• DOLAR 32.478
  • EURO 34.649
  • ALTIN 2501.579
  • ...
Bilinçsizce yenilen yemekler birçok hastalığa davetiye çıkarıyor
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Doğruhaber - Sağlık
Şeker hastalığı (diyabet);  hayat boyu süren, kronik bir hastalıktır. Vücudumuzdaki kan şekerini dengelemek için pankreas tarafından insülin adlı bir hormon üretilir. Uzm. Dr. Orhan Kaşlıoğlu, şeker hastalığına çok dikkat edilmesi gerektiğini vurgulayarak, “Şeker hastalığı; körlüğe,  kalp krizine, böbrek yetmezliğine ve iyileşmeyen ayak yaralarına neden olabilir” dedi.

ŞEKER HASTALIĞI BESLENME BOZUKLUĞUNA BAĞLI OLARAK ORTAYA ÇIKAR
Şeker hastalığının ortaya koyduğu çizelgenin önemli olduğunu belirten Uzm. Dr. Orhan Kaşlıoğlu, “İnsan vücudunda yapmış olduğu tahribatlar neticesinde birçok hastalığı da beraberinde getirir. Şeker hastalarında en çok korktuğumuz; hastalıkların temelinde damar ve sinir bozukluklarına bağlı olarak ortaya çıkan rahatsızlıkların görülmesidir. İnsan vücudunda bulunan pankreas bezinin insülin hormonunu ya hiç salgılayamaması, ya da salgıladığı halde etkisiz olması gibi durumlarda şeker hastalığı meydana geliyor.

Şeker hastalığı ırsi olabilir, çocuklukta geçirilmiş bir hastalık sonucu ortaya çıkmış olabilir. Ancak en önemlisi kendimizin neden olduğu şeker hastalığıdır. Bu şeker hastalığı beslenme bozukluğuna bağlı olarak ortaya çıkar. Bu da ikinci tip şeker hastalığıdır. Bunun en önemli nedeni, düzensiz beslenme dediğimiz obezite yani şişmanlıktır.” diye konuştu.

HAREKETSİZ YAŞANTI OBEZİTEYE    ZEMİN HAZIRLIYOR
Obezitenin Türkiye`de salgın hastalık haline geldiğine de dikkat çeken Kaşlıoğlu, şunları kaydetti; “Daha önce Avrupa`da ve Amerika`da salgın hastalık haline gelmişti. Türkiye`de son yıllarda obez sayısının hızla artığını görüyoruz. Bunun temel sebebi fast food dediğimiz ürünlerin fazla tüketilmesidir. Obez olmanın diğer sebebi ise az hareket etmemiz ve spora fazla zaman ayırmamaktan kaynaklanıyor. Hareketsiz yaşantı obeziteye zemin hazırlıyor” şeklinde konuştu.

ÇOCUKLARI OBEZ YAPMAYIN
Çocuklara zorla bir şeyler yedirip erken yaşta onları obez yapmanın çok yanlış bir yöntem olduğunu vurgulayan Kaşlıoğlu, “Günümüzde bakıyoruz, çoğu çocuk obez olarak karşımıza çıkıyor.

Bu da şeker hastalığına zemin hazırlıyor. Çocuklukta alınan kilolar ileride verilemeyecek duruma düşüyor. O bakımdan çocukların obez olması sakıncalıdır. Şeker hastalığının belirtileri ise, kişi çok su içip gece fazla idrara çıkıyorsa, iştahı fazlaysa, son zamanlarda kilo değişikliği olmuşsa, hızlı kilo kaybediyorsa hemen açlık ve tokluk şekerini ölçtürmesi gerekir. Bu şekilde olan çocuğun şeker hastalığına yakalanma riski yüksektir.” ifadesini kullandı.

Bu haberler de ilginizi çekebilir