• DOLAR 32.613
  • EURO 34.829
  • ALTIN 2523.074
  • ...
"Terör olayları Gaziantep turizmini olumsuz etkiledi"
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Çözüm süreciyle birlikte başlayan güven ortamı son günlerde meydana gelen terör olayları ile son bulurken,  bölge turizmini   olumsuz etkilenmeye başladı.

Gaziantep`e gelen  yerli ve yabancı turistlerin   uğrak yerleri arasında yer alan Almacı Pazarı, Antep Kalesi çevresi, Bakırcılar Çarşısı ve Tarihi Çarşı esnafı, son günlerde Türkiye ve özellikle bölgede meydana gelen terör olaylarının ardından sıkıntılı günler yaşıyor.

Bölgede yaşanan şiddet olaylarını ve turizme olan etkisini İlke Haber Ajansına (İLKHA) değerlendiren Oda Başkanları ve Gaziantepli esnaflar, yaşanan şiddet olaylarının kendilerini ekonomik açıdan olumsuz etkilediğini söyledi.

Çözüm süreci ile birlikte bölgede ekonomi ve turizm açısında olumlu gelişmelerin olduğunu belirten Gaziantep Bakırcılar ve Sedefçiler Odası Başkanı Celal Açık, son yaşanan terör olayları nedeniyle birçok turistin rezervasyonunu iptal ettiğine dikkat çekti.

Çözüm süreci ile birlikte bölgede ve Gaziantep`te turizm anlamında olumlu gelişmelerin yaşandığına dikkat çeken Açık, “Çözüm süreci bölgeyi olumlu etkiledi. Bölgede kayak bölgeleri, turizm alanları oluşmaya başladı. Bölgeye turlar başladı. Doğu illerinde konaklamalar ve ziyaretler başladı. Bizler meslek olarak direk turistlere hitap ediyoruz. Çok güzel tanıtımımız oldu. Satışlarımız oldukça iyi idi. Tabi bunlar olumlu ve güzel günlerdi.”dedi.

Yine olan esnafa ve halka oldu

Terör olaylarının bir an önce son bulması için herkesin elinden geleni yapması gerektiğini vurgulayan Açık, “Peki, ne oldu? Yine olan esnafa ve halka oldu. Olan gencecik insanlarımıza oldu. Bu yaşananları bir an önce durdurur isek, bu sorunlar sona erecektir. Bütün dış güçler, bizim üzerimizde planlar yapıyor. Bundan dolayı bizim birlik içinde olmamız gerekir. Bakın olumsuz gelişmeler bütün esnafı etkiliyor.” ifadelerini kullandı.

Bütün turlar iptal oldu

Bölgede yaşanan şiddet olaylarından dolayı turizm sektörüne hitap ettikleri için olumsuz etkilendiklerini dile getiren Açık, son olaylar turizmi yüzde 70 oranında etkilediğini belirterek, “Bizler yerli ve yabancı turistlere hitap ettiğimiz için bizi direk etkiledi. Bütün turlar iptal oldu. Tabi gelen turistler de oluyor.”şeklinde konuştu.

Bazı spekülatif söylemlerin de kendilerini olumsuz etkilediğini belirten Açık, “Gaziantep`i, Urfa`yı görmeden, gezmeden, ‘o bölgelere gitmeyin` diyorlar. Antep`e ve Doğu illerine giden vatandaşlar çok memnun ayrılıyorlar. Bizim halk olarak kenetlenmemiz lazım. Dış güçlerin oyunlarına gelmemeliyiz.”uyarısında bulundu.

Birçok rezervasyon iptal edildi

Gaziantep Bakırcılar çarşısı esnafları olarak mağdur olduklarını belirten Yemenici Ustası Ahmet Pektaş ise, “İnsanlar bölgemize gelmeye korkuyor. İster istemez bir tedirginlik oluyor. İnsanların bakış açılarında değişiklik oluyor. Bu da biz esnafları olumsuz etkiliyor. Çünkü bizim işlerimiz daha çok turizme yönelik olduğu için, bu olaylar ilk olarak bize yansıyor. Güven ortamı olmadığı zaman ilk etkilenecek olan elbette bizim sektörümüzdür. Bu olaylar devletin çözüm geliştirmesi gereken olaylar, devlet ile halk bir olursa dış güçlerin etkisi Türkiye üzerinde olmayacaktır. Geçen yıl işlerimiz çok iyi idi. Güven ortamı olduğu için turistler de geliyordu.”diye konuştu.

Temennimiz kimsenin bir kılına dahi zarar gelmemesidir

Gaziantep`te herhangi bir olay olmadığı için pek fazla etkilenmediklerini belirten Almacı Pazarı esnaflarından Mehmet Aydır Şenkaya da, “Şu an hudut sınırlarımızda terör olayları var. İnşallah düzelir diye ümit ediyoruz. Yıllardır   bu bölgede olaylar olmadı. Bundan sonra olmasını da istemiyoruz. Temennimiz kimsenin bir kılına dahi zarar gelmemesidir. Bu olaylar dış güçlerin bir oyunudur.”dedi.

Antep`e gelen turist sayısı çok azaldı

Tarihi Çarşı esnaflarından Fatih Kirişçi ise, “Son terör olayları bizi oldukça ciddi anlamda etkiledi” diyerek, “Yaklaşık son bir haftadan bu yana Antep`e gelen turist sayısı çok azaldı. Hatta siftah etmeyen esnaflarımız var. Biz dua ediyoruz ki, bir an önce bu olaylar son bulsun. İnşallah en kısa zamanda biter.” temennisinde bulundu.

Türkiye ve Ortadoğu`daki olumsuz gelişmelerin kendilerini ciddi anlamda etkilediğini belirten Kale çevresi esnaflarından Sedef Ustası Ahmet Bıyık da, “Son 3 yıldan beri en azından ölüm haberleri gelmiyordu. Fakat son günlerde birileri yine düğmeye bastı. Bizim mesleğimiz turizm ile ilgili olduğu için ilk olarak biz etkilendik. Turist rahat etmek istiyor. Yine Ortadoğu`daki gelişmeler aynı şekilde bizi olumsuz etkiliyor. Özellikle Suriye bize çok yakın. Bu olaylar olmasa elbette iyi olur. Çözüm sürecinden umutlu idik. Biz turizmden geçinen esnaflar, bu olaylardan çok rahatsızız. Gaziantep`te bir terör sorunu yoktur. İnşallah bu sorunlar biter.” şeklinde konuştu.  (İbrahim Koçyiğit- İLKHA)






















 

Bu haberler de ilginizi çekebilir