• DOLAR 32.625
  • EURO 34.792
  • ALTIN 2508.106
  • ...
Rusya, kırılan kanatlarıyla  uçmaya çalışıyor
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Riyad Makaev – Doğruhaber/Analiz

Rusya son günlerde ABD`nin komutasında DAEŞ`e karşı kurulan koalisyonda yer alacakken diğer taraftan kendi bildiklerini okumaya devam ediyor. Rusya zor ekonomik şartlar altında yeni pazarlar ararken Batı`nın ekonomik yaptırımlarına karşı kendince Batı`ya karşı ekonomik yaptırımlar uyguluyor. Rusya`ya uygulanan ekonomik yaptırımları destekleyen ülkelerden gelen ithal gıdayı Rusya ülke girişinde imha ediyor. Dış ülkelere bağımlılıktan kurtulabilmek için milli üretime önem vermeye başlayan Rusya yine de ham madde sıkıntısı çekiyor.

Sağlık alanında sıkıntı çeken Rusya Sağlık Bakanlığı, durumun böyle devam etmesi halinde bazı hastaların durumunun önümüzdeki sene çok kritik olacağının altını çizdi. Rusya`nın şu andaki pozisyonda bazı hastalıklara karşı gereken ilaç üretme imkânı ve teknolojisi bulunmamaktadır. Aynı şekilde ağır sanayide ve askeri alanda Batı teknolojisine ihtiyaç duyan Rusya milli üretime dayanmaya yönelirse hem sanayide hem de askeri alanda çok geride kalacaktır.

KUZEY KAFKAS CUMHURİYETLERİNİN DURUMU RUSYA`DAN DAHA BETER

Rusya`nın araba üretimi bile dışarıdan alınan bazı parçalara bağımlı olduğu için önümüzdeki dönemde ciddi sıkıntıya girecek. Rus Rublesi son hafta dolar karşısında hızlı bir düşüş yaşayarak değerini yitirdi. Halk çok endişeli. Rusya Merkez Federal Bütçesinden destek alarak ayakta duran bazı Kuzey Kafkas Cumhuriyetlerinin durumu Rusya`dan daha da beter oldu. Alım gücü yüzde 70`e varan oranlara geriledi. Vergiler yükseldi. Her şeye zam geldi. Bazı Rus entelektüeller Rusya`nın geleceğinden endişe duyduklarını dile getirmeye başladılar. Ekonomik yaptırımlardan sonra durumu kontrol altına alabilmek için yapılan reformların hiçbir işe yaramadıklarını söyleyen entelektüeller, artık insanların Rusya`yı terk etmeye başladıklarını ve işadamlarının acil başka yatırım alanlarını aradıklarını söylemektedir. Düşmeye devam eden petrol fiyatları ise Rus ekonomisi üzerinde doğrudan etkisini göstermektedir.

RUSYA SURİYE REJİMİNE 6 ADET MİG-31 TESLİM ETTİ

Suudi Arabistan ile yapılan görüşmelerden sonra petrol fiyatlarında yine ciddi bir değişiklik görülmedi. Batı gerçekten de Rusya`nın kanatlarını tam anlamıyla kırmış oldu. Ancak Rusya yeniden Batı ile pazarlık edebilmek için yeni hamleler yapmaya başladı. Geçen hafta medyada çıkan haberlere göre, Rusya, 2007 yılında Suriye`ye 8 adet MİG-31 satmayı kabul etmiş, ancak daha sonra israilin baskısıyla anlaşmayı rafa kaldırmıştı. Rusya, yüksek irtifa önleme uçağı olarak bilinen, sahip oldukları gelişmiş radarlarla 200 kilometrelik bir hava sahasını kontrol altında tutabilen, ana görevi yüksek irtifada keşif ve saldırı önleme olan, dünyanın en hızlı savaş uçağı olan 6 adet MİG-31`leri kimseyi umursamadan teslim etti. Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin`in Suriye`de Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad`ın yer almadığı bir çözüme ikna olmaya başladığı iddia ediliyordu. Ancak, Rusya`nın son hamlesi herkese “ne oluyor” dedirtti.

SADECE SURİYE`YE DEĞİL DOĞU UKRAYNA`DAKİ MİLİSLERE DE DESTEĞİNİ ARTTIRDI

Rusya sadece Suriye`ye uçak vermekle yetinmedi. Ukrayna konusunda anlaşılmış gibi gözükürken sınıra ağır silahlarını yığdı ve Doğu Ukrayna`daki milislere desteğini arttırdı. Ukrayna silahlı kuvvetleri ve Rus yanlısı ayrılıkçılar arasındaki ateşkes anlaşması ve barış görüşmeleri şiddetli bombardımanlarla bozuldu. Rusya bununla da yetinmedi. Rusya Devlet Başkanı, “Ukrayna`nın geleceğini ancak Rusya ile birlikte görebiliyorum” diye açıklama yaparak Batı`ya yeniden meydan okudu. Batı`dan gelen yorumlara bakılırsa, Rusya kırılan kanatlarıyla yitirdiği alakayı istiyor. Kimse unutmamalıdır ki köşeye sıkışan fare fevkalade saldırgan ve tehlikeli olur. Rusya ekonomik olarak çökmeye doğru ilerlerken, tek başına çökmeyeceğini göstermek için uğraşıyor. Rusya yüz defa yıkılabilir ama her zaman yeniden ayağa kalmıştır. Ancak, yıkılırken çok canı yakmıştır. Bu sefer yıkılmamak için devletin başında duran eski KGB üyesi ve piramidin en aşağısından en tepesine çıkan Putin`in ne yapacağı belli olmaz. Batı “Büyük israil Projesi” gerçekleştirmek adına DAEŞ ile kurduğu yeni savaş oyunuyla Ortadoğu`da uğraşırken, Rusya Batı`nın göbeğinde çok ciddi ve gerçek bir savaş çıkarabilir. Beyler dikkatli olun! Rusya gördüğünüz gibi evcil bir ayı değil, vahşi Sibirya ayısıdır.

Bu haberler de ilginizi çekebilir