• DOLAR 32.567
  • EURO 34.812
  • ALTIN 2491.533
  • ...

Suruç`taki bombalı saldırı ve Ceylanpınar'da 2 polisin öldürülmesinin ardından yaşanan gelişmelerin bölgenin ekonomisine vermiş olduğu zararlarla ilgili İlke Haber Ajansı`na konuşan işadamları ve oda başkanları, yaşanan gelişmelerin ardından yatırımcıların endişeli olduğunu ve yapacakları yatırımlarını gözden geçirdiklerini söylediler.

Yaklaşık 3 yıl devam eden çözüm süreciyle bölgeye ciddi yatırımların olduğunu belirten Batman Ticaret ve Sanayi Odası (BATSO) Başkanı A.Kadir Demir, “Çözüm sürecinden önce ilimizi ele alırsak, 1990`lı yıllarda burada bir Organize Sanayi Bölgesi kuruldu. Organize Sanayi Bölgesi kurulmadan önce Batman`da bir tek un fabrikası vardı. 90`lı yıllardan sonra toplamda 50 tane yatırımcımız Organize Sanayi Bölgesinde yatırım yaptı. Çözüm sürecinin başlamasıyla birlikte Organize Sanayi Bölgesindeki diğer parsellerin hepsi doldu. 4 etabında hepsi doldu ve şuanda 160 yatırımcının yer beklediğini söyleyebilirim. Tabi bunlar çözüm sürecinin getirileri olarak çok net görülüyordu.” dedi.

“Yatırımcılar, yatırım yapıp yapmamakla kararsız”

Son gelişmelerin piyasayı etkilediğini belirten Demir, "Son günlerde yaşanan olaylardan sonra siyasilerin çözüm sürecinin bittiği yönündeki beyanatlarını görüyoruz. Bu hem piyasayı ve hem de ekonomiyi etkiliyor. Özellikle bölgemize yatırım yapmak isteyen yatırımcıların düşünmesine sebep oluyor. Yatırımcılarımız, yatırımlarını yapıp yapmamakta kararsız kalıyorlar. Burada yatırım olmadıktan sonra zaten var olan işsizlik sorunumuza bir yeni sorun daha katacaktır.” diyerek endişelerini dile getirdi.

“Ekonomi huzur bulduğu yerde yeşerir”

Kesinlikle çözüm sürecinin bitmemesi gerektiğini vurgulayan Demir, “Bizler sürecin bittiğini görmek istemiyoruz. Süreç kaldığı yerden mutlak surette devam etmelidir. Siyasetçilerin de biraz daha barış dilini kullanmaları gerektiğine inanıyorum. Siyasetçilerin kullandıkları dilin nereye vardığını ve insanların bundan ne kadar etkilendiğini çok iyi hesaplamaları gerekir. Çünkü siyasetçilerin her konuşmasında insanlar ve ekonomi etkileniyor. Bugün dolar ve euronun yükselişinden bunun ne kadar etkili olduğunu çok rahat görebiliyoruz.” 

Ülkede son zamanlarda yaşanan hadiselerin çok üzücü olduğunu söyleyen Demir, “Hiç birimiz bu olayları desteklemiyoruz. İnsanlar olaylar yüzünden endişelidirler. Yatırımcıların şuanda yatırımlarını gözden geçirdiklerini düşünüyorum. Ekonomi huzur bulduğu yerde yeşerir. Onun için şuanda yatırımcılar elbette biraz daha temkinli davranıyor. Maalesef yatırımcılarda endişeler var. Süreç mutlaka devam etmeli, bu ülke için şarttır.” dedi.

“Olaylar bölgemizdeki refah seviyesini bitirmiş durumda”

Son olayları kesinlikle tasvip etmediklerini kaydeden Müstakil Sanayi ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) Batman Şube Başkanı Suat Özdemir, “Son olayların 90`lı yıllara dönüş işareti olarak görmek istemiyoruz. Bu olayların hiçbir şekilde insanlarımıza, ülkemize, devletimize, bölgemize bir faydası yoktur. Neden bu olayların yaşandığını da anlamış değilim. İnsan hayatının o kadar ucuz olmaması lazım. İnsanların kanı üzerinden siyaset, ticaret ve hesap yapmak hiçbir şekilde bizlere yakışmaz. Son günlerdeki olayların bölgemizde geçtiğimiz 3 yıldaki refah seviyesini bitirmiş durumdadır. Yaşanan olaylar yüzünden insanlar kan ağlıyor. İnsanlar rahat bir şekilde çalışamıyor ve hayatlarını idame ettiremiyor. Bunların bir şekilde son bulması lazım. Bu olayların müsebbibi kimlerse, bizler öncelikle Allah katında, sonra kendi vicdanımızın yanında onları lanetliyoruz.” ifadelerini kullandı.

“Yatırımcı yatırım yapacağı yerde huzur, istikrar arar”

Huzurun olmadığı bir yere kesinlikle yatırımcının yatırım yapmak istemediğine dikkat çeken Özdemir, “Sermaye ürkektir. Bir insan bir yere yatırım yapacağı zaman huzur ve istikrar arar. Olayların olduğu bir yerde insanlar rahat bir şekilde dışarı çıkamıyor. Bu huzursuzluğun olduğu yerde yatırımcı nasıl bir yatırım yapma gereği hisseder ki? Ya da yatırımcı nasıl yatırımını büyütmeye gider? Bu çok hayalcilik olur. Bu olaylar devam ettiği takdirde genelde bölgemizde ve ilimizde tüm Türkiye`de ne kimsede huzur kalır, ne de kimsenin bir işle ilgili hevesi, iştahı olur. Çünkü insanların canı her şeyden önemlidir. Maalesef görüyoruz ki, canlar bir kibrit çöpü kadar da değerli değil. İnsanların hayatları, kanı üzerinden birileri de ahkâm kesiyor. Bizler bunun son bulması ve bu olayların tez zamanda durmasını istiyoruz.” şeklinde konuştu.   (M.Fatih Akgül - İLKHA)