• DOLAR 32.592
  • EURO 34.833
  • ALTIN 2507.48
  • ...
Adana`da büyük deprem bekleniyor açıklaması spekülatif
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Jeoloji Mühendisleri Odası (JMO) Adana Şube Başkanı Dr. Mehmet Tatar,  30 Temmuz tarihinde Tuzla (Karataş) açıklarında meydana gelen 5.2 büyüklüğündeki depremin ardından bazı çevrelerce yapılan “Artçı deprem olmadı, 6,7 – 7,0 büyüklüğünde deprem olabilir” açıklamasının bilimsel temeli olmayan, halkı panikten öteye götürmeyecek spekülatif bir açıklama olduğunu söyledi.

Adana`da büyük deprem beklendiği yönündeki açıklamaların hiçbir bilimsel veriye dayanmadığının altını çizen Tatar, “10-30 yıllık gözlem yapılmadan, jeolojik, sismolojik, jeodetik ve jeokimyasal araştırmalar yapılmadan, ‘30.07.2015 günü olan 5.2 büyüklüğündeki bir depremden sonra artçı deprem olmadı, 1-2 gün içerisinde olmazsa, 6.7-7.0 büyüklüğünde deprem olabilir` demenin bilimsel temeli olamaz. Bu halkı panikten öteye götürmeyecek bir açıklamadır.” diye belirtti.

“Bu tür açıklamalar deprem üst kuruluna sunulmadan yapılmamalı”

Uzmanlar tarafından öngörülen deprem riskleri konusunda gerekli mercilere gidilmesi gerektiğini kaydeden Tatar, “Eğer böyle bir tehlike varsa, bu konuda yasal sorumlu kurum olan AFAD ve Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi tarafından gerekli açıklamalar yapılır.  Ülkemizin herkesin bildiği gibi yüzde 98'i deprem riski altında yer almaktadır. İstatistiklerin de gösterdiği gibi her yıl en az bir hasar verici deprem olmaktadır. Önemli olan depremden sonra yara sarma yerine, depremden önce gerekli önlemlerin alınmasıdır. Jeoloji Mühendisleri Odası olarak bu konuda görüşümüzü ve önerilerimizi her platformda söyledik ve söylemeye devam edeceğiz.” ifadelerini kullandı.

“Doğa olayının afete dönüşmemesi için çalışmalar yapmalıyız”

Tatar, “Tüm halkımıza buradan bir kez daha sesleniyorum, deprem gibi doğa (sel, heyalan, kaya düşmesi v.s.) olayları geçmişte de olmuştur ve olmaya da devam edecektir. Bu doğa olaylarının afete dönüşmemesi için çalışmalar yapmalıyız. Her şeyden önce deprem master planlarının bir an önce yapılması gerekmektedir. Henüz depreme hazırlıklı bir toplum olmadığımızı 5.2 büyüklüğündeki deprem göstermiştir ve Adanalılar geceyi ailece sokakta geçirmiştir. Toplum deprem bilincinde olmadığı gibi oturduğu binaya da güvenemiyor.” dedi.

“Belediyelerde deprem birimleri kurulmalıdır”

Adana`da tam olarak deprem şuurunun oluşmamasının kendilerini üzdüğünü ifade eden Tatar,  “Adana Büyükşehir Belediyesi ile ilçe belediyelerinde depremle ilgili birimler yoktur. Bu konudaki eksikliğin bir an önce giderilmesi gerekmektedir.” diye belirtti.

Bir bina satın alınırken maalesef lüks olup olmadığına bakılırken, sağlam olup olmadığına dikkat edilmediğine vurgu yapan Tatar, “Halbuki bir bina almadan önce deprem yönetmeliklerine göre yapılmış mı? Buranın zemin etütleri yapılmış mı? O bina etüt ve planlara göre yapılmış mı? Bunlara bakmak gerekiyor. Ben buradan halkımıza bu konuda şunları tavsiye etmek istiyorum. Bina alırken penceresinden, kapısından, fayansından ve lüksünden önce, sağlamlık konusuna dikkat etmelerini istiyoruz. Gerisi tercihlere kalmış teferruattır. Son olarak halkımızın bu tür bilimsel verilere dayanmayan haberlere inanmamasını öneriyorum. Ayrıca doğru yere doğru bina yapılırsa deprem gibi doğa olayların meydana getirdiği zararların azalacağı gibi korkulacak bir olay olmaktan çıkacaktır.”diyerek açıklamasını sonlandırdı. (Ayhan Kaya - İLKHA)




 

Bu haberler de ilginizi çekebilir