• DOLAR 32.492
  • EURO 34.956
  • ALTIN 2431.797
  • ...
`Süreçte bölgedeki her kesime söz hakkı verilmeli`
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Suruç`taki patlama ve sonrasında yaşanan şiddet olaylarının ardından sürecin askıya alındığı belirtilirken, süreçte tekrardan halk mağdur oluyor. Şanlıurfalı vatandaşlar sürecin devam etmesi gerektiğini söylerken sürecin sona ermesini Amerika ve İsrail`in işine geleceğini kaydettiler.

“Süreçte birçok kesim muhatap alınmalıydı”

Çözüm süreci başlatılırken iyi niyetli başlatıldığını fakat sonucu varılamadığını söyleyen Araştırmacı-Yazar Mehmet Fethi Göktepe,“Süreçte sadece bir kesimin muhatap alınması değil, birçok kesimin muhatap alınması gerekirdi. Bölgede yaşayan Kürt, Türk, Arap herksin muhatap alınması gerekirdi. Eğer birçok kesim muhatap alınıp süreç başlatılmış olsaydı bugün bu duruma gelinmezdi.” dedi.

“Sürece İslam`ı katmadığımız için muvaffak olamıyoruz”

Çözüm sürecinin başladığı gün bittiğini söyleyen Göktepe, “Çözüm süreci bir oyalama taktiğiydi. Halis bir niyetle başlatıldı fakat devam ettirilmedi. Ankara`da, İstanbul`da seçilen akil insanlar yemeklerde, toplantılarda oturdu bu bölgeye çözüm bulmaya çalıştı. Süreç bu şekilde çözüme kavuşturulamazdı. Bölgenin gerçek sahipleri, barış, huzur isteyenlerle oturup neler yapabiliriz, neler yaparsak bu kardeşlik devam eder? Diye konuşulması gerekilirdi. Bizim baz almamız gereken şey İslam`dı. Sürece İslam`ı katmadığımız için asla muvaffak olamayız.” ifadelerini kullandı.

“Süreç devam edecekse her kesimden insan muhatap alınmalı”

"Süreç devam etmeli ama bu şartlarda değil." diyen Göktepe, sözlerini şöyle sürdürdü: "Süreç de dindar kesimin muhatap alınmaması da var. Dindar kesim muhatap alınmadığı zaman tek taraflı görüşme olmuş olur. Bütün halkı bir araya getirerek muhatap alınmalıydı. Bundan sonra süreç devam edecekse diğer kesimlerin de masanın etrafında olması gerekir. Bölgenin tüm kesimleri muhatap alınarak süreç devam etmeli. Allah`a ve Peygamberine uyarak hareket edildiği zaman üstesinden gelemeyeceğimiz bir şey yoktur.”

“Sürecin sona ermesi Amerika ve İsrail`in işine gelecektir”

Sürecin kesinlikle devam etmesi gerektiğini söyleyen Şanlıurfa esnaflarından Mehmet Karakuş da, “Türkiye halkına gerekli olan şey bugün sürecin devam etmesidir. Süreçte sadece HDP`nin muhatap alınması yanlıştı. Çünkü Kürtleri sadece HDP temsil etmiyor. Süreçte her kesimin muhatap alınması gerekirdi. Her bölgeden insanlarla konuşulması lazımdı. Müslüman`ız. Türk veya Kürt olmanın hiçbir farkı yoktur. Önemli olan kardeşçe yaşayabilmektir. Sürecin sona ermesi en fazla bu bölge de yaşayan insanlara zarar verecektir. Sürecin sona ermesi Amerika ve İsrail`in işine gelecektir. Süreç bittiği zaman onlar silahlarını burada pazarlaya bilecektir. Türkler Kürtleri vursun, Kürtler Türkleri vursun arada olan Müslümanlara olacaktır. En fazla zararı yine Müslümanlar görecektir.” ifadelerini kullandı. (Mustafa Bikeç - İLKHA)




 

Bu haberler de ilginizi çekebilir