilemeye devam ediyor.

Yaklaşık iki aydır devam eden olaylardan dolayı işleri durma noktasına gelen nakliyeciler, araçların vergilerini bile ödemekte sıkıntı yaşadıklarını söyleyerek,  olaylardan en az etkilenen illerin başında gelen Şanlıurfa’ya kadar gelebilen nakliyecilerin, buradan ancak batı bölgelerine yük taşıyabildiklerini, doğuya ise yük alamadıklarını söylediler.

Günlerdir işe çıkamadıklarını, zamanlarını çay ocaklarında oturarak yük beklemekle geçirdiklerini belirten nakliyeciler, bazen eve ekmek bile götüremediklerini belirterek, sigorta firmalarının yaşanan olaylardan dolayı fiyatları yükselttiğini, olaylar sırasında tahrip edilen araçları için de ödeme yapılmadığını ve kendilerinin mağdur edildiğini sözlerine eklediler.

“Doğuda yakılan araçlar Kasko kapsamına alınmıyor”

Yaşanan olaylardan dolayı büyük mağduriyetler yaşadıklarını ve yaşadıkları sıkıntıları anlatmaya nereden başlayacağını bilmediğini söyleyen 25 yıllık Bitlisli nakliyeci S.T., 25-30 yıldır nakliyecilik hayatında 13 yıl boyunca aracını kasko yaptırdığını, ancak son günlerde bölgede çıkan olaylardan dolayı sigorta firmalarının fiyatlarını arttığını belirterek, “KASKO diyor ki: ‘Doğuda araba yansa ben ödemiyorum. Verse bile ne kadar verecek, yükün parasını mı verecek, araç parasını mı verecek?’ bu belli değil. Bu durumda bizi büyük bir mağduriyete sevk ediyor.” ifadelerini kullandı.

“Doğuya gidemiyoruz çünkü can güvenliğimiz yok”

Bölgede can güvenliğinin kalmadığının altını çizen S.T, konuşmasına şöyle devam ediyor: “ Doğuya gidemiyoruz, can güvenliğimiz yok. Yolda beni birisi öldürse kim sahip çıkacak? Bizim bir arkadaşın arabası daha bir yıllık araç idi ve yakıldı. Benim mesleğim nakliyecilik. Ben başka ne meslek yapabilirim ki? 10 çocuğum var kim bunlara bakacak? Zaten kazanç yok. Bir de vergi, sigorta, ev masraflarına nasıl para yetiştireceğim? Devletin, bunun üzerinde durması gerekiyor.”

Güvenlik nedeniyle doğuya yük götürmeyenler olduğu gibi tehlikeyi göze alarak gidenlerin de olduğunu belirten nakliyeci A.H ise, Kürt-Türk herkesin kardeş olduğunu bölgeye tekrar huzur gelmesi için yaşanan çatışmaların sona ermesi gerektiğini söyledi.

“Şu an doğuya sevkiyat durmuş durumda”

Birçok yere sevkiyat yapılması gerektiğini, yüklerin bölgeye götürülmesi için bekletildiğini belirten nakliye firması sahibi Cengiz Kurt, bu işsizliğe rağmen son günlerde artan olaylardan dolayı kamyoncuların bölgeye gitmediğini söyledi.

Kurt, “ Şoförler araçlarının yakılma durumu ve kendi can güvenlikleri nedeniyle gidemiyorlar.  Şu an doğuya sevkiyat durmuş. Yetkililerden can güvenliğimizin sağlanmasını istiyoruz.” ifadelerini kullandı.

“İki kat fiyat teklif ediyoruz yine giden yok”

Eskiye göre iki kat fazla nakliye ücreti teklif ettikleri halde bölge illerine yük getirecek kimseyi bulamadıklarını belirten Fırat Kamyoncular ve Tankerciler Motorlu Taşıyıcılar Kooperatifi Başkanı Ali Mengi ise, yaşadıkları sıkıntıyı şöyle anlattı:

“ Batman’dan üç araba buğday getirmem lazım. Fakat son günlerde yaşanan şiddet olayları, araç yakmalar nedeniyle hiçbir araç sahibi gitmiyor. Şanlıurfa’nın doğusuna arabalarımız hiç gidemiyor. Bir arkadaşımız yük için gittiği Erzurum’da aracı yakıldı. Ondan sonra kimse gidemedi. Eskiden Bin 500 liraya gönderdiğimiz yere şimdi 3 bin lira veriyoruz yine de kimse gitmiyor. Çok zor şartlarda yaşıyoruz Allah hepimizin yardımcısı olsun.” (Osman Gülebak-Mustafa Bikeç-İLKHA)













Bu haberler de ilginizi çekebilir