• DOLAR 32.386
  • EURO 35.122
  • ALTIN 2326.454
  • ...
Yaz ishaline dikkat!
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Sıcakların yaklaşık 47 dereceyi bulduğu Batman`da bebek ve çocuklarda hastalıklar etkisini iyice hissettirdi. Ülkede ve özellikle Batman`da ishale bağlı bebek ve çocuk ölüm oranının oldukça yüksek olduğunu söyleyen uzmanlar, yaz ishalini önlemek için ebeveynlere önemli tavsiyelerde bulundu.

Konuyla ilgili açıklama yapan Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Şirin Aslankılıç, son zamanlarda Batman`da ishal vakalarının arttığına dikkat çekerek, “Bu her sene yaz dönemlerinde oluyor. Çocuklarda ve bebeklerde ishal, ‘sulu dışkı` olarak tanımlanır. Bebek ve çocuk ölümlerinin çoğu ishale bağlı gerçekleşir. Ülkemizde ve Batman`da ishale bağlı bebek ve çocuk ölüm oranı oldukça yüksektir.” dedi.

Çocuklarda ishalin sebeplerini açıklayan Aslankılıç, “Çocuklarda ishal, birkaç sebepten olabiliyor. Bunlar; kirli su ve gıdalarla alınan bağırsağın mikrobik hastalığı, süt ve süt ürünleri gibi gıdalara tahammülsüzlük, ilaca bağlı yan etkiler var. Ayrıca çok fazla meyve veya meyve suyu tüketmek, besin zehirlenmesi, ek besinlere erken ve geç başlanması (yanlış besin seçimi) bunların hepsi bağırsak enfeksiyonu veya ishal sebebi oluyor.” ifadelerini kullandı.

İshalin günde 3`ten fazla görülebildiğini belirten Aslankılıç, şöyle dedi: “Sulu dışkı ve kusma ishalin belirtileridir. Günde 3`ten fazla sulu dışkı görülebilir ve bu durum aniden gelişir. 0-5 yaş arasındaki çocuklarda ishale sık rastlanır. Vücuttan fazla sıvı atımıyla birlikte vücutta sıvı ve mineral kayıpları oluşur.”

“Evde tedaviyle iyileşmeyen hastaların, mutlaka hastanede tedavi görmesi gerekir”

Çocuklarda ishalin tedavi yöntemlerini aktaran Aslankılıç, “Tedavinin ilk ve en önemli aşaması ağızdan sıvı takviyesi verilmesidir. Böylelikle sıvı ve elektrolit kayıpları hızlı bir şekilde yerine konulabilir. İki yaşından küçük çocuklara her dışkılamadan sonra 1 çay bardağı, iki yaşından büyük çocuklaraysa her dışkılamadan sonra bir su bardağı ağızdan sıvı tedavisi içirilmelidir. Bir litre kaynatılmış, ılıtılmış su, bir çay kaşığı yemeklik karbonat, bir çay kaşığı tuz, 7 tatlı kaşığı şeker gibi malzemeler karıştırılarak bu sıvı hazırlanabilir. Bazı hastalar evde tedavi yöntemiyle iyileşemiyor. Bu durumda kesinlikle hastanın hastanede tedavi görmesi gerekiyor.” uyarısında bulundu.

İshalleri önlemek için dikkat edilmesi gereken hususlar!

Özellikle yaz ishallerini önlemek için ebeveynlerin dikkat etmesi gerekenlerle ilgili önemli bilgi veren Aslankılıç, şunları sıraladı: “Birinci kural olarak mutlaka hijyene dikkat edilmelidir. Mikrop içeren suların içilmesi, bu sularla sebzelerin ve meyvelerin yıkanması ishal vakalarını artırır. İshal gelişen kişilerden bu mikroplar dışkı ağız yoluyla bulaşabileceği için el yıkanması ve kirli ellerin ağza götürülmemesi önem kazanmaktadır. Kaynağı bilinmeyen suların tüketilmemesi, ellerin tuvaletten çıktıktan sonra yemek öncesinde ve sonrasında yıkanması, şüpheli suların içilmemesi veya kaynatılarak kullanılması, çiğ sebze ve meyvelerin temiz sularla yıkanarak tüketilmesi gelişebilecek ishaller için alınacak önlemlerdir. Yaz ayların et, tavuk ve süt ürünleri sıcak ortamlarda bekletildiği takdirde besin zehirlenmelerine yol açabilmektedir. Bu nedenle; et, süt ve süt içeren tatlı, dondurma gibi yiyecekler güvenli yerlerden alınarak tüketilmeli ve her zaman buzdolabında saklanmalıdır.”  (M. Fatih Akgül - İLKHA)






 

Bu haberler de ilginizi çekebilir