• DOLAR 32.331
  • EURO 35.091
  • ALTIN 2298.727
  • ...
ABD`den PKK`ye mesajı
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Mark Toner`a, günlük basın toplantısında, iki askerin hayatını kaybetmesi ve 20 kişinin yaralanmasıyla sonuçlanan, PKK'nın Ağrı'daki jandarma karakoluna düzenlediği intihar saldırısı soruldu.

Bunların şiddet döngüsünü alevlendirdiğini belirten Toner, “Bu saldırıların son bulmasını, PKK`nın şiddetten vazgeçmesini ve Türk hükümetiyle görüşmelere yeniden başlamasını istiyoruz” dedi.

Toner, Türkiye`nin PKK`ya karşı operasyonlarında sivil kayıplar olduğu iddiaları sorulunca da operasyonda sivil kayıplar olduğunu görmek istemediklerini ve bu tür haberleri çok ciddiye aldıklarını söyledi; “PKK`nın Türkiye`ye karşı saldırılarını durdurduğunu ve Türk hükümetinin orantılı yanıt verdiğini görmek istiyoruz” diye konuştu.

Hava saldırılarından bazen sivillerin etkilenebildiklerini ifade eden Toner, ancak bu saldırıların hedefinin PKK olduğuna işaret etti.

Toner, PKK`nın saldırılarda bulunması üzerine Türkiye`nin kendini savunma hakkı olduğuna inandıklarını yineleyerek, aynı zamanda şiddetin son bulmasını istediklerini dile getirdi.

Eğit-donat açıklaması
Toner ayrıca IŞİD ile mücadele konusunda da açıklamalar yaptı. Sözcü, “ABD Savunma Bakanlığı tarafından eğit-donat programı dahilindeki Suriyeli güçler, IŞİD'e karşı mücadele eden diğer müttefiklerimiz gibi geniş yelpazede desteklenecektir ve bunun içine savunma ateşi yardımı da dahildir" dedi.

Toner, "Suriye'ye ABD uçaklarına müdahale etmemesi için uyarıda bulunmuştuk ve aynı şekilde, Suriye rejimine IŞİD'e karşı mücadele eden yeni Suriye güçlerine de müdahale etmemesini tavsiye ediyoruz. Bunu ilettik" diye ekledi.

Beyaz Saray Sözcüsü Josh Earnest de, “ABD ve koalisyon ortaklarının, şu anda Suriye`de IŞİD`e karşı faaliyet gösteren, koalisyon tarafından eğit-donat programına tabi tutulmuş Suriyeli muhalifleri korumak için nerede gerekliyse askeri güç kullanma taahhüdünde bulunduğunu açıkça belirttik” ifadelerini kullandı.

Günlük basın brifinginde konuşan Earnest, “(Beşşar) Esed rejimi de şu ana kadar ABD`den gelen uyarıya riayet etti ve kendilerini buna devam etmeye teşvik ediyoruz” dedi.

AA

 

 

Bu haberler de ilginizi çekebilir