• DOLAR 32.331
  • EURO 35.11
  • ALTIN 2295.22
  • ...
SON DAKİKA
Sıcak havaya dikkat!
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Termometrelerin 50 dereceyi gösterdiği, hissedilen sıcaklığın ise 59 dereceyi bulduğu Adana`da vatandaşlar adeta kavruluyor. Türkiye sıcak hava dalgasının etkisine girerken Adana uzun yılların en sıcak günlerini yaşıyor.

Aşırı sıcaklar sadece yaşlı, çocuk ve kronik sağlık sorunu olanları değil, sağlıklı bireyleri de olumsuz etkiliyor. Çukurova Üniversitesi Tıp Fakültesi Gastroenteroloji Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Yüksel Gümürdülü; "Aşırı sıcakların sağlığımızı olumsuz etkilememesi için de bir dizi bireysel önlem alınması gerekiyor." dedi.

Prof. Dr. Gümürdülü, sıcak havalarda görülebilecek sağlık sorunları ve bunlarla ilgili önerilerini şu şekilde sıraladı:

Şu belirtiler sıcak çarpmasına işaret edebilir:

Yaz aylarında hava sıcaklıklarının çok yüksek olduğu günlerde karşılaşılan güneş çarpması, sıcaklığın yükselmesi ile önemli bir tehlike olarak karşımızda durmaktadır. Yüksek ateş, terleyememe, komaya kadar giden sinir sistemi bozuklukları, halsizlik, baş ağrısı, baş dönmesi, kusma, bulantı, nabız hızlanması ilk belirtiler olabilirken, algılama ve koordinasyon yeteneğinin bozulması, görme netliğinde bozulma, göz çukurlarının belirginleşmesi, bilincin kaybolması ileri belirtilerdir. Derhal bir sağlık merkezine başvurulmalıdır.

Özellikle çocuklar, yaşlılar, hamileler, kalp, şeker ve tansiyon hastaları zorunlu olmadıkça sıcaklığın en belirgin olduğu 10.00 ile 17.00 saatleri arasında dışarıya çıkmamalıdır.

Sıvı tüketiminizi iyi ayarlayın

Bol su ve sulu gıdaların tüketilmesi gerekmektedir. Sindirimi kolay hafif besinler tercih edilmeli, günde en az 2-3 litre su tüketilmeli, gazlı içeceklerden uzak durulmalıdır. Susamamış olsanız bile su içilmelidir, susamak vücudun su ihtiyacını belirten güvenilir bir işaret değildir. Kalp hastalığı veya hipertansiyonu olanlar dışında gıdalarla tuz alımı arttırılmalıdır. Tuz kısıtlaması yapmak zorunda olanlar ise sıvı ve tuz kaybı konusunda dikkatli olmalıdırlar.

Ağır egzersizden kaçının

Hava sıcaklığının yüksek olduğu günlerde aşırı egzersizden kaçınılmalıdır. Açıkta çalışmak zorunda olanlar mümkün olduğunca güneş altında korunmasız kalmamaya, sık sık bol sıvı ve mineral almaya dikkat etmelidirler.

Kıyafet seçimi doğru yapılmalı, hafif, teri emen, ince, pamuklu, bol giysiler giyilmelidir. Geniş kenarlı şapkalar güneş ışınlarından korunmada yararlı olabilir

Sıcak havalarda duş alınmalı

Sıcak havalarda serinlemek için duş almak iyi bir seçenek olacaktır. Böylelikle kişi hem ferahlamış hem de sıcak havanın olumsuz etkilerini üzerinden atmış olur. Duş alma süresi için 5 dakika yeterlidir.

Sıcak havanın olumsuz etkilerinden korunmak için şunlara dikkat:

- Zorunlu olmadıkça, güneş ışınlarının dik geldiği sabah 10.00 ile öğleden sonra 17.00 arası dışarıya çıkılmamalı.

- Kapalı alanlar havalandırılmalı.

- Bol sıvı ve mineral içeren içecekler tüketilmeli. Kalp hastalığı veya hipertansiyonu olup tuzsuz diyet alan kişiler dışında gıdalarla tuz alımı arttırılmalı. Tuz kısıtlaması olanlar ise sıvı ve tuz kaybı yönünden çok dikkatli olmalı.

- Ağır ve yağlı yemeklerden uzak durulmalı, bol sebze ve meyve tüketilmeli ve bol su içmeye özen gösterilmeli.

- Alkollü içecekler önce serinletip, sonra vücudun su kaybını artırabileceğinden mümkün olduğunca kullanılmamalı.

- Ağır ve yağlı gıdalar yerine, hafif yemekler, sulu yiyecekler tercih edilmeli.

- Güneş ışığından koruyan, terletip su kaybettirmeyen ince, açık renk, bol giysiler giyilmeli.

- Geniş kenarlı şapkalarla baş ve yüz bölgesi korunmalı.

- Sık sık vücudun dayanabileceği soğuklukta duş alınmalı.

- Özellikle evcil hayvanlar ve çocuklar kapalı ve park edilmiş araç içinde bırakılmamalı.

- Açık havada ya da dışarıda çalışanlar güneş altında korunmasız kalmamalı.

- Yaşlılar, kronik hastalığı olanlar, hamileler ve çocuklar, mümkünse çok sıcaklarda dışarıya çıkmamalı.

- Açık renk, sıkı olmayan pamuklu giysiler tercih edilmeli. (Ayhan Kaya-İLKHA)


 

Bu haberler de ilginizi çekebilir